FOLLOW US: facebook twitter

Να ανοίξει ο δρόμος για τον Αγ. Χαράλαμπο

Ημερομηνία: 12-04-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Αυτοδιοίκηση, Νέα

Επιστολή-παρέμβαση Β. Γιαννόπουλου για την ανέγερση του Ι.Ν. Αγ. Χαραλάμπους Πύργου

Συνάντηση ενημέρωσης Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας και με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ Αθανάσιο

  • Ο Αντ/άρχης Ηλείας ζητά με επιστολή του από τον Υφ. Χωροταξίας την επιτάχυνση των διαδικασιών για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, που θα εγκρίνει το Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο

Επιστολή – παρέμβαση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, ζητώντας την επιτάχυνση των διαδικασιών για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, που θα εγκρίνει το Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο, “ανοίγοντας τον δρόμο” για την ανέγερση του Ιερού Ναού του πολιούχου Αγίου Χαραλάμπους Πύργου, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και Εκκλησίας. Για το θέμα αυτό, και για τις τελευταίες εξελίξεις, ο κ. Γιαννόπουλος επισκέφτηκε και ενημέρωσε τον κ.Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Αθανάσιο.

Στην επιστολή του προς τον Υφυπουργό Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος Νικόλαο Ταγαρά, ο κ.Γιαννόπουλος, ενημερώνει αναλυτικά για το ζήτημα,για το οποίο, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, απέστειλε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειαςπλήρη φάκελο, αναφορικά με την έγκριση του Τοπικού Ρυμοτομικού, για τον καθορισμό κοινωφελούς χώρου, προκειμένου να προχωρήσει η ανέγερση του Ιερού Ναού Αγ. Χαραλάμπους Πύργου, καιτους όρους και περιορισμούς δόμησης αυτού, σε έκταση εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Πύργου και εκτός ορίων αυτού.Για τηρύθμιση πολεοδομικού χαρακτήρα, έχει συνταχθεί ολοκληρωμένος φάκελος με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ενώ η χρήση και οι όροι δόμησης προτείνονται όπως ακριβώς προκύπτουν για τις ανάγκες της ανέγερσης του Ιερού Ναού. Ο φάκελος – όπως σημειώνει ο κ.Γιαννόπουλος – συνοδεύεται και από την θετική εισήγηση της ΔΙΠΕΧΩ ΠΔΕ για την έγκρισή του, με καθορισμό ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης, καθώς και ότι, το Τοπικό Ρυμοτομικό προτείνεται από κοινού από την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και από τον Δήμο Πύργου, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες ανέγερσης του Ιερού Ναού.

Παρόλα αυτά, το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων Α΄(ΣΥΠΟΘΑ) Π.Ε. Ηλείας, δεν αποδέχθηκετην εισήγηση αυτή, επικαλούμενο υπέρβαση των όρων δόμησης στην εκτός σχεδίου περιοχή. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, στην επιστολή του προς τον αρμόδιο Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ.Ταγαρά, σημειώνει πως, η γνωμοδότηση του εν λόγω Συμβουλίου, έχει δυνητικό χαρακτήρα και δεν είναι δεσμευτική. Για τον λόγο αυτό, ζητά από τον κ.Υφυπουργόνα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, αφού – όπως υπογραμμίζει – συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για την ανέγερση του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους στον προτεινόμενο χώρο.

Πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και Εκκλησίας

Ο κ.Γιαννόπουλος, στην επιστολή του, σημειώνει παράλληλα πως, «…η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος θα δώσει τη λύση σ’ ένα χρόνιο ζήτημα, καθώς, η σκοπιμότητα και αναγκαιότητα της ίδρυσης και λειτουργίας ενός Ιερού Ναού προς τιμήν του πολιούχου του Πύργου, Αγίου Χαραλάμπους – και όχι ενός απλού ενοριακού Ναού – αποτελεί πάγιο και χρόνιο αίτημα, τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και της Εκκλησίας, για την εξυπηρέτηση των θρησκευτικών και λοιπών πολιτιστικών, πνευματικών και προνοιακών αναγκών της».

Συνάντηση με τον Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Αθανάσιο

Για όλα τα παραπάνω ζητήματαπου έχουν ανακύψει, καθώς και για την επιστολή – παρέμβασή του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (σ.σ έχει κοινοποιηθεί και στον Γ.Γ Χωρικού Σχεδιασμού Ευθ. Μπακογιάννη) ο κ.Γιαννόπουλος επισκέφθηκε σήμερα, Μ. Τρίτη 11 Απριλίου 2023, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ Αθανάσιο, ενημερώνοντάς τον αναλυτικά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος