FOLLOW US: facebook twitter

Μάκης Μπαλαούρας: Ερώτηση για το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ

Ημερομηνία: 08-07-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

mpalaouras

Σε Ερώτησή του προς τους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας, μαζί με άλλους 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,θέτει το ζήτημα της λειτουργίας του εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ.

Όπως σημειώνουν οι ερωτώντες βουλευτές, με ερώτηση που είχαν καταθέσει πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και στις 13 Νοεμβρίου 2015, ζητούσαν να ληφθούν μέτρα για να σωθεί το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ. Περιγράφανε τότε το πώς η ΒΙΟΜΕ, που ανήκε στον όμιλο εταιριών της οικογένειας Φιλίππου, με μητρική εταιρία την ΦΙΛΚΕΡΑΜ – ΤΖΟΝΣΟΝ, πτώχευσε τον Σεπτέμβριο του 2011. Η ΒΙΟΜΕ, αφού πρώτα εγκαταλείφθηκε, τελικά πτώχευσε τον Μάρτιο του 2014. Παρά ταύτα οι εργαζόμενοι παρέμειναν στο εργοστάσιο και από το Φεβρουάριο του 2013 άρχισαν ξανά τη λειτουργία του εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ με επιτυχία, βρίσκοντας συμπαράσταση από συλλογικότητες στη χώρα και στην Ευρώπη. Έχει μεγάλη σημασία για την Αριστερά να σημειωθεί ότι λειτουργούν και αποφασίζουν στη βάση της αυτοδιαχείρισης μέσα από τη συνέλευση των εργαζομένων.

Πρόσφατα, οι εργαζόμενοι άρχισαν κινητοποιήσεις που βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση από άλλους εργαζόμενους, κοινωνικές οργανώσεις και ανθρώπους του πολιτισμού από την Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας κ. Ράνια Αντωνοπούλου άκουσε τα αιτήματά τους και υποσχέθηκε ότι θα δώσει σύντομα απαντήσεις και λύσεις στα ήδη δρομολογημένα αιτήματά τους. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι θεώρησαν από την πλευρά τους άκαρπη τη συνάντηση και αποφάσισαν να κατασκηνώσουν έξω από το Υπ. Εργασίας ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Στην προσπάθειά τους να κάνουν αισθητή την αγωνιστική παρουσία τους, δέχτηκαν, μαζί και με αλληλέγγυους, απρόκλητη επίθεση από δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ σημειώθηκαν και δύο προσαγωγές, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφου.

Το αίτημα των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ συνοψίζεται στο να μπορούν νόμιμα να λειτουργούν το εργοστάσιο, ώστε απρόσκοπτα να συνεχιστεί αλλά και να αναπτυχθεί η παραγωγή, να επιβιώνουν οι ίδιοι, καθώς και πολλοί άλλοι που μπορούν να προσληφθούν.

Δεδομένων όλων των παραπάνω, οι 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε ποιες ενέργειες σκέφτεται να προχωρήσει η κυβέρνηση προκειμένου να αποσοβηθεί το κλείσιμο του πρώτου στην Ελλάδα εν ενεργεία αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει για τηννομιμοποίηση της λειτουργίας του, για την παραχώρηση του ελέγχου συγκεκριμένου τμήματος του οικοπέδου που εξαιρείται των πλειστηριασμών(που όμως έχει εκπνεύσει από τις 30 Ιουνίου 2016),  σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την αποδέσμευσή του από τις απαιτήσεις της Εφορίας λόγω χρεών και για την παροχή νερού και ρεύματος για την πυρασφάλεια. Τέλος, ερωτούν τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική διερεύνηση των γεγονότων της 1ης Ιουλίου 2016 και τιμωρία των υπευθύνων αστυνομικών για αυτά.

Γεράσιμος (Μάκης) Μπαλαούρας

Βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος