FOLLOW US: facebook twitter

Ν. Φαρμάκης: «Κανένας πλέον μόνος του»

Ημερομηνία: 10-02-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Αυτοδιοίκηση, Νέα

-Όλοι οι δήμοι της Ηλείας σε τρεις διακριτές χωρικές Ενότητες επενδύσεων

-Διπλά ωφελημένη η Αρχαία Ολυμπία, εξηγεί στην Πρωινή ο Περ/ρχης Δυτικής Ελλάδας

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Βασισμένη σε τρεις διακριτές χωρικές ενότητες στην Ηλεία και με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία θα εφαρμοστεί την επόμενη πενταετία η επενδυτική στρατηγική από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με όσα παρουσίασε χθες ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης κατά την τοποθέτησή του στη χθεσινή διαβούλευση με τους Δήμους της Δυτικής Ελλάδας, για την εφαρμογή των στρατηγικών ΟΧΕ και ΒΑΑ στον Πολυχώρο «Παλαιά Σφαγεία» στην Πάτρα.
Αυτές είναι:
• Η χωρική ενότητα των Δήμων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ήλιδας
• Η χωρική ενότητα των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Ζαχάρως
• Η χωρική ενότητα των Δήμων Δυτικής Αχαΐας, Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Πηνειού


Όπως εξήγησε στην «Πρωινή» ο κ. Φαρμάκης, ο σχεδιασμός εισάγει την καινοτομία της πλήρους γεωγραφικής κάλυψης όλης της Επικράτεις και της διαδημοτικής συνεργασίας.
«Επέλεξα το “κανένας πια μόνος του” , το οποίο δεν είναι απλώς ένα σύνθημα αλλά στάση ζωής και εφαρμογή πολιτικής. Όλοι έχουν δικαίωμα στον στρατηγικό σχεδισμό και στη λήψη αποφάσεων, για αυτό και έχουμε αναβαθμισμένα εργαλεία. Η γεωγραφική διαμόρφωση συναποφασίστηκε με τις δημοτικές αρχές. Επομένως οι χωρικές στρατηγικές που θα σχεδιαστούν “εκ των κάτω”, θα επικεντρωθούν στην άμβλυνση των ανισοτήτων που παρουσιάζονται σε ενδοπεριφερειακό επίπεδο», τόνισε.
Το κύριο χαρακτηριστικό του χωρικού σχεδιασμού είναι η παρουσία της Αρχαίας Ολυμπίας σε δύο ενότητες, κάτι που ανέλυσε συνοπτικά ο περιφερειάρχης στην «Πρωινή».
«Αρχικά θέλω να πω ότι δεν είναι ζήτημα αποκλειστικά πολιτικών αποφάσεων ο σχεδιασμός, διότι υπάρχουν και αντικειμενικά “τεχνοκρατικά” κριτήρια που καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, η επικοινωνία πληθυσμών, ο χωροταξικός σχεδιασμός, η οικονομική δραστηριότητα, κ.ά.» εξήγησε και στη συνέχεια επικεντρώθηκε στην Ολυμπία.


«Καταρχάς γνωρίζουμε ότι επίκειται η δημοσιοποίηση του σχεδίου “Ηλεία 2030” με επίκεντρο την Ολυμπία από τη ΔιαΝΕΟσις, άρα ό,τι κάνουμε πρέπει να “κουμπώνει” κι όχι να συγκρούεται. Η αρχή της συμπληρωματικότητας είναι βασικός κανόνας όταν χαράσσεις στρατηγική. Πρέπει να είμαστε μαζί, όχι απέναντι. Η Αρχαία Ολυμπία εντάσσεται στην ΟΧΕ με τους δύο δήμους της Νότιας Ηλείας, γιατί τους συνδέουν το φυσικό περιβάλλον και ο πολιτισμός, (Ολυμπία, Επικούριος, Καϊάφας κλπ) Ταυτόχρονα, τη συνδέουμε με τους δήμους Πύργου και Ήλιδας μέσω της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, για να ενισχύσουμε και το αστικό τμήμα, ειδικά στο κέντρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Είναι διπλά ωφελημένη η Αρχαία Ολυμπία, κι όχι μόνο οικονομικά», τόνισε.
«Η σκυτάλη στους δήμους»
«Στην Περιφέρεια, αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στην ενίσχυση και υποστήριξη των Δήμων της Δυτικής Ελλάδας και θεωρούμε τους Δήμους, τους πιο ισχυρούς συνεργάτες μας στην κατεύθυνση της υλοποίησης έργων και δράσεων με πολλαπλασιαστική ισχύ για την τοπική οικονομία και κοινωνία», συνέχισε ο κ Φαρμάκης και συνεχίζοντας εξειδίκευσε τον στόχο που είναι η δημιουργία ενός συνολικού στρατηγικού πλαισίου για τη χωρική ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα με ιδιαίτερη μέριμνα στις πιο αγροτικές και λιγότερο εξωστρεφείς περιοχές, που θα συμβάλλει στην περαιτέρω μείωση των τοπικών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, αλλά και στην ανάδειξη νέων περιοχών ενδιαφέροντος και νέων πλεονεκτημάτων για τη Δυτική Ελλάδα.


«Η σκυτάλη περνάει σε εσάς, στους Δήμους και τους τοπικούς εταίρους, ώστε να διαμορφώσετε συνεκτικές χωρικές στρατηγικές, να αφουγκραστείτε τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, να καταρτίσετε και να εξειδικεύσετε αντίστοιχα τα σχέδια δράσης, πάντα με τη διαρκή υποστήριξη της Περιφέρειας και της Διαχειριστικής αρχής» είπε ο Περιφερειάρχης προς τους εμπλεκόμενους φορείς που συμμετείχαν στη διαδικασία και πρόσθεσε: «Εμείς, είμαστε πάντοτε εδώ για να σας ακούσουμε, να σας βοηθήσουμε, να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο ώστε να φτάσουμε σε έναν τελικό σχεδιασμό που θα υπηρετεί συνολικά την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας, μέσα από τις δυνατότητες και τις αδυναμίες κάθε Δήμου και κάθε περιοχής.Δική μας μέριμνα, πάνω απ’ όλα, είναι τα αγαθά της ανάπτυξης να φτάσουν παντού και οι χρηματοδο

τικές μας δυνατότητες να γίνουν πραγματική δύναμη για κάθε πολίτη αυτού του τόπου».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος