FOLLOW US: facebook twitter

«Μπαλάκι» οι αγρότες για το ακατάσχετο των επιδοτήσεων

Ημερομηνία: 11-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Αγροτικά, Νέα
Άλλα λέει η ΑΑΔΕ, άλλα είπε ο Βορίδης στον Πύργο

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης:

-Προανήγγειλε ιδιώτες ασφαλιστές στον ΕΛΓΑ

-Έκρινε «πρώιμη» τη συζήτηση για τα χρέη των ΟΕΒ

-Χαμήλωσε τον πήχυ των προσδοκιών για το ελαιόλαδο

 

Στο αγαπημένο τους παιχνίδι φαίνεται ότι έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα τα κυβερνητικά στελέχη, αφού σε αρκετά φλέγοντα ζητήματα οι υπουργοί παίζουν ένα ιδιότυπο «πινγκ πονγκ» με τις ευθύνες τους, πετώντας διαρκώς το μπαλάκι ο ένας στον άλλον.

Πρόσφατο «κρούσμα»το σοβαρό ζήτημα της κατάσχεσης αγροτικών επιδοτήσεων λόγω χρεών στην Εφορία ή σε ασφαλιστικά ταμεία. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναφέρει σαφώς σε επίσημο έγγραφό της, το οποίο υπογράφει ο Γενικός Διευθυντής Φορολογικής Διοίκησης, Ευθύμιος Σαΐτης,  ότι «τα ακατάσχετα θα πρέπει να προβλέπονται από ρητή διάταξη νόμου, καθώς δυσχεραίνουν ουσιαστικά ή ακόμα και αποκλείουν την παροχή έννομης προστασίας στον δανειστή στο στάδιο της αναγκαστικής εκτέλεσης. Αρμόδιος φορέας για την πρωτοβουλία της νομοθετικής ρύθμισης του ακατάσχετου των οικονομικών ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων».

Ερωτηθείς σχετικά από την «Πρωινή» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Μικρό Συνεδριακό  της ΠΕ Ηλείας, στο πλαίσιο των συναντήσεων με τον αντιπερ/ρχη Ηλείας, Β. Γιαννόπουλο και με αγροτικούς φορείς, δήλωσε ξεκάθαρα πως οτιδήποτε περιλαμβάνει εξαίρεση από κατάσχεση, ανήκει στη δικαιοδοσία του  υπουργείου Οικονομικών.

«Θα  ήθελα να προσδιορίσω τα όρια της νομοθετικής μου αρμοδιότητας. Πολύ θα ήθελα να έχω τη δυνατότητα να νομοθετώ ακατάσχετο. Αυτό είναι πολύ σκληρός πυρήνας του Υπουργείου Οικονομικών, όπως και οτιδήποτε δημοσιονομικό, και μάλιστα ηπιότερου χαρακτήρα. Η συζήτηση όμως περί του αν είναι εισόδημα οι ενισχύσεις, νομίζω ότι έχει κλείσει, τουλάχιστον φορολογικά. Θεωρείται εισόδημα μέχρι ενός ύψους. Επομένως αυτό συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το θέμα του κατασχετού ή μη κατασχετού, διότι αν είναι εισόδημα, μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο κατασχέσεως», απάντησε χαρακτηριστικά στην «Πρωινή» ο κ. Βορίδης.

Όσον αφορά το θέμα του ελαιολάδου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επανέλαβε την άποψή του ότι η τιμή καθορίζεται στο πλαίσιο διεθνών εμπορικών συμφωνιών και συμπλήρωσε πως η Ελλάδα κατάφερε να εξαιρέσει το ελληνικό ελαιόλαδο από τους αμερικανικούς δασμούς και ότι το υπουργείο μπορεί μόνο να χρηματοδοτήσει προωθητικές ενέργειες του ελαιολάδου.Επίσης παρέθεσε μια γενική (και αόριστη…) δέσμη μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναφέρθηκε στη συνεργασία με την Ισπανία για αποθεματοποίηση που θα αυξήσει την τιμή προκαλώντας τεχνητή έλλειψη στην αγορά, προσθέτοντας ότι εντός της εβδομάδας θα συζητήσει το πρόβλημα με την αρμόδια Διεπαγγελματική.

Πρώιμη η συζήτηση για τα χρέη των ΟΕΒ!

Από την πλευρά της «Πρωινής» τέθηκε το ερώτημα της ελάφρυνσης των ΤΟΕΒ της Ηλείας και του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού μέσω ρύθμισης των χρεών σε μακροχρόνιες δόσεις, ωστόσο ο κ. Βορίδης «ντρίμπλαρε» και δεν έδωσε σαφή απάντηση.

«Είμαστε σε κουβέντα, είναι μια πρώιμη συζήτηση. Δεν έχει προχωρήσει στο σημείο που μπορώ να σας ανακοινώσω κάτι συγκεκριμένο. Το ξέρουμε το πρόβλημα, γίνεται μια προσπάθεια, θα δούμε τι αποτελέσματα μπορεί να φέρει» είπε.

Μπαίνουν ιδιώτες στον ΕΛΓΑ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισήμανε για μια ακόμα φορά πως ο ΕΛΓΑ «μπαίνει μέσα» κάθε χρόνο και προανήγγειλε την είσοδο των ιδιωτών της ασφαλιστικής αγοράς.

««Έχω συγκροτήσει μία επιτροπή με ανθρώπους οι οποίοι είναι και από την ασφαλιστική αγορά, αλλά και από τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να εξετάσουν τις καλές πρακτικές ανά τον κόσμο στο ζήτημα των αποζημιώσεων και παράλληλα να δουν το πώς θα αντιμετωπίσουν τα δημοσιονομικά θέματα που έχει σήμερα ο ΕΛΓΑ, ο οποίος έχει 140 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις και καταβάλλει 200 κάθε χρόνο παίρνοντας από το αποθεματικό. Η ΝΔέχει πει προεκλογικά ότι θέλει να ξαναδεί όλο το σύστημα γεωργικών ασφαλίσεων εξετάζοντας τις δυνατότητες εμπλοκής της ιδιωτικής ασφάλισης στο κομμάτι αυτό. Θέλουμς να δουμε ένα μικτό σύστημα που θα παρέχει πληρέστερη κάλυψη αντιμετωπίζοντας καθυστερήσεις, έλλειψη προκαταβολών κλπ».

Π.Φ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος