FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσιος Μπουλούτας: «Να δοθεί αποτελεσματική λύση από την κυβέρνηση για την αποπληρωμή των “κόκκινων” δανείων»

Ημερομηνία: 25-02-2021 | Συντάκτης:

Το θέμα των “κόκκινων “ δανείων που απασχολεί έντονα τους επαγγελματίες ιδιαίτερα στην παρούσα φάση της πανδημίας όπου υπάρχει μεγάλη έλλειψης ρευστότητας, θίγει ο Διονύσιος Μπουλούτας, μέλος του του ΔΣ του Επιμελητηρίου Ηλείας καλώντας την κυβέρνηση να βρει μια αποτελεσματική και δίκαιη λύση για την αποπληρωμή τους από τους πληττόμενους οφειλέτες. Ειδικότερα αναφέρει τα εξής:

“Εντείνονται το τελευταίο διάστημα οι οχλήσεις δανειοληπτών από τα πιστωτικά ιδρύματα για να εισπράξουν οφειλές ακόμα και από τους βαρύτερα πληττομένους οι τράπεζες απειλούν με μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις και πλειστηριασμούς), ως συνέπεια της έλλειψης αποτελεσματικού πλαισίου προστασίας.

Μπορεί αυτή τη στιγμή λόγω της πανδημίας να υπήρχε αναστολή πλειστηριασμών και μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (έως τις 30/11/20), ωστόσο δεν υφίσταται κανένα νομικό πλαίσιο προστασίας για τους δανειολήπτες έως και σήμερα

Το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων αρχίζει πάλι να είναι έντονο, με τις τράπεζες να εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται το ύψος των δανείων που θα «κοκκινίσουν» κατά τη διάρκεια της πανδημίας να ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ.. Οι τράπεζες πρέπει επιτέλους ν’ αναλάβουν το κόστος που τους αναλογεί. Δεν είναι δυνατό να «φυγομαχούν» από τη γενική προσπάθεια κατά του κορωνοϊού, την ώρα που εξυπηρετούνται από την αναστολή των δόσεων με νόμο αφού αποφεύγουν τον κίνδυνο νέας ανακεφαλαιοποίησης. Αφού λοιπόν θα έχουν τέτοιο μεγάλο όφελος, πρέπει ν’ αναλάβουν και μέρος του κόστους που τους ανάλογη . Καλούμε τις τράπεζες να φερθούν υπεύθυνα και να επιστρέψουν στην κοινωνία μέρος της στήριξης που οι φορολογούμενοι τους πρόσφεραν από το 2013.

«Άμεσα ζητάμε από την κυβέρνηση μία δίκαιη και αποτελεσματική λύση για τους δανειολήπτες, πριν μετατραπούν πλήρως οι τράπεζες σε ενεχυροδανειστήρια κατοικιών. Τα ‘μέτρα στήριξης’ που έχει εξαγγείλει για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζομένους δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να δώσουν λύση στην αποπληρωμή στεγαστικών και επαγγελματικών δανείων, παρά μόνο δημιουργούν ψευδαισθήσεις» κάνοντας ολέθριες τις συνέπειες για τον Έλληνα δανειολήπτη εξαιτίας της υγειονομικής και της οικονομικής κρίσης, που πλήττει όλους τους επιχειρηματίες οι οποίοι απειλούνται με χρεοκοπία”.

Διονύσιος Μπουλούτας

Mέλος του ΔΣ. του ΕΒΕ Ηλείας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος