FOLLOW US: facebook twitter

Μορφωμένοι νέοι, μείνετε στην Ελλάδα κι ας είστε άνεργοι… – 5500 νέοι επιστήμονες διεκδικούν το  δικαίωμα στη δουλειά

Ημερομηνία: 09-12-2019 | Συντάκτης:

 Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης από τη μία αποφεύγει να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των πτυχιούχων του ειδικού προγράμματος απασχόλησης του ΟΑΕΔ, οι οποίοι διεκδικούν την ανανέωση των συμβάσεών τους για τουλάχιστον ένα έτος, και από την άλλη επιλέγει να παρευρεθεί στο συνέδριο «REBRAIN Greece: Ο τεχνολογικός μετασχηματισμός της αγοράς εργασίας» για τη «μετάβαση της αγοράς εργασίας στην ψηφιακή εποχή ως ανάχωμα στο braindrain», όπως αναφέρει ο προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης εργασιακών σχέσεων, υγείας και ασφάλειας στην εργασία και ένταξης στην εργασία, Κωνσταντίνος Αγραπιδάς. Οξύμωρο;

Στα τέλη του περασμένου μήνα, εκατοντάδες εργαζόμενοι στο Ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5.500 πτυχιούχους ηλικίας 22-29 ετών συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εργασίας, διεκδικώντας την ανανέωση των συμβάσεών τους για έναν ακόμη χρόνο.

Η συνάντηση που είχαν τότε με τον κ. Αγραπιδάαπέβη άκαρπη, με τους νέους εργαζομένους να ανανεώνουν το ραντεβού για την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, ζητώντας αυτή τη φορά να μιλήσουν με τον υπουργό Εργασίας και τον διοικητή του Οργανισμού.

Ούτε όμως τότε κατάφεραν να συναντήσουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και μόνο μετά τις επίμονες διαμαρτυρίες τους υπουργικά στελέχη δεσμεύτηκαν ότι την  Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου θα τους συναντήσει ο υφυπουργός Εργασίας αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης.

Παρέμβαση

Αντιπροσωπεία των συμβασιούχων πραγματοποίησε παρέμβαση στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, ζητώντας από τους συνέδρους να κηρύξουν 24ωρη απεργία σε όλο τον δημόσιο τομέα στις 9 Δεκεμβρίου, με την πρόταση να πέφτει στο κενό καθώς, όπως καταγγέλλει η Δημοσιοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΔΑΣ), το συνέδριο διαλύθηκε αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, με τις παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της ΔΗΣΥΠ/ΠΑΣΚ να αποχωρούν άρον άρον χωρίς να έχει ψηφιστεί ούτε ο διοικητικός απολογισμός του απερχόμενου Γενικού Συμβουλίου ούτε όμως και οι προτάσεις που κατατέθηκαν.

Οι συμβασιούχοι παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους και χωρίς τη στήριξη –αυτή τη φορά– της ΑΔΕΔΥ το Συντονιστικό Αγώνα Εργαζομένων του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 9/12, στις 14.30, έξω από το υπουργείο Εργασίας.

«Είμαστε εκείνοι που καλύπτουμε τα κενά που δημιουργούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις στο Δημόσιο με τη συνεχή υποστελέχωση και συρρίκνωσή του. Είναι γνωστές, άλλωστε, οι δηλώσεις και της τωρινής κυβέρνησης για το μέλλον του δημόσιου τομέα, που θα υπολειτουργεί, χωρίς μόνιμο προσωπικό, με ακόμη περισσότερους συμβασιούχους που θα κινδυνεύουν συνεχώς με απόλυση και θα έχουν λιγότερα εργασιακά δικαιώματα. Αρνούμαστε να γίνουμε κομμάτι ενός σχεδίου διάλυσης των δημόσιων υπηρεσιών και των εργασιακών σχέσεων», αναφέρει η ανακοίνωση του Συντονιστικού, που καλεί σε κοινό αγώνα φορείς και σωματεία εργαζομένων ενάντια στις ελαστικές και επισφαλείς σχέσεις εργασίας, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Δυστυχώς η ανεργία είναι πολύ υψηλή στις νεαρές ηλικίες και οι περισσότεροι νέοι που βρίσκουν δουλειά ετεροαπασχολούνται σε αντικείμενα που ούτε έχουν σπουδάσει ούτε και τους ενδιαφέρουν. Οι δημόσιες υπηρεσίες της χώρας έχουν ανάγκες που τις καλύπτουν εδώ και έναν χρόνο οι χιλιάδες συμβασιούχοι. Η απομάκρυνσή τους είναι ασύμφορη και από την άποψη ότι δαπανήθηκε χρόνος και χρήμα για την εκπαίδευσή τους. Ακόμη και οι συνάδελφοι μόνιμοι υπάλληλοι δεν τους βλέπουν ανταγωνιστικά, τουναντίον, αναγνωρίζουν την αξία  και το έργο που προσφέρουν. Γι’ αυτό διεκδικούν την ανανέωση των συμβάσεώντους για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος