FOLLOW US: facebook twitter

Χρ. Μπούρας: «Ένα ή δύο τμήματα δεν μπορούν να επιβιώσουν»

Ημερομηνία: 18-01-2021 | Συντάκτης:
Την παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας για τη Μουσειολογία ζήτησε ο πρύτανης του Παν/μίου Πατρών

Την παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας για τη «διάσωση»  του τμήματος Μουσειολογίας του Πύργου ζήτησε εκ νέου με δηλώσεις του στις «Πρωινές Διαδρομές» (Letrina Fm 92,7) την περασμένη Παρασκευή ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρων, Χρήστος Μπούρας, επισημαίνοντας ότι το ίδρυμα δεν έχει τη δυνατότητα να στηρίξει το τμήμα με βάση τα τωρινά οικονομικά δεδομένα.

Παράλληλα, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για όσα έγιναν από το 2019 έως σήμερα, με την ίδρυση του τμήματος, σημειώνοντας ότι δεν προβλέφθηκαν οι απαραίτητες πρόνοιες για την ομαλή λειτουργία του, προσφέροντας στους καθηγητές την επιλογή να μετακινηθούν σε άλλο τμήμα.

«Έχω στείλει πάνω από πέντε επιστολές στο υπουργείο Παιδείας και ζητάω να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση και προσωπικό ειδικά για το τμήμα Μουσειολογίας. Όταν δημιουργήθηκε το τμήμα το 2019 με τον νόμο Γαβρόγλου, δόθηκε στους καθηγητές η δυνατότητα να αποχωρήσουν και έμειναν μόνο δυο. Δεν είδα να διαμαρτύρεται κανένας τότε. (…) Το 2020 η τότε πρυτανική αρχή δεν έδωσε καμία θέση στο τμήμα. Έρχεται η νέα πρυτανική αρχή να αντιμετωπίσει μια κατάσταση και στέλνει επιστολές και κάνει παρεμβάσεις στο υπουργείο για να βελτιώσει την κατάσταση. Από τις 23 θέσεις έκτακτου προσωπικού που πήραμε και διαχειρίστηκε αυτή η πρυτανεία, δώσαμε το 10% στη Μουσειολογία. Τα τμήματα τα δημιουργεί, τα ανοίγει και τα κλείνει το υπουργείο. Το Παν/μιο με ακαδημαϊκά κριτήρια εισηγείται και άλλοτε το υπουργείο τα λαμβάνει υπόψη και άλλοτε όχι», τόνισε ο κ. Μπούρας.

Νέα | Εφημερίδα Πρωινή - Part 597

Παραδεχόμενος ότι η Κοσμητεία στην οποία ανήκει το τμήμα, έχει εισηγηθεί την κατάργησή του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών υπογράμμισε ότι δεν πληρούνται οι απαραίτητες προδιαγραφές για τη βιώσιμη λειτουργία του, αφήνοντας ξανά αιχμές για τους προκατόχους του.

«Πουθενά δεν υπάρχει σε κάθε πόλη και ένα τμήμα. Πού θα σιτιστούν και πού θα στεγαστούν οι φοιτητές. Υπάρχουν εστίες, βιβλιοθήκες, φοιτητική μέριμνα; Τα έχουμε εξασφαλίσει αυτά; Γιατί δεν έγινε πρόνοια από το 2019 όταν δημιουργήθηκε το τμήμα; Εκτός από κτίρια και προσωπικό, πανεπιστήμιο σημαίνει βιβλιοθήκες, φοιτητική μέριμνα κλπ. Η γνώμη μου είναι ότι ένα ή δύο τμήματα δεν μπορούν να επιβιώσουν, διότι διώχνεις όταν δημιουργείς ένα τμήμα και αφήνεις τους έξι καθηγητές να φύγουν, είναι σαν να αποφασίζεις ότι το καταργείς. Και ζητάς από τον πρύτανη να δώσει τι;», είπε χαρακτηριστικά και υπενθύμιζε ότι το 2019 παραιτήθηκε από αντιπρύτανης για αυτό το λόγο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος