FOLLOW US: facebook twitter

N. Kαλάκος: «Πάση θυσία να θωρακίσουμε την ελαιοπαραγωγή»

Ημερομηνία: 12-10-2022 | Συντάκτης:

Τη στήριξη των ελαιοτριβείων και τη διευθέτηση της μετάκλησης των εργατών  γης ζητά ο Ηλείος οικονομολόγος

Προτεραιότητα πρέπει να αποτελέσει για την πολιτεία η θωράκιση της φετινής ελαιοπαραγωγής, όπως επισημαίνει ο Ηλείος οικονομολόγος και τέως Γενικός Διευθυντής του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών, Νίκος Καλάκος, τονίζοντας ότι με την παράταση στη μετάκληση των εργατών γης η κυβέρνηση έκανε μία ακόμα ενέργεια για να επιλύσει το πρόβλημα των εργατικών χεριών.

Ο Νίκος Καλάκος δήλωσε πως τα αρμόδια υπουργεία αποφάσισαν να παρατείνουν έως τις 31 Μαρτίου του 2023 την εφαρμογή της κατά παρέκκλιση διαδικασίας για τους εργάτες γης, η οποία έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες κατά κύριο λόγο ελαιοπαραγωγοί- να μπορούν να απασχολήσουν τους ήδη διαμένοντες παρατύπως στη χώρα μας εργάτες γης τρίτων χωρών αρχικά για τρεις μήνες με δυνατότητα παράτασης έως έξι μήνες και με έκδοση νέας άδειας παραμονής, είτε με τη διαδικασία μετάκλησης να προσκαλέσουν πολίτες τρίτων χωρών για αγροτικές εργασίες για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, ο Ηλείος οικονομολόγος επισήμανε την ανάγκη να εξισωθεί η επιδότηση ρεύματος των ελαιοτριβείων τουλάχιστον με εκείνη των αρτοποιείων και της βιομηχανίας και βιοτεχνίας άρτου, σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε το Επιμελητήριο Ηλείας στους υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, για να διασωθεί  η φετινή παραγωγή. Όπως εξήγησε, η υιοθέτηση της πρότασης θα επιτρέψει στα μεν ελαιοτριβεία να «απορροφήσουν» το επιπλέον ενεργειακό κόστος χωρίς να διαταράσσονται οι ταμειακές ροές τους ή να καθίσταται ασύμφορη η συνέχεια της λειτουργίας τους, στους δε παραγωγούς να συγκομίσουν το προϊόν χωρίς να χρειαστεί να καταβάλλουν υπέρογκες αμοιβές και να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό τους.

Ο Νίκος Καλάκος σημείωσε πως οι ενδείξεις για τη φετινή ελαιοπαραγωγή είναι πολύ θετικές και ζήτησε από την πολιτεία να διασφαλίσει την ομαλή ελαιοσυγκομιδή και να ενισχύσει τα ελαιοτριβεία, για να παραχθεί σημαντικό αγροτικό εισόδημα ενόψει του δύσκολου χειμώνα που περιμένει την Ελλάδα και την Ευρώπη.

«Η φετινή παραγωγή ελαιολάδου προμηνύεται εξαιρετική ποσοτικά και ποιοτικά, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις. Για αυτόν τον λόγο, πρέπει η πολιτεία να μεριμνήσει για την ομαλή συγκομιδή και να διευκολύνει τα ελαιοτριβεία ώστε να αντιμετωπίσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος. Ήδη για τη μετάκληση των εργατών γης ελήφθη η σχετική απόφαση με την εξάμηνη παράταση της κατά παρέκκλιση διαδικασίας. Τώρα θα πρέπει τα αρμόδια υπουργεία να εξετάσουν σοβαρά το δίκαιο αίτημα των Επιμελητηρίων, ώστε να μπορέσουν τα ελαιοτριβεία να δουλέψουν και να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα από το υψηλό ενεργειακό κόστος. Ο πρωτογενής τομέας και ειδικά η ελαιοπαραγωγή είναι η κύρια πηγή εισοδήματος για τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας και πρέπει να τη θωρακίσουμε καθώς έρχεται δύσκολος χειμώνας» τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος