FOLLOW US: facebook twitter

Να αξιοποιήσουμε τον «θησαυρό» του ελαιολάδου

Ημερομηνία: 07-05-2023 | Συντάκτης:

Του Νίκου Καλάκου, υποψήφιου βουλευτή ΝΔ Ηλείας

Ο μετασχηματισμός του πρωτογενούς τομέα, του πυλώνα της τοπικής και εθνικής οικονομίας, από τον τρόπο παραγωγής μέχρι τον τρόπο τυποποίησης και μεταποίησης των προϊόντων, βρίσκεται στο κάδρο της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας ως ένα από τα κεντρικά θέματα και η στήριξη των αγροτών μας αποτελεί αδιαπραγμάτευτη πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Στην Ηλεία έχουμε έναν θησαυρό που γλιστράει μέσα από τα χέρια μας. Ο λόγος για το ελαιόλαδο, το οποίο η πλειονότητα των παραγωγών στον τόπο μας επιλέγει να το εξάγει χύμα στην Ιταλία σε τιμές χαμηλές, να το τυποποιούν ιταλικές εταιρείες και να το πωλούν σε υπερδιπλάσια τιμή τόσο στην Ιταλία όσο και σε άλλες χώρες. Και βέβαια στα ιταλικά σούπερ μάρκετ δεν υπάρχει ούτε για δείγμα Ηλειακό, ελληνικό, τυποποιημένο ελαιόλαδο, υπό την έννοια να έχει εισαχθεί στην Ιταλία ως επώνυμο τελικό προϊόν. Σύμφωνα με τα διαχρονικά στοιχεία που αφορούν μέχρι το 2020, οι τιμές στις οποίες αγοράζουν οι Ιταλοί εισαγωγείς το  ελαιόλαδο από την Ηλεία, είναι κάτω από τις 3.000 ευρώ/τόνο ή 3 ευρώ/κιλό. Στη συνέχεια στην Ιταλία, η τιμή  για τα μείγματα ελαιολάδου προέλευσης ΕΕ κυμαίνεται από 5 έως 9,50 ευρώ/κιλό. Πολλά από αυτά μάλιστα είναι προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, εμφιαλωμένα σε γυάλινη φιάλη  που φυσικά πωλούνται ως ιταλικά!

Ο τομέας της παραγωγής ελαιολάδου στον τόπο μας πλήττεται από την κυκλοφορία «χύμα» προϊόντος αγνώστου ταυτότητας, ποιότητας και περιεκτικότητας και από την εξαγωγή χιλιάδων τόνων χύμα στην Ιταλία.

Είναι καιρός να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Να δοθούν ισχυρά κίνητρα για την τυποποίηση του ελαιολάδου που διακρίνεται για την ποιότητά του και προβάλλει την Ηλεία. Να πωλείται στην εσωτερική αγορά και να εξάγεται στις διεθνείς αγορές εμφιαλωμένο.

Η στροφή στα τυποποιημένα και αυστηρώς ελεγμένα προϊόντα θα οδηγήσει στην εξάλειψη ή έστω στη μεγάλη μείωση του φαινομένου των ελληνοποιήσεων, που οδηγεί σε εξαπάτηση του καταναλωτή και σε δυσφήμηση των προϊόντων της Ηλειακής γης.

Η τυποποίηση και μεταποίηση των προϊόντων αποτελούν μονόδρομο για την αύξηση της υπεραξίας που μπορούμε να πάρουμε από τα εκλεκτά και ποιοτικά προϊόντα μας όπως η ελιά, που θα συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμη, να αποτελεί μία από τις βασικές πηγές εισοδήματος των αγροτών της Ηλείας. Να δώσουμε κίνητρα για επενδύσεις σε καθετοποίηση της ελαιοπαραγωγής για την τυποποίηση περισσότερων προϊόντων και την προώθησή τους κάτω από ένα ισχυρό εθνικό brand.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδείξει ότι μπορεί να υπηρετήσει αυτό τον στόχο αποτελεσματικά, συγκροτημένα με όραμα και υπευθυνότητα. Με το όραμα και την υπευθυνότητα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, του Κυριάκου Μητσοτάκη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος