FOLLOW US: facebook twitter

Μπλακ άουτ στους αγρότες από τη στάση πληρωμών, δύσκολο για άνοιγμα ΟΣΔΕ το Μάρτη

Ημερομηνία: 13-03-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Στις 14 Φεβρουαρίου πληρώθηκε πέρσι το πρώτο πακέτο συνδεδεμένων ενισχύσεων, σήμερα ο μήνας έχει 10 Μαρτίου και οι πληρωμές είναι στον πάγο.

Εξαιτίας της περίπλοκης κατάστασης στον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι πληρωμές έχουν πάει πίσω αρκετά και οι αγρότες βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό, καθώς οι καλλιεργητικές φροντίδες είναι μπροστά και η συγκεκριμένη περίοδος είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Πρόσθετο πρόβλημα αποτελεί και η καθυστέρηση στην ενεργοποίηση της Κάρτας Αγρότη, ενός πολύτιμου εργαλείου για τους παραγωγούς, για την οποία καλό θα ήταν όπως και πέρσι, η ανανέωση του υπολοίπου να γίνεται με το ΟΣΔΕ της προηγούμενης χρονιάς.

Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι μετά και την οριστική ματαίωση του ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού στον ΟΠΕΚΕΠΕ για τον τεχνικό σύμβουλο και με την έξαμηνης διάρκειας σήμερα σύμβαση του εν λόγω φορέα να τρέχει, είναι εφικτό να βγουν κάποιες πληρωμές σχετικά κοντά (πρώτα θα δοθεί η εκκαθάριση στο πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης και μετά ακολουθούν οι συνδεδεμένες, ενώ τα υπόλοιπα της ενιαίας πάνε για Μάιο, Ιούνιο όπως όλα δείχνουν), όμως πολλά θα εξαρτηθούν και από το βαθμό ετοιμότητας των υπηρεσιών του ΟΠΕΚΕΠΕ, οπότε κανείς δε μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα.

Οι πληροφορίες από την επαρχία λένε ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές γίνονται δέκτες παραπόνων από χιλιάδες αγρότες για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές και το κλίμα δεν είναι καλό, καθώς όλα μοιάζουν παγωμένα. Μάλιστα, η πίεση προς τους κυβερνητικούς βουλευτές μεγαλώνει μέρα με την μέρα και κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί αν και οι βαμβακοπαραγωγοί, που τώρα έχουν πολλά έξοδα, δεν λάβουν την ειδική ενίσχυση βάμβακος των 67 ευρώ το στρέμμα, πριν την έναρξη των σπορών (25 Μαρτίου).

Σημειωτέον ότι στις 8 Μαρτίου αναρτήθηκε στη διαύγεια απόφαση του Δημήτρη Μελά, με την οποία ορίζεται επιτροπή συντονισμού και αξιολόγησης των αρμόδιων πιστοποιημένων φορέων στα πλαίσια του ΟΣΔΕ για το έτος ΕΑΕ 2020 και μετά.

Σε σχέση τώρα με το άνοιγμα των δηλώσεων ΟΣΔΕ, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι με δεδομένα τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις, μάλλον δύσκολο φαντάζει να ανοίξει το σύστημα για να υποδεχθεί τις δηλώσεις έτους 2021, πριν τον Απρίλιο, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το ίδιο το έργο μετά, τις προθεσμίες κ.λπ. Η προοπτική αυτή είναι πολύ πιθανή από την άποψη ότι εκτός των άλλων, πρέπει να πιστοποιηθούν και νέοι φορείς ΟΣΔΕ, να αξιολογηθούν οι παλιοί κ.λπ.

Πηγή: evros24.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος