FOLLOW US: facebook twitter

Ναυάγιο στις… Πρέσπες

Ημερομηνία: 25-01-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Για τους γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα εντός Νέας Δημοκρατίας, έχει σημασία το γεγονός ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν  μίλησε δημόσια για την συμφωνία των Πρεσπών αλλά  περιορίστηκε σε μια γραπτή δήλωση. Όπως έχει σημασία και η σταθερή, έως επιμελής, απουσία της Ντόρας Μπακογιάννη από όλα τα πάνελ περί μακεδονικού το τελευταίο δεκαήμερο – μια απουσία που, κατά τις πληροφορίες, συνοδεύτηκε ακόμη και με ακυρώσεις προγραμματισμένων εμφανίσεων.

Πρόκειται ίσως για την σημειολογία που αποτυπώνει τον τελικό εγκλωβισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη στο «βαθύ κόμμα» Σαμαρά. Και, με καταλύτη την συμφωνία των Πρεσπών, πιστοποιεί την οριστική υπαναχώρηση της ΝΔ στα πολιτικά εδάφη της βαθιάς δεξιάς και της εκχώρησης του κέντρου.

Όσα δεν είπε άλλωστε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τα είπε χθες ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι η συμφωνία των Πρεσπών «προκαλεί εθνικό πένθος» και πως η «δική του παράταξη» μένει «πιστή στο δάκρυ του Εθνάρχη». Για να καταλήξει στο δια ταύτα – ότι  η ΝΔ δεν επιθυμεί λύση του ονοματολογικού με χρήση του όρου «Μακεδονία» σε σύνθετη ονομασία, αλλά το αποδέχεται ως «επώδυνο συμβιβασμό».

Στο ίδιο μήκος κύματος  και ο Αντώνης Σαμαράς επιβεβαιώνοντας όχι μόνον την άτακτη επιστροφή της ΝΔ στο «όχι» του 1992 ως προς την χρήση του όρου «Μακεδονία», αλλά και την κυριαρχία των δεξιών άκρων σε ένα κόμμα με ελλειμματική και χαμηλού πολιτικού βάρους ηγεσία.

Το εν λόγω έλλειμμα έγινε για μια ακόμη φορά εμφανές και με την πολιτικά ασυνάρτητη στάση της ΝΔ στο θέμα της πρότασης μομφής: Το βράδυ της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε από την Θεσσαλονίκη ότι το κόμμα του «θα εξαντλήσει όλα τα όπλα για να αποτρέψει την κύρωση» της συμφωνίας των Πρεσπών, δείχνοντας σαφώς προς την κατεύθυνση της πρότασης δυσπιστίας. Προχθές πηγές της ΝΔ διέρρεαν ότι η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας έχει «κλειδώσει» κι έδιναν μάλιστα και τον χρόνο ανακοίνωσής της, και  αργά το απόγευμα, οι ίδιες πηγές διέρρεαν πως «κατόπιν επανεξέτασης» η πρόταση μομφής δεν πρόκειται να κατατεθεί.

Το τι μεσολάβησε μέσα σε τρεις ώρες είναι μάλλον προφανές. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για έντονες αντιδράσεις από  στελέχη της ΝΔ, που αναγνώριζαν πως μια πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ θα έδινε την δυνατότητα στον Αλέξη Τσίπρα «να βγει επικοινωνιακά μπροστά».

Σε κάθε περίπτωση, το δεδομένο είναι πως η νέα αυτοπαγίδευση Μητσοτάκη δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να καταλογίζει στην ΝΔ «φόβο» και να εγκαλεί το αρχηγό της για πλήρη απουσία θέσης επί της ουσίας ενός μείζονος εθνικού θέματος.

«Ανακαλύπτουν δράκους για να καλύψουν τον διχασμό εντός του κόμματός τους», έλεγε χθες κυβερνητικό στέλεχος, προσθέτοντας:. «Πού είναι η πρόταση μομφής; Γιατί δεν ήρθε τελικά; Και εάν οι Πρέσπες είναι μια εθνικά επιζήμια συμφωνία, ποια είναι η επωφελής συμφωνία που θα αποδεχόταν η ΝΔ. Ποια είναι η θέση του Μητσοτάκη για το μακεδονικό – η σύνθετη ονομασία ergaomnes και η γραμμή του Βουκουρεστίου ή το όχι σε κάθε χρήση του όρου «Μακεδονία» των συλλαλητηρίων και του Σαμαρά; Θα μας το πει αυτό  στην Βουλή ή θα κρυφτεί πάλι;»

Τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είπετίποτα – επί της ουσίας – ούτε και χθες. Και η συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθείσήμερα με την αξιωματική αντιπολίτευση να κηρύσσει ανένδοτο στο όνομα ιστορικών και εθνικών φαντασμάτων…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος