FOLLOW US: facebook twitter

Στην αρχή μιας νέας σελίδας

Ημερομηνία: 30-05-2016 | Συντάκτης:

EUROKINISSI

Toυ Δημήτρη Μπαξεβανάκη*

Με την προχθεσινή απόφαση του Eurogroup κλείνει ένας κύκλος. Παρά τις «προβλέψεις» και τις ελπίδες της αντιπολίτευσης, η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε. Η αβεβαιότητα του προηγούμενου διαστήματος έχει υποχωρήσει σε σημαντικό βαθμό. Για πρώτη φορά υπήρξαν δεσμευτικές αποφάσεις και σαφής οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους. Συμπληρώνεται μια δύσκολη περίοδος για την υλοποίηση της συμφωνίας του καλοκαιριού, με τις επώδυνες απαιτήσεις της.

Νομοθετήσαμε δύσκολα μέτρα που είχαν όμως έντονο το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης. Μέτρα όπως το ασφαλιστικό και το φορολογικό, που ελαφρύνουν τα χαμηλότερα εισοδήματα και επιβαρύνουν τα υψηλότερα. Ειδικά το ασφαλιστικό αποτελεί σημαντική ριζοσπαστική μεταρρύθμιση με τη θέσπιση ενός ασφαλιστικού ταμείου για όλους τους πολίτες, με ίδιους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους, για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Η δημιουργία του νέου «υπερταμείου» δεν αποτελεί ευχάριστη εξέλιξη. Είναι όμως προτιμότερο από το γνωστό ΤΑΙΠΕΔ, καθώς αποστολή του δεν θα είναι η εκποίηση αλλά η αξιοποίηση με πολλούς τρόπους της δημόσιας περιουσίας. Επιπλέον, τα έσοδά του θα οδηγούνται μόνο κατά 50% στο χρέος, ενώ το υπόλοιπο 50% θα κατευθύνεται σε επενδύσεις και θέσεις εργασίας.

Υπήρξαν και μέτρα άδικα, όπως οι έμμεσοι φόροι και η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, που δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε. Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει στην πλήρη και άμεση κατάργησή του από πέρυσι. Με την καθιέρωση, το 2017 σε όλη τη χώρα, του εγγυημένου κοινωνικού εισοδήματος, θα στηριχτούν πιο αποτελεσματικά τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.

Ξεκινάει μια άλλη περίοδος, όχι εύκολη, αλλά με πολλές δυνατότητες. 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα δοθούν για την εξόφληση υποχρεώσεων του κράτους προς τους πολίτες. Θα γίνει φθηνότερος ο δανεισμός από την ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες, που είναι καιρός να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία. Πολλά δισεκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ ξεκίνησαν ήδη να χρηματοδοτούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και νέους επιστήμονες και όχι να καταλήγουν, όπως πριν, στις τσέπες υπουργών και διαπλεκόμενων επιχειρηματιών. Τα μεγάλα έργα, που τα βρήκαμε τελματωμένα, έχουν ξεμπλοκάρει και εξελίσσονται ταχύτατα. Ο έλεγχος των περίφημων λιστών προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και ήδη αρκετοί μεγαλοσχήμονες περνούν από το ταμείο.

Οι «ελπίδες» σύσσωμης της αντιπολίτευσης εξανεμίστηκαν. Η «παρένθεση» που είχαν ετοιμάσει δεν θα κλείσει όσο γρήγορα ανέμεναν. Θα χρειαστεί να κάνουν αρκετή υπομονή ακόμα. Τα υπουργικά κοστούμια μπορούν να ξαναμπούν στις ντουλάπες. Από την άλλη, οι ιαχές των «αριστερών υπερεπαναστατών» ακούγονται κακόγουστα. Παριστάνουν εκ του ασφαλούς τους τιμητές των πάντων και κάνουν πως ξεχνούν ότι στις εκλογές του Σεπτέμβρη έθεσαν τις προτάσεις τους στην κρίση των πολιτών και εισέπραξαν ηχηρή αποδοκιμασία.

Οι κραυγές των διαπλεκόμενων μέσων ενημέρωσης δεν μας εκπλήσσουν. Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες προκηρύχθηκε. Η ασυδοσία 25 χρόνων τελειώνει. Ήρθε η ώρα να πληρώσουν.

Η επιτροπεία που επιβλήθηκε στη χώρα μας από το 2010 αποτελεί πληγή για τον περήφανο λαό μας. Υπέρτατο καθήκον μας είναι να την αποτινάξουμε το ταχύτερο και να κερδίσουμε πάλι την αξιοπρέπειά μας. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Μετά από έξι δύσκολα χρόνια μεγάλο μέρος του λαού μας έχει εξαντλήσει τις αντοχές του. Γνωρίζουν όμως οι πολίτες ότι εύκολος δρόμος δεν υπάρχει. Η κυβέρνηση έχει τώρα να αναμετρηθεί με τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου. Από το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας θα κριθούν πολλά. Και θα κριθούμε όλοι.

Δημήτρης Μπαξεβανάκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος