FOLLOW US: facebook twitter

Μπαλαούρας: “Το παραμύθι της ΝΔ δεν έχει πια δράκο”

Ημερομηνία: 27-07-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

mpalaouras

«‘‘Κοίτα ποιος μιλάει’’, θα ήταν ο τίτλος που θα έβαζα στη σημερινή μου παρέμβαση» είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας κατά τη συζήτηση της πρότασης της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τα αίτια επιβολής των capital controls. «Εκείνοι που μιλάνε είναι αυτοί που έφεραν τον ελληνικό λαό στην απόγνωση, αυτοί που μείωσαν τον πλούτο της χώρας κατά 25%, που γέμισαν την κοινωνία με εκατομμύρια ανέργους, που έστειλαν τους νέους μας στις νέες φάμπρικες της Γερμανίας και του Βελγίου τις στοές».

Όσον αφορά την ύπαρξη «plan B», ο βουλευτής τόνισε: «Και  «plan B» και «plan C» και «plan X» θα φτιάχναμε, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το βασανιστήριο του πνιγμού που προσπαθούσαν να μας επιβάλλουν. Εγώ οφείλω όμως να πω ότι πράγματι υπήρχε «plan B» για την έξοδο της χώρας από το ευρώ, και ήταν του Σόιμπλε». Επικαλούμενος την παραδοχή του Α. Σαμαρά «Δεν κλείσαμε την αξιολόγηση για να την φορτώσουμε στην επόμενη κυβέρνηση», ο βουλευτής εκτίμησε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, βλέποντας το ΣΥΡΙΖΑ να επελαύνει, δεν ζήτησε και δεν πήρε καν τις δόσεις, για να στραγγαλίσει οικονομικά την επόμενη κυβέρνηση με την έλλειψη ρευστότητας.

Ερχόμενος στο θέμα των capital controls, ο κ. Μπαλαούρας ανέφερε ότι ουδέποτε στην Ευρώπη είχε επέλθει ποτέ τέτοιο μέτρο οικονομικού στραγγαλισμού, και αναρωτήθηκε: «Επέτρεπε το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μην χορηγεί ρευστότητα στην Τράπεζα της Ελλάδας; Το αντίθετο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει την επιμέλεια λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος εν συνόλω και για κάθε κράτος ξεχωριστά. Να, λοιπόν, πώς παίζονταν οι εκβιασμοί.   Ενώ κατά τους δύο μήνες που η Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου δεν ήταν σε πρόγραμμα, ούτε ένα ευρώ δεν κόπηκε από την ρευστότητα. Επί δύο μήνες! Γιατί λοιπόν αυτή η διαφοροποίηση;»

Κάνοντας λόγο για «μαύρη προπαγάνδα» και «λευκή τρομοκρατία», παρέθεσε στοιχεία εκροής κεφαλαίων προς το εξωτερικό: «Το Δεκέμβριο του 2014 η εκροή ήταν 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Όταν άρχισε η τρομοκρατία, το Γενάρη του ’15, πριν αναλάβουμε εμείς Κυβέρνηση, ήταν 12,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Θυμηθείτε πως τρομοκρατούσε ο τότε Πρωθυπουργός(!) Σαμαράς για κλειστά ΑΤΜ μόλις αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αδ. Γεωργιάδης, η Ντ. Μπακογιάννη κτλ. Το Φεβρουάριο του 2015 ήταν 2 δισεκατομμύρια ευρώ και συνέχισε κυμαινόμενη μεταξύ 3 και 4 δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε μήνα. Και το μεγαλύτερο μέρος της εκροής  εκείνο το διάστημα ήταν προς τα σεντούκια, όπως παραδέχεται και η Τράπεζα της Ελλάδος. Επομένως, μας επιβλήθηκαν παρατύπως, παρανόμως και εκβιαστικά τα capital controls και μάλιστα μία εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα. Ενδεχομένως να έπρεπε να είχαμε επιβάλει εμείς τα capital controls νωρίτερα. Αλλά ήταν ένα μήνυμα καλής θέλησης προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και δεν προχωρήσαμε σε αυτό το σενάριο.»

Θυμόσαστε τι έγινε στο δημοψήφισμα. Ακόμα και σκελετούς από τα ντουλάπια, ακόμα και φυλακισμένους για διαφθορά βγάλανε στα κανάλια για να υποστηρίξουν το «ναι». Κι όμως, ένας ολόκληρος λαός ψήφισε περήφανα με το συντριπτικό 63% αφήνοντας άφωνους τους ευρωπαίους πάτρωνές σας και απελπισμένους τους εγχώριους και φλογίζοντας τα κινήματα της Ευρώπης Το έχω ξαναπεί ότι η ιστορία του δημοψηφίσματος πρέπει να διδάσκεται στην πολιτική ιστορία των πανεπιστημίων για το πώς ένας λαός προχωράει και σηκώνει το ανάστημά του.

Ποιοι, όμως, είσαστε εσείς που βάζετε θέμα ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών; Εσείς που καταντήσατε τις τράπεζες σαράφικα παραπήγματα του Μεσοπολέμου. Ζόμπι που ρουφούσαν το αίμα, παίρνοντας ζεστό αίμα για να αιμοδοτούν τους ημέτερους, κάνατε ανακεφαλαιοποίηση χωρίς να υπολογίσατε τις επιπτώσεις από τα «κόκκινα» δάνεια. Οι μετοχές των τραπεζών κατρακύλησαν πολύ πριν έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αντικρούοντας την εκτίμηση της ΝΔ και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ότι η διαπραγμάτευση κόστισε 86 δισεκατομμύρια, ο Μ. Μπαλαούρας ανέλυσε: «Από πού προκύπτουν τα 86 δισεκατομμύρια; Τα 2/3 αφορούν την  αναχρηματοδότηση του χρέους, φθηνότερα. Δηλαδή, κερδίσαμε. Τα υπόλοιπα 25 δισεκατομμύρια είχαν υπολογιστεί για την ανακεφαλαιοποίηση και χρησιμοποιήθηκαν μόνο τα 5 δισεκατομμύρια. Τα 7 από το σύνολο των 86 θα πάνε για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του μπαταχτσίδικου κράτους που φτιάξατε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που δεν πλήρωνε τις υποχρεώσεις του. Πήραμε, λοιπόν, 7 δισεκατομμύρια για να πληρώσουμε τα ανοίγματα που είχατε εσείς. Και τέλος, ξένοι, σοβαροί αναλυτές με κύρος, λένε ότι με αυτήν την ιστορία υπήρξε απομείωση του χρέους κατά 40 δισεκατομμύρια.»

Εκτιμώντας ως θετική την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε: «Σήμερα πήρε μπρος η μηχανή για την έξοδο από τη μεγάλη μέγγενη της κρίσης. Υπάρχει θετικό ισοζύγιο πια και στον κόσμο των επιχειρήσεων. Τα προχθεσινά μηνύματα είναι ότι 737 νέες επιχειρήσεις, αφαιρούμενες αυτές πουν έκλεισαν δημιουργήθηκαν. Επίσης 200.000 νέες θέσεις εργασίας καταγράφησαν. Είναι ένα ρεκόρ εικοσαετίας από το 2001. Να τα ακούσει αυτά ο ελληνικός λαός. Πήραμε την ανεργία στο 27,5% και είναι σήμερα στο 24%. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ευχαριστημένοι. Είναι, όμως, μηνύματα.» Και πρόσθεσε, αναφερόμενος στην πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής: «Ανοίγουμε με πενιχρά μέσα, με λίγους ανθρώπους, αλλά με μεγάλη θέληση τις καταχωνιασμένες λίστες. Ήδη εισπράξαμε 1 δισεκατομμύριο ευρώ».

«Το παραμύθι σας δεν έχει δράκο», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ, «η Ιστορία όμως έχει δράκο: τη λαϊκή Νέμεση».

Γεράσιμος (Μάκης) Μπαλαούρας 

Πρόεδρος Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής

Βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος