FOLLOW US: facebook twitter

Ν. Ανδρουλάκης: «Αγωνίζομαι για να γίνουμε κόμμα εξουσίας»

Ημερομηνία: 24-11-2021 | Συντάκτης:

Ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ μιλάει στην «Πρωινή»


Συνέντευξη στον Παναγιώτη Φωτεινόπουλο


Ενωτικό και ανοιχτό κάλεσμα σε κάθε προοδευτικό πολίτη απευθύνει ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξή του στην «Πρωινή», στο πλαίσιο της σημερινής του επίσκεψης και ομιλίας στο θεματικό Πάρκο Ξυστρή στον Πύργο. Ο κ. Ανδρουλάκης παραθέτει τους βασικούς στόχους του ΚΙΝΑΛ και τις προτεραιότητές του για την επόμενη μέρα, επισημαίνοντας ότι επιδίωξή του είναι να ξαναγίνει το ΚΙΝΑΛ η αξιόπιστη επιλογή για τους προοδευτικούς πολίτες.

 

Κύριε Ανδρουλάκη, είστε υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Ποιο είναι το βασικό διακύβευμα αυτής της αναμέτρησης;

Το βασικό διακύβευμα είναι να ανακτήσουμε το πολιτικό εύρος μιας ισχυρής και περήφανης παράταξης που θα έχει κεντρικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα για να δώσουμε ξανά ελπίδα και προοπτική στους προοδευτικούς δημοκράτες. Χρειάζεται να ανανεώσουμε το πρόγραμμα, το στελεχιακό δυναμικό μας και τις μεθόδους πολιτικής μας δράσης, στη βάση των ιδεών της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας. Η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, η δίκαιη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και η αντιμετώπιση του δημογραφικού αποτελούν κοινωνικά αιτήματα που μόνο ένα τέτοιο κόμμα μπορεί να εκφράσει και να υλοποιήσει. Προτεραιότητες που σήμερα υπονομεύονται από τη Νέα Δημοκρατία που δεν τις πιστεύει για να αγωνιστεί για αυτές, αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν διαθέτει καμία επάρκεια στρατηγικού σχεδιασμού για να δώσει στους πολίτες μία εναλλακτική πρόταση. Με ενότητα και το βλέμμα μπροστά, η Δημοκρατική Παράταξη θα γίνει ξανά κίνημα λαού στις κάλπες της 5ης Δεκέμβρη.

 

Εάν εκλεγείτε εσείς πρόεδρος, ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για την επόμενη μέρα του κόμματος;

Εγώ δεν είμαι ούτε του «αντί», ούτε του ετεροκαθορισμού. Είναι στο χέρι μας να χτίσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους προοδευτικούς πολίτες. Προτεραιότητα είναι να οικοδομήσουμε ένα κόμμα σύγχρονο, που θα λειτουργεί από τα κάτω προς τα πάνω, θα προάγει τον ορθό λόγο και θα είναι χρήσιμο και ρεαλιστικό, χωρίς καθεστωτικές συμπεριφορές. Το κόμμα μας οφείλει να λειτουργεί με διαφάνεια και αξιοκρατία, χωρίς πελατειακές νοοτροπίες. Με ένα νέο προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, που θα το εκφράζουν στελέχη υψηλής αξιοπιστίας. Που θα αναμετράται με τα προβλήματα όσων έχουν ανάγκη ένα ισχυρό κράτος και μια παραγωγική οικονομία, χωρίς να επιδιώκουμε να είμαστε συνεχώς ευχάριστοι και να χαϊδεύουμε αυτιά. Η αναγέννηση της Δημοκρατικής Παράταξης προϋποθέτει ένα νέο ήθος και ύφος εξουσίας, έτσι ώστε να γίνει ξανά ο βασικός εκφραστής των διεκδικήσεων των προοδευτικών πολιτών.

 

Σε αυτή τη νέα προσπάθεια έχουν θέση όσοι τα προηγούμενα χρόνια στράφηκαν προς τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ;

Το κάλεσμά μου είναι ενωτικό και ανοιχτό σε κάθε προοδευτικό πολίτη. Ανοίγουμε την αγκαλιά μας σε όλους εκείνους που μπορεί να πληγώσαμε, να απογοητεύσαμε ή δυσπιστούν και έχουν επιφυλάξεις για τη δυνατότητά μας να γίνουμε ξανά μεγάλο κόμμα και να εκφράσουμε δυναμικά τις αγωνίες του. Τους διαβεβαιώνω ότι οι πολιτικοί μας δεσμοί δεν σβήνονται και μαζί θα γράψουμε νέα κεφάλαια εμπιστοσύνης και νίκης. Η πόρτα μας θα είναι ανοιχτή για τους προοδευτικούς πολίτες, όμως είναι για εμένα αξιακό ζήτημα όλοι αυτοί που έφυγαν αναζητώντας μια καρέκλα εξουσίας στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ να μην έχουν θέση σε αυτή τη νέα σελίδα του Κινήματός μας.

 

Ποιος είναι ο στόχος σας για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές;

Στόχος είναι να μεγαλώσουμε την παράταξή μας, να κοιτάξουμε μπροστά και να γίνουμε υπολογίσιμη δύναμη με νέες κοινωνικές συμμαχίες, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να ανατρέψουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς. Η αντεπίθεση της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη και ο άγονος δικομματισμός Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό, ο οποίος παράγει τοξικότητα και διχόνοια, δημιουργούν πρόσφορο έδαφος. Η δύναμη του κ. Μητσοτάκη είναι ο φόβος να μην επιστρέψει ο κ. Τσίπρας. Στόχος μας είναι να σπάσουμε αυτό τον φόβο και να γίνουμε εμείς η αξιόπιστη επιλογή για τους προοδευτικούς πολίτες. Οι ιδέες και πολιτικές του ΠΑΣΟΚ δικαιώνονται. Εγώ πιστεύω ότι το κόμμα μας μπορεί να γίνει κόμμα εξουσίας. Για αυτό αγωνίζομαι και για αυτό είμαι υποψήφιος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος