FOLLOW US: facebook twitter

«Μύδροι» προς ΕΛΓΑ και Γεωργαντά οι καρπουζοπαραγωγοί

Ημερομηνία: 22-04-2022 | Συντάκτης:

-Καταλογίζουν άνιση μεταχείριση στις αποζημιώσεις και τις εισφορές

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Στα «κάγκελα» είναι οι καρπουζοπαραγωγοί της Ηλείας, καθώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξακολουθεί να μη δίνει λύση στα προβλήματά τους, με συνέπεια να συμπιέζεται το εισόδημά τους.
Όπως αναφέρουν σε επιστολή τους τα μέλη του Πανηλειακού Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Ηλείας, μέχρι τώρα δεν έχει δοθεί καμία λύση στα ουσιώδη προβλήματα που τους αφορούν καταλογίζοντας στο υπουργείο «ψευδείς υποσχέσεις» και δύο μέτρα και δύο σταθμά στην ασφαλιστική αντιμετώπιση των παραγωγών.

Αρχικά επισημαίνουν πως ο ΕΛΓΑ αντί να αποζημιώνει τους παραγωγούς στο 100% της ζημιάς που είχαν πραγματικά υποστεί από τις απρόβλεπτες και έκτακτες καιρικές συνθήκες, τους αποζημίωσε σε ποσοστό λιγότερο της ζημιάς χωρίς λόγο, σημειώνοντας ότι αυτό είναι παράνομο.

Στη συνέχεια αναφέρουν ότι υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ του πλαφόν του ΕΛΓΑ και των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν, ζητώντας την ίδια ρύθμιση που ισχύει και για τους παραγωγούς πατάτας.

«Ενώ αυξήθηκαν οι εισφορές μας από 3.600€ σε 10.500€ το χρόνο , το πλαφόν του ΕΛΓΑ ενώ στα 3.600€ ήταν 70.000 ευρώ κατά παραγωγό, με την αύξηση των εισφορών στα 10.500€ παρέμεινε ίδιο. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ανεβάσει το πλαφόν στις 240.000 ευρώ με τις εισφορές στα 10.500€, ενώ σήμερα στα 70.000€, χωρίς ανάλογη μείωση των εισφορών. Αυτό, σε συνδυασμό με τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης σε μας τους αγρότες και μας εξαφανίζει.

Το ΥΠΑΑΤ και ο ΕΛΓΑ, ενώ ορθά τροποποίησε το πλαφόν για τους πατατοπαραγωγούς με το σκεπτικό ότι καλλιεργούν δυο φορές το χρόνο, δεν προέβη σε ανάλογη τροποποίηση για μας τους καλλιεργητές καρπουζιών παρότι και εμείς καλλιεργούμε δυο φορές το χρόνο και είμαστε συνεπείς στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις και για τις δύο καλλιέργειες το χρόνο», υπογραμμίζουν στην επιστολή και καυτηριάζουν τη στάση της κυβέρνησης.

«Τα προβλήματά μας, ενώ σας είναι γνωστά από τις προηγούμενες διαμαρτυρίες μας, εσείς δεν έχετε προβεί σε καμία ενέργεια προς επίλυσή τους, με αποτέλεσμα να μας οδηγείτε αναγκαστικά σε κινητοποιήσεις και σε δικαστικούς αγώνες, χωρίς να είναι στις προθέσεις μας, πέραν του γεγονότος ότι περιμένουμε τα χρήματα σε έναν χρόνο που μας κρατά ο ΕΛΓΑ λόγω πλαφόν ή που ξεπερνά τις 70.000 ευρώ και μας ισχυρίζονται ότι δεν δικαιούμαστε άλλα χρήματα λόγω πλαφόν. Εννοείται ότι αυτά τα χρήματα μας είναι απαραίτητα για την κάλυψη των εξόδων της επόμενης καλλιέργειας, με συνέπεια και δεδομένων των υπέρογκων αυξήσεων και εξόδων, να βρισκόμαστε σε απελπιστική οικονομική κατάσταση», καταλήγουν στην επιστολή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος