FOLLOW US: facebook twitter

Να ιδρυθεί Πειραματικό Σχολείο στον Πύργο

Ημερομηνία: 28-02-2021 | Συντάκτης:

Του Αθανάσιου Κατσίμπελη*

H χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας που καλεί να προταθεί η ίδρυση Πειραματικών Σχολείων οφείλει να κινητοποιήσει τον Δήμο Πύργου και την Εκπαιδευτική Κοινότητα ώστε να διεκδικήσουμε την ίδρυση Πειραματικού Σχολείου που θα συνδεθεί με το τμήμα Μουσειολoγίας. Η πρωτεύουσα της Ηλείας δεν διαθέτει ούτε κατ΄ελάχιστο τις δομές εκπαίδευσης που διαθέτουν άλλες πρωτεύουσες Περιφερειακών Ενοτήτων.

Δεν είναι πλέον ανεκτό τα παιδιά μας να στερούνται εκπαιδευτικές δομές που προάγουν όχι μόνο την αριστεία αλλά και βοηθούν στην εξέλιξη της παιδαγωγικής επιστήμης όπως τα Πειραματικά σχολεία.

Τα Πειραματικά σχολεία είναι σχολικές μονάδες που ανήκουν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο,Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) όπου δοκιμάζονται νέα προγράμματα σπουδών και ωρολόγια προγράμματα, διδακτικά εργαλεία, σχολικά εγχειρίδια και άλλο εκπαιδευτικό υλικό, διδακτικές μέθοδοι, τρόποι διοίκησης και λειτουργίας της σχολικής μονάδας.

Οι εκπαιδευτικοί αυτών των σχολείων διαθέτουν αυξημένα τυπικά προσόντα και κυρίως την κατάλληλη επιστημονική και παιδαγωγική κατάρτιση και διδακτική εμπειρία, ώστε να είναι σε θέση να υλοποιήσουν τις πιλοτικές εφαρμογές, να συμβάλουν στην αποτίμηση των αποτελεσμάτων τους και να προσφέρουν την απαραίτητη ανατροφοδότηση για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού σχεδιασμού. Οι δε μαθητές και μαθήτριες εισάγονται με τρόπο που δεν παραβιάζει τις βασικές προϋποθέσεις ενός κατά το δυνατόν τυχαίου δείγματος, απαραίτητη προϋπόθεση για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Κατ’ εφαρμογή του νόμου 4692/2020, καλούνται τώρα δημόσια σχολεία της χώρας να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για να αποκτήσουν έναν εκ των δύο χαρακτηρισμών.
Τα κριτήρια για την αξιολόγηση των δημόσιων σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σκοπό τον χαρακτηρισμό τους ως Πρότυπα ή Πειραματικά είναι τα ακόλουθα:
α) τα προσόντα και η επάρκεια (οργανικότητα, αριθμός μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού με οργανική θέση κ.ά.) του εκπαιδευτικού προσωπικού,
β) η συμμετοχή ή διάκριση της σχολικής μονάδας ή ομάδας μαθητών σε εκπαιδευτικά προγράμματα, ερευνητικές και νέες δράσεις, δημιουργικές πρωτοβουλίες, πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς,
γ) η εμπειρία του σχολείου στο πεδίο της πρακτικής άσκησης φοιτητών,
δ) η διοργάνωση ή συμμετοχή σε δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με Α.Ε.Ι.,
ε) η διοργάνωση δράσεων επαγγελματικής ανάπτυξης εκπαιδευτικών,
στ) η λειτουργία μαθητικών ομίλων, η υλοποίηση καινοτόμων σχολικών δραστηριοτήτων όπως περιβαλλοντικά, πολιτιστικά προγράμματα και προγράμματα αγωγής υγείας,
ζ) οι ετήσιες απολογιστικές εκθέσεις και οι εκθέσεις εξωτερικής αξιολόγησης του σχολείου,
η) το μέγεθος της σχολικής μονάδας,
θ) η τοποθεσία της σχολικής μονάδας.
Το Μάρτιο του 2017 εστάλη από τη Διεύθυνση Α/θμιας Ηλείας στην Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων, έγγραφο με πρόταση ίδρυσης Πειραματικού Σχολείου στον Πύργο.
Είχε εκδοθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Πύργου που συνηγορούσε με το αίτημα. Επιπλέον για το ίδιο ζήτημα έχουν εκφραστεί θετικά οι κοινωνικοί και παραγωγικοί εταίροι της Ηλείας.

Ο Δήμος Πύργου οφείλει να αναλάβει άμεσα την πρωτοβουλία εκ νέου και να διεκδικήσει δυναμικά σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα την ίδρυση και λειτουργία Πειραματικού Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και στη συνέχεια Γυμνασίου και Λυκείου, στην πόλη του Πύργου, το οποίο θα συνδεθεί με το τμήμα Μουσειολογίας της πόλης μας.

Σήμερα που η κυβέρνηση ζητά πρόταση και έχει στο κυβερνητικό της πρόγραμμα την ίδρυση μιας τέτοιας δομής σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί.


Αθανάσιος Κατσίμπελης
Δάσκαλος ΠΕ70-M.Ed, Νομικός ΠΕ78-M.Sc in Education management

http://katsimpelis.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος