FOLLOW US: facebook twitter

Ν. Φαρμάκης στο RGC 2022: «Πυξίδα μας η Δυτική Ελλάδα του 2030»

Ημερομηνία: 09-06-2022 | Συντάκτης:

Το «πορτραίτο» της Δυτικής Ελλάδας του άμεσου μέλλοντος, παρουσίασε ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη  του REGIONAL GROWTH CONFERENCE 2022 που ξεκίνησε σήμερα Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, με διοργανωτές την εφημερίδα “Πελοπόννησος” και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

«Θέλουμε ένα δυναμικό πρωτογενή τομέα, ανθεκτική παραγωγική βάση, διακριτή πολιτιστική και τουριστική ταυτότητα και ποιοτικές υπηρεσίες, υγιή και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, ισχυρή δικτύωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενεργειακές λύσεις, τεχνολογικό προβάδισμα, προστατευμένους φυσικούς πόρους και περιβάλλον, ολοκληρωμένο δίκτυο σύγχρονων υποδομών και ταυτόχρονα αντανακλαστικά άμεσης αντιμετώπισης των αλλαγών και των κρίσεων» σημείωσε, τονίζοντας ότι «πυξίδα της Περιφερειακής Αρχής είναι η Δυτική Ελλάδα του 2030».

Ο κ. Φαρμάκης έκανε αναφορά στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Περιφέρεια για να αντιμετωπίσει την πανδημία και τις επιπτώσεις της στην τοπική οικονομία και κοινωνία, αλλά και για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος του παρελθόντος. «Είμαι βέβαιος πως οι πολίτες αυτού του τόπου ξέρουν ότι η Περιφέρεια στάθηκε δίπλα τους με όλες τις δυνάμεις της στην κρίση της πανδημίας, ότι δεν υπήρξε μάχη με τη φωτιά και τη βροχή που δεν δώσαμε στην πρώτη γραμμή μαζί με τους Δήμους και τις άλλες υπηρεσίες, ότι αυξήσαμε πολύ τις ταχύτητες στην υλοποίηση δεκάδων μικρών και μεγάλων έργων και στην απορρόφηση κονδυλίων, ότι τηρήσαμε τη δέσμευσή μας για ισόρροπη κατανομή πόρων και ότι, σχεδόν καθημερινά, βρισκόμαστε παντού, στην Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία. Είμαστε διαρκώς μέσα στην κοινωνία, γιατί όπως λέμε από την αρχή, από την κοινωνία προερχόμαστε και στην κοινωνία απευθυνόμαστε» τόνισε.

Εξάλλου, για την έμφαση που δίνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην καθημερινότητα του πολίτη μίλησε ο κ. Φαρμάκης και στη θεματική ενότητα για τον  ρόλο των Περιφερειών και της Αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν πολιτικές και στρατηγικές που θα δημιουργήσουν συνθήκες που θα αποτρέψουν την μετανάστευση προς το εσωτερικό ή το εξωτερικό. «Ο μόνος τρόπος να το επιτύχουμε είναι η στρατηγική του κοινωνικού και οικονομικού πολλαπλασιαστή» τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι εκτός από τα στρατηγικά και μεγάλα έργα η Περιφερειακή Αρχή με συνοδοιπόρους τους Δήμους δρομολογεί και υλοποιεί έργα που αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους, βάζοντας τέλος στην εποχή όπου η Περιφέρεια ήταν απούσα από την καθημερινότητα του πολίτη, με αποτέλεσμα οι πολίτες να πιστεύουν πως η περιφερειακή πολιτική δεν άπτεται της καθημερινότητας και αφορά δράσεις που βελτιώνουν τον τρόπο ζωής τους.

Στη συνέχεια, μιλώντας στο Συνέδριο για την Επιχειρηματική Ανάπτυξη, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα σύγχρονα εργαλεία που έχει αναπτύξει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην παραγωγή και την ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας με όρους καινοτομίας.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο «Επενδυτικό Προφίλ», τη μελέτη για τα Επιχειρηματικά Πάρκα και τον Μηχανισμό Στήριξης της Επιχειρηματικότητας. «Σε αυτόν τον τόπο έχουμε ανάγκη από μία νέα, σύγχρονη και ισχυρή επιχειρηματικότητα. Είτε μιλάμε για την επιχειρηματικότητα στον πρωτογενή τομέα, είτε για την μεταποιητική επιχειρηματικότητα, είτε για την επιχειρηματικότητα στο τομέα του τουρισμού και των υπηρεσιών. Και επειδή ακριβώς βρισκόμαστε σε μία εποχή πολυεπίπεδων κρίσεων, είναι ακόμα πιο χρήσιμα τα εργαλεία που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα» υπογράμμισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος