FOLLOW US: facebook twitter

«Νάρκες» στην παράκαμψη Λαστεΐκων και στη χερσαία ζώνη Κατακόλου

Ημερομηνία: 18-02-2022 | Συντάκτης:

-Έκτακτη σύσκεψη προχθές στην Πάτρα υπό τον Φαρμάκη και με στελέχη της Διαχειριστικής ΕΣΠΑ
-Αιχμές από τον αντιπερ/ρχη Ηλείας, Β. Γιαννόπουλο, για ένταξη έργων με ελλείψεις και δίχως ωριμότητα

Toυ Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Τα σοβαρά προβλήματα στην κατασκευή της παράκαμψης Λαστεΐκων και της ανάπλασης της χερσαίας ζώνης του Κατακόλου, δύο εμβληματικών έργων για την τουριστική ανάπτυξη της Ηλείας, τέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε προχθές στα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα, υπό τον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλο, τους αρμόδιους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες και με τη συμμετοχή των στελεχών της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», το αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων και της απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020, καθότι απομένουν μόλις 18 μήνες για την ολοκλήρωση της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.

Από την πλευρά του περιφερειάρχη τονίστηκε ότι πρέπει να διευθετηθούν όλα τα προβλήματα το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να εκτελεστούν απρόσκοπτα τα δύο έργα. Σε ό,τι αφορά την παράκαμψη Λαστεΐκων-Αγίου Ιωάννη, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, φέρεται να έθεσε ως έσχατο χρονικό όριο οριστικής επίλυσης το τέλος του μήνα, επισημαίνοντας πως το έργο είναι στην κόψη του ξυραφιού, καθώς τα χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωσή του είναι ασφυκτικά. Όπως φέρεται να είπε, το έργο πρέπει να προχωρήσει με οποιονδήποτε τρόπο, αφήνοντας αιχμές για ελλείψεις και ατέλειες στη μελέτη, οι οποίες ούτε είχαν διαπιστωθεί ούτε είχαν επισημανθεί από την ημέρα που εντάχθηκε το έργο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά την ανάπλαση της χερσαίας ζώνης στο λιμάνι του Κατακόλου, τα χρονικά περιθώρια δεν είναι εξίσου ασφυκτικά, ωστόσο υπάρχει καθυστέρηση στην αποπεράτωση του έργου καθώς η μελέτη που αφορά το «κτίριο Σένγκεν» αξιολογείται ως ελλιπής και με προβλήματα που πρέπει να διευθετηθούν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Γιαννόπουλος εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του και συνάμα την απορία για το πώς εντάχθηκε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ -με ό,τι αυτό σημαίνει ως προς τις απαιτούμενες προδιαγραφές- ένα έργο δίχως την απαιτούμενη ωριμότητα στις μελέτες, με συνέπεια να πρέπει τώρα να καταβληθεί πρόσθετη προσπάθεια, υπό χρονική πίεση, για την υπέρβαση όλων των παραλείψεων και των δυσκολιών και τη γρήγορη εκτέλεση του έργου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος