FOLLOW US: facebook twitter

Ναι μεν αλλά, για το τέλος επιτηδεύματος – «Θετικό το κίνητρο, δύσκολη η εφαρμογή» λέει ο Βαλιανάτος

Ημερομηνία: 23-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Επιφυλακτικά αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην Ηλεία την ανακοίνωση της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος για τον κλάδο, από την Κυβέρνηση. Οι προϋποθέσεις που τέθηκαν για να τεθεί σε ισχύ η κατάργηση, προκαλούν προβληματισμό. Το κίνητρο για την ένταξη των αγροτών σε συνεταιρισμούς είναι θετικό, όμως εκτιμάται πως είναι πολύ δύσκολο αυτό στην πράξη έως ανέφικτο με τις παρούσες συνθήκες στον αγροτικό τομέα.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος, σημείωσε πως το μέτρο είναι θετικό εφόσον καταφέρει να εφαρμοστεί. «Ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι θα καταργήσει το τέλος επιτηδεύματος. Χθες (σ.σ. προχθές), κατατέθηκε ο νόμος που καταργείται το τέλος αυτό, αλλά με την προϋπόθεση, οι αγρότες να είναι μέλη συνεταιρισμού, σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 4384/2016, που αναφέρει πως θα πρέπει οι αγρότες να περνούν το 80% της παραγωγής τους, μέσα στο συνεταιρισμό. Στην Ηλεία αυτό είναι ανέφικτο καθώς οι ενώσεις είτε είναι διαλυμένες, είτε υπολειτουργούν και κανένας παραγωγός δεν περνά το 80% 5η2 παραγωγής του στους συνεταιρισμούς. Έτσι το μέτρο με την κατάργηση του τέλους για τον αγρότη είναι πρακτικά ανέφικτο να εφαρμοστεί για τους αγρότες στην Ηλεία» σχολίασε ο κ. Βαλιανάτος.

Από την άλλη σημείωσε πως είναι καλό να οργανωθούν οι αγρότες σε συνεταιρισμούς, το κίνητρο που δίδεται με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος είναι θετικό όμως είναι δύσκολο στην εφαρμογή του, δύσκολο να οργανωθούν οι αγρότες σε αυτή τη λογική. «Τους δίνει σωστό κίνητρο να οργανωθούν αλλά δεν μπορεί να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος. Είναι δύσκολο να οργανωθούν…» είπε χαρακτηριστικά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος