FOLLOW US: facebook twitter

Ν. Καλάκος: «Οι δημόσιοι υπάλληλοι των ΟΤΑ αξίζουν καλύτερους μισθούς και να ενισχυθούν»

Ημερομηνία: 10-01-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

-Με το ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων ΠΕ Ηλείας συναντήθηκε ο Ηλείος οικονομολόγος

Τα προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συζήτησε αναλυτικά χθες το πρωί με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Υπαλλήλων ΠΕ Ηλείας ο Ηλείος οικονομολόγος και τέως Γενικός Διευθυντής Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών, Νίκος Καλάκος, τονίζοντας ότι ο κλάδος έχει λοιδορηθεί αδίκως όλα αυτά τα χρόνια.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης της ΠΕ Ηλείας, καθώς και στις σημαντικές αλλαγές που έγιναν στο μισθολογικό και στο ασφαλιστικό καθεστώς των υπαλλήλων τα τελευταία έντεκα χρόνια.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Ανδρέας Ασημακόπουλος, Χαράλαμπος Μικέλης, Θοδωρής Τσίπας, Δημήτρης Ράλλης, Πάνος Ρηγόπουλος, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, επισήμαναν αρχικά στον Νίκο Καλάκο πως οι  αποχωρήσεις είναι πολύ περισσότερες από τις προσλήψεις, καθώς δεν εφαρμόζεται το «ένα προς ένα»,  ενώ διαρκώς μεταφέρονται αρμοδιότητες στον θεσμό της Περιφέρειας, δίχως να προβλέπεται και η ανάλογη ενίσχυση με προσωπικό.

Παράλληλα ανέλυσαν τις σοβαρές μισθολογικές και ασφαλιστικές μεταβολές που υπέστησαν από το 2011 ως σήμερα,  καθώς η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας επηρέασε σε σημαντικό  βαθμό τις απολαβές τους και τα θεμελιώδη δικαιώματα συνταξιοδότησης.

Όπως εξήγησαν, η ακρίβεια έχει συρρικνώσει το εισόδημά τους, το οποίο είναι καθηλωμένο εδώ και έντεκα χρόνια, υπογράμμισαν την περικοπή των «δώρων»  και το γεγονός ότι επί της ουσίας ο μισθός τους είναι 50 ευρώ κάτω κι από τον προβλεπόμενο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων.

Επιπλέον, έθεσαν το ζήτημα των αλλαγών στο ασφαλιστικό, τη μειωμένη αξιοκρατίας στην επιλογή προσώπων για τις θέσεις ευθύνης, καθώς γίνονται μόνο τοποθετήσεις και όχι κρίσεις, και πρόσθεσαν ότι υπάρχουν άδικες διατάξεις για τις αποζημιώσεις στα έξοδα μετακίνησης, τα οποία επιβαρύνουν τους υπαλλήλους στην καθημερινή τους εργασία.

Από την πλευρά του ο Ηλείος οικονομολόγος τόνισε πως έχουν απόλυτο δίκιο για το μισθολογικό και για την υποστελέχωση, ξεκαθαρίζοντας ότι στηρίζει ένθερμα το αίτημά τους για αυξήσεις στους μισθούς. Επιπλέον, εξήγησε πως θα πρέπει να ιεραρχηθεί ως βασική διεκδίκηση η επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, καθώς υπάρχουν ρεαλιστικές πιθανότητες να υλοποιηθεί, επαναλαμβάνοντας τη σαφή υποστήριξή του και τη σαφή δέσμευσή του να το προωθήσει εφόσον εκλεγεί στην επόμενη Βουλή.

«Οι απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων στην Αυτοδιοίκηση είναι καθηλωμένες εδώ και αρκετά χρόνια, για αυτό και το αίτημά τους για αυξήσεις και επαναφορά των “δώρων” είναι απόλυτα δίκαιο και σωστό, ειδικά τώρα που η πληθωριστική κρίση συρρικνώνει το εισόδημά τους. Ο κλάδος έχει δεχθεί άδικες επικρίσεις όλα αυτά τα χρόνια, παρότι ειδικά στην ΠΕ Ηλείας προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες με λιγότερο προσωπικό. Προσωπικά στηρίζω απόλυτα τις διεκδικήσεις τους και θεωρώ πώς έχουν δίκιο. Ένας λειτουργικός και καλά στελεχωμένος δημόσιος τομέας είναι ωφέλιμος και για την αγορά και για την οικονομία», δήλωσε ο Νίκος Καλάκος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος