FOLLOW US: facebook twitter

Ν. Καλάκος: «Να εξεταστεί η πρόσθετη ενίσχυση των αρτοποιών»

Ημερομηνία: 10-11-2022 | Συντάκτης:

-Την ανάγκη ενεργειακής στήριξης του κλάδου επισημαίνει ο Ηλείος οικονομολόγος

Το ενδεχόμενο επιπλέον στήριξης του κλάδου των αρτοποιών επισημαίνει ο Ηλείος οικονομολόγος Νίκος Καλάκος, τονίζοντας ότι το πολύ υψηλό ενεργειακό κόστος, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες, έχει συμπιέσει υπερβολικά τον κύκλο εργασιών και απειλεί τη βιωσιμότητα του κλάδου στην Ηλεία και σε όλη την Ελλάδα.

Όπως επισημαίνει ο Νίκος Καλάκος, η κατακόρυφη αύξηση των δαπανών λειτουργίας έχει οδηγήσει αναπόφευκτα στην αύξηση της τιμής του ψωμιού και άλλων ειδών αρτοποιίας, με συνέπεια να επηρεάζεται και το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, ενώ αρκετοί επαγγελματίες συσσωρεύουν ζημιές και χρέη.

Ο Ηλείος οικονομολόγος υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει επιδοτήσει με περίπου 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, ωστόσο υπογράμμισε την ανάγκη να εξεταστεί το ενδεχόμενο πρόσθετης ενίσχυσης ενόψει χειμώνα, δεδομένου ότι πρόκειται για κλάδο που σχετίζεται με τη διατροφή του πληθυσμού.

Παράλληλα, επισήμανε πως θα πρέπει να αναζητηθούν και λύσεις σχετικά με την τιμή του πετρελαίου, προκειμένου να επανέλθει σε ανεκτά επίπεδα και να πάρουν οικονομική «ανάσα» οι επιχειρήσεις, αλλά και το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ.

«Τα αρτοποιεία είναι ένας κλάδος με έντονη κοινωνική διάσταση, αφού επηρεάζει τη διατροφική κατάσταση του συνόλου των πολιτών. Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν επενδυθεί 3,5 δις. ευρώ από τους επαγγελματίες, ενώ απασχολούνται πάνω από 80.000 εργαζόμενοι άμεσα και άλλοι τόσοι έμμεσα. Η κυβέρνηση έλαβε σημαντικά μέτρα ενεργειακής επιδότησης για να βοηθήσει τους αρτοποιούς να ανταποκριθούν στα αυξημένα έξοδα, πάντα σε ρεαλιστικό πλαίσιο και με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες του κράτους. Ωστόσο, θεωρώ πως θα πρέπει να επανεξετάσει το ενδεχόμενο πρόσθετης ενίσχυσης σχετικά με το ενεργειακό κόστος, αλλά και λύσεις για την τιμή του πετρελαίου ενόψει του δύσκολου χειμώνα, καθώς είναι σημαντικό να μη συρρικνωθεί η οικονομική δραστηριότητα σε έναν πολύ δυναμικό και ανταγωνιστικό κλάδο», δήλωσε ο Νίκος Καλάκος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος