FOLLOW US: facebook twitter

Μπλέξιμο στην ίδρυση Ομάδων Παραγωγών

Ημερομηνία: 29-06-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

stafidoparagogoi

Νέα δεδομένα από την αφαίρεση διάταξης για ελάχιστα μέλη

Στον αέρα παραµένει το πλαίσιο για τις Οµάδες Παραγωγών µετά και την ψήφιση του νόµου για τους αγροτικούς συνεταιρισµούς (Νόµου 4384/2016). Όπως αναφέρουν στην Agrenda, σύµβουλοι-γεωπόνοι, από τη νέα νοµοθεσία και το άρθρο 36 αφαιρέθηκε η παράγραφος (β) που έκανε λόγο για τα ελάχιστα όρια των 10 µελών στη φυτική παραγωγή και των 5 για κτηνοτρόφους.

Το «νοµικό κενό» που έχει δημιουργηθεί φαίνεται να µην επιτρέπει τη σύσταση Οµάδων Παραγωγών στην κτηνοτροφία και σε τοµείς όπως βαµβάκι, σιτηρά και αµπέλι.

Ως αποτέλεσµα έχει δηµιουργηθεί ένα «νοµικό κενό» το οποίο φαίνεται να µην επιτρέπει τη σύσταση Οµάδων Παραγωγών στην κτηνοτροφία και σε τοµείς όπως βαµβάκι, σιτηρά και αµπέλι.

Στο αρµόδιο τµήµα του υπουργείου, σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, απαντάνε ότι βάσει της νέας νοµοθεσίας, πρέπει να βγει συγκεκριµένη ΚΥΑ ανά τοµέα, όπως στα οπωροκηπευτικά και την ελιά, ώστε να οριστούν τα απαιτούµενα µέλη και ο τζίρος για τη σύστασή τους. Υπενθυµίζεται ότι σύµφωνα µε το Ν. 4015/2011 που καταργήθηκε, για τη σύσταση µιας Οµάδας Παραγωγών υπήρξε η απαίτηση ίδρυσης από 20 τουλάχιστον φυσικά πρόσωπα, ενώ δέσµευση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν να µειωθούν τα µέλη, σύµφωνα µε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.

Η διάταξη που αφαιρέθηκε
Η παράγραφος (β) του άρθρου 36 όπως είχε συνταχθεί κατά τη δηµόσια διαβούλευση του Νόµου 4384/2016 είχε ως εξής:

β) Οι οµάδες παραγωγών συγκροτούνται µε πρωτοβουλία τουλάχιστον πέντε (5) παραγωγών οµοειδών προϊόντων ζωικής προέλευσης και τουλάχιστον δέκα (10) παραγωγών οµοειδών προϊόντων φυτικής προέλευσης. Η ελάχιστη παραγωγή και για τις δύο κατηγορίες καθορίζεται από το γινόµενο των µελών της οµάδας παραγωγών επί τον µέσο όρο του παραγόµενου προϊόντος της οµάδας παραγωγών στην Περιφέρεια σύµφωνα µε τα στοιχεία των δηλώσεων καλλιεργειών

Στον «αέρα» το Μέτρο 9
Προς το παρόν, η παραπάνω διάταξη που αφορά τα µέλη, φιλοξενείτε µόνο στον οδηγό του Μέτρου 9 «Σύσταση και Οργάνωση Οµάδων Παραγωγών» στα πλαίσια των Προγραµµάτων 2014-2020. Εντούτοις χωρίς το απαιτούµενο θεσµικό πλαίσιο, δεν διαθέτει κανένα νοµοθετικό πάτηµα για να «τρέξει».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος