FOLLOW US: facebook twitter

«Ναι» με αστερίσκους για τα πάνελ στη Λίμνη Πηνειού

Ημερομηνία: 19-12-2022 | Συντάκτης:

Θα σταματήσει η εγκατάσταση αν εντοπιστούν αρχαιολογικά ευρήματα

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Την έγκρισή της υπό προϋποθέσεις έδωσε για την εγκατάσταση 186 φωτοβολταϊκών σταθμών σε ισάριθμα αγροτεμάχια, κατά μέσον όρο 14,5 στρεμμάτων το καθένα, συνολικής έκτασης 2697 στρ., γύρω από το νότιο τμημα της Λίμνης του Πηνειού (περιοχή της αρχαίας Ηλειακής Πύλου) η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το σχετικό έγγραφο, η έγκριση χορηγείται με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι όροι της Αρχαιολογικής Νομοθεσίας και ότι σε περίπτωση εντοπισμού αρχαιοτήτων οι οποιεσδήποτε εργασίες που μπορεί να βλάψουν τις αρχαιότητες θα διακοπούν πάραυτα.

«Δεδομένου ότι το έργο θα διεξαχθεί σε περιοχές με αρχαιότητες και επειδή αυτό α) εκτελείται σε απόσταση από την έδρα της Υπηρεσίας μας και απαιτεί συνεχή παρακολούθηση που δεν μπορεί να διασφαλιστεί από το υπάρχον φυλακτικό προσωπικό και β) αφορά σε μεγάλη έκταση, όλες οι σκαπτικές εργασίες θα πραγματοποιηθούν υπό την άμεση και συνεχή επίβλεψη προσωπικού που προσληφθεί για τις ανάγκες του έργου, η δε σχετική δαπάνη θα ενταχθεί στον προϋπολογισμό του. Ο αριθμός του προσωπικού που θα προσληφθεί θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των μετώπων εργασίας, που θα ανοιχθούν ταυτόχρονα, ώστε ουδεμία εκσκαφική και εν γένει χωματουργική εργασία να μην διεξαχθεί χωρίς παρακολούθηση. Με το πέρας των εργασιών θα γίνει αποκατάσταση του τοπίου (απομάκρυνση επιχώσεων και λοιπών απορριμμάτων) και φυτοτεχνική αποκατάσταση, δημιουργία πράσινης ζώνης, επαναφορά και συντήρηση της βλάστησης σύμφωνα με τους προβλεπόμενους περιβαλλοντικούς όρους. Η Εφορεία μας διατηρεί το δικαίωμα τροποποίησης της Απόφασης σε περίπτωση που εν τω μεταξύ προκύψουν νέα αρχαιολογικά δεδομένα», αναφέρει η προϊσταμένη της Εφορείας, κ. Ερωφίλη-Ίρις Κόλλια.

Σημειώνεται ότι για 28 σταθμούς σε ισάριθμα αγροτεμάχια αναβλήθηκε η λήψη απόφασης προκειμένου να επανεξεταστούν και στη συνέχεια να επανεισαχθούν στο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Δυτικής Ελλάδας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος