FOLLOW US: facebook twitter

Όλη η Ολυμπιακή γη ένας Πολιτισμός…

Ημερομηνία: 13-05-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Πολιτισμός

Πλούσιο το φετινό Πολιτιστικό καλοκαίρι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με πάνω από 140 εκδηλώσεις σε όλες τις Π.Ε σε πόλεις και χωριά

  • Στην Αθήνα χθες η επίσημη παρουσίαση με την συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών

Επιμέλεια Ελένη Παπαδοπούλου


Με ένα πλούσιο πρόγραμμα καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δράσεων, με πολύ υψηλά στάνταρ, ένα πολύχρωμο παζλ Πολιτισμού όπου παντρεύονται όλες οι μορφές τέχνης, η μουσική, το θέατρο, οι εικαστικές τέχνες, ο αθλητισμός αλλά και η επιστήμη, με πάνω από 140 παραστάσεις πανελλήνιας εμβέλειας και την συμμετοχή κορυφαίων καλλιτεχνών, αλλά και τοπικές καλλιτεχνικές παραγωγές, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δίνει φέτος το στίγμα της διοργανώνοντας το «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2022».

«Στόχος μας να επιτευχθεί η όσμωση. Δηλαδή, να ανοίξουμε την αγκαλιά μας σε καλλιτεχνικές οντότητες γνωστές στο πανελλήνιο, αλλά και να αναδείξουμε την τοπική καλλιτεχνική παραγωγή που είναι εξαιρετικά σημαντική» επισήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης στην επίσημη παρουσίαση του προγράμματος των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Περιφέρειας, στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες το απόγευμα στον Εθνικό κέντρο Δημόσιας Διοίκησης στην Αθήνα, παρουσία αρκετών καλλιτεχνών που θα συμμετέχουν σε συναυλίες και αφιερώματα και στις τρεις περιφερειακές ενότητες, σε αρκετές πόλεις αλλά και σε χωριά και όχι απαραίτητα στα αστικά κέντρα των τριών νομών.

«Η Δυτική Ελλάδα δεν είναι μόνο η γη της Ολυμπίας, η ιστορική γη των Καλαβρύτων και της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου. Δεν είναι μόνο η Πάτρα με το λιμάνι και το καρναβάλι της. Ούτε μόνο οι μοναδικές παραλίες της Ηλείας, η πανέμορφη πόλη της Ναυπάκτου, η μία και μοναδική σε όλη τη χώρα λίμνη της Τριχωνίδας ή το φαράγγι του Βουραϊκού και το δάσος της Φολόης. Η Δυτική Ελλάδα είναι ένας ζωντανός οργανισμός που από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα γίνεται ένας από τους πρώτους υποδοχείς καλλιτεχνικών ρευμάτων και παράγει πολιτισμό».

Με αυτά τα λόγια ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης περιέγραψε την Δυτική Ελλάδα εστιάζοντας στην πολιτιστική της ταυτότητα και επεσήμανε ότι η πολιτιστική κληρονομιά αποτυπώνεται στον αριθμό αρχαίων θεάτρων, στα πολλά αρχιτεκτονικά διαμάντια που υπάρχουν στις πόλεις, ακόμα και στους αναρίθμητους νέους καλλιτέχνες που υπάρχουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή. «Είναι χρέος μας λοιπόν να αναδείξουμε το πολιτιστικό μας πλεόνασμα, ως πυλώνα της ταυτότητάς μας, του εξωστρεφούς και όμορφου προσώπου της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και του βιώσιμου μέλλοντός μας», τόνισε.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία που ξεκίνησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Περιφερειάρχης, ανέφερε: «Στόχος μας, με τις οικονομικές δυνατότητες που έχουμε, να φέρουμε το τραγούδι, το θέατρο, τον χορό, αλλά και τις εικαστικές τέχνες, όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα της Δυτικής Ελλάδας, αλλά κυρίως σε περιοχές που δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να απολαύσουν πολιτιστικές δράσεις υψηλού επιπέδου. Οι πολίτες σε αυτές τις περιοχές διψούν ακόμα περισσότερο για δράσεις ζωής, όπως είναι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις. Και επίσης, είναι περιοχές που προσφέρουν το δικό τους μοναδικό αποτύπωμα στο πολύχρωμο παζλ που αποκαλείται Δυτική Ελλάδα και αξίζει να αναδειχθούν.


Νίκος Κοροβέσης

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Τουρισμού Νίκος Κοροβέσης, εξειδίκευσε στο πολιτιστικό πρόγραμμα για το 2022. Όπως είπε θα πραγματοποιηθούν πάνω από 140 εκδηλώσεις, συνολικού προϋπολογισμού 450.000 ευρώ και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών και σχημάτων, όπως η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Θοδωρής Κοτονιάς, ο Δημήτρης Μπάσης, ο ΜπάμπηςΤσέρτος, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Παντελής Θαλασσινός, η Ηρώ, η Μαρίζα Ρίζου, οι Alcatrash κ.ά.

Δήλωσε ακόμη ότι η Περιφέρεια με τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων στοχεύει το πολιτιστικό ερέθισμα να διασυνδεθεί με την προβολή και ανάδειξη ιστορικών, θρησκευτικών, περιβαλλοντικών και κοινωνιολογικού ενδιαφέροντος χώρων πολιτισμού ώστε να συνδυαστεί με το εξαιρετικό έργο των καλλιτεχνών.

«Ο τομέας πολιτισμού της ΠΔΕ με τη δόμηση του πολιτισμικού προφίλ και του πολιτιστικού προγράμματος για το καλοκαίρι 2022 επιδιώκει κοινωνική ευαισθητοποίηση πολιτισμού, άμεση σύνδεση του Πολιτισμού με την Παιδεία και την Εκπαίδευση, εμπλοκή όλων των Εταίρων Πολιτιστικής Συνεργασίας της ευρύτερης Κοινωνίας των Πολιτών» επεσήμανε ο κ. Κοροβέσης και κατέληξε: «Η έννοια του Πολιτισμού στη σύγχρονη πραγματικότητα περιλαμβάνει όχι μόνο τις Καλές Τέχνες αλλά αφορά επίσης στον τρόπο ζωής, στην πρόσληψη της ιστορίας, στην αυτοσυνειδησία της κοινωνίας, καθώς και στην εξέλιξη της τεχνολογίας.»


Παρόντες στη συνέντευξη γνωστοί καλλιτέχνες

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν ακόμη και αναφέρθηκαν στην συμμετοχή τους οι Χάρης Ρώμας – Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Περιφέρειας Αττικής – ηθοποιός, η Άννα Μπιθικώτση (Λογοτέχνης) η τραγουδίστρια Μπέτυ Χαρλαύτη (Εκπρόσωπος Ορχήστρας Μ.Θεοδωράκη), ο Μπάμπης Τσέρτος(Εκπρόσωπος Ορχήστρας Β. Τσιτσάνη) η Γεωργία Ηλιοπούλου (Εκπρόσωπος Βαγγέλη Παπαθανασίου και Πρόεδρος Πολιτιστικής Εταιρείας ΛΑΒΡΥΣ), ο Παντελής Θαλασσινός (Μουσικός Ερμηνευτής – Τραγουδοποιός), η Όλγα Βασδέκη (Ολυμπιονίκης). Επίσης,παρευρέθηκαν οι Αλμπέρτο Εσκενάζυ, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Αγάπη Πολίτη Βαρδινογιάννη και Σωτήρης Λυκουρόπουλος.
Στο σύνολό τους οι καλλιτέχνες συνεχάρησαν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την πρωτοβουλία της να διοργανώσει σπουδαίες εκδηλώσεις χωρίς εισιτήριο δίνοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους και επισκέπτες της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας να τις παρακολουθήσουν δωρεάν. Μάλιστα ο γνωστός τραγουδιστής Παντελής Θαλασσινός, συνεχάρη τον Περιφερειάρχη και αντιπεριφερειάρχη τονίζοντας ότι μετά από δύο χρόνια πανδημίας οι άνρθωποι έχουν ανάγκη να νιώσουν μια ψυχική ανάταση και να διασκεδάσουν μέσα από την μουσική και μάλιστα δωρεάν, γιατί ο κόσμος είναι άφραγκος!


Κορυφαίες παραστάσεις και αφιερώματα που ξεχωρίζουν

Σε τρία σημαντικά αφιερώματα που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Περιφέρειας το φετινό καλοκαίρι, αναφέρθηκαν εκπρόσωποι των συγκεκριμένων παραστάσεων. Το ένα είναι ένα μεγάλο αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από την γέννηση του Γρηγόρη Μπιθικώτση που παρουσίασε η κόρη του Άννα Μπιθικώτση και θα παιχτεί στο θέατρο Φλόκα στις 17 Ιουλίου, ένα ταξίδι στην ζωή και την καλλιτεχνική πορεία του ερμηνευτή της Ρωμιοσύνης. Το άλλο είναι ένα αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή με δύο διαφορετικές θεματικές ενότητες, όπου την μια υπογράφει η Ευανθία Ρεμπούτσικα και μια ακόμα μουσική παράσταση από την Λαική Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης αφιερωμένη στον κορυφαίο Μίκη Θεοδωράκη. Εκτός από τις συναυλίες, στο Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2022, ξεχωρίζει μια μοναδική παράσταση, ΤΟ ΝΗΜΑ, ένα συγκινητικό υπερθέαμα όπου η μουσική υπόκρουση της παράστασης αποτελείται από πρωτότυπες συνθέσεις του περίφημου «πατέρα» της ηλεκτρονικής μουσικής, του Οσκαρικού Βαγγέλη Παπαθανασίου. Οι χορογραφίες και η σκηνοθεσία ανήκουν στον πρωτοπόρο του σύγχρονου χορού Russell Maliphant, τα κοστούμια έχει σχεδιάσει η διεθνούς φήμης Ελληνίδα σχεδιάστρια Mary Katrantzou, ενώ εμφανίζονται επί σκηνής 18 νέοι, ταλαντούχοι Έλληνες χορευτές. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Αγρίνιο.

Παράλληλα, ξεχωρίζουν συναυλίες με τον Παντελή Θαλασσινό που θα δώσει μαζί με Μουσικά σχολεία, η μία είναι στον Πύργο μαζί με το Μουσικό σχολείο Βαρθολομιού καθώς και η συναυλία του Μπάμπη Τσέρτου που όπως ο ίδιος είπε, θα είναι μια γιορτή γλεντιού στη Ζαχάρω, ωστόσο θα περιλαμβάνει και μια ενότητα με ένα αφιέρωμα στην Μικρασιατική καταστροφή με Σμυρνέικα τραγούδια. Να σημειώσουμε ότι θα υπάρξει και αναλυτική παρουσίαση όλων των εκδηλώσεων με ημερομηνίες και χώρους παρουσίασης.

Η συνέντευξη Τύπου μεταδόθηκε livestreaming και μπορείτε να την παρακολουθήσετε μέσω του συνδέσμου:


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος