FOLLOW US: facebook twitter

Μόνωση Σπιτιού: Γιατί είναι σημαντική;

Ημερομηνία: 02-07-2020 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Είτε σκέφτεστε να επενδύσετε σε συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης μέσω ηλιακής ενέργειας (αλλιώς ηλιακοί θερμοσίφωνες) είτε σε άλλες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας , το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να βελτιώσετε την μόνωση του σπιτιού σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να μεγιστοποιήσετε την χρήση των φυσικών πόρων και να μην σπαταλάτε ενέργεια που μεταφράζεται σε επιπλέον αναίτια έξοδα. Αν παραλείψετε το βήμα αυτό, θα καταλήξετε να δαπανήσετε ένα σωρό χρήματα προκειμένου να αγοράσετε κάποιο πολύ ισχυρό σύστημα να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες ενός κακώς μονωμένου σπιτιού.

Η μόνωση είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να εξοικονομήσετε ενέργεια για το σπίτι σας καθώς διατηρεί το χώρο ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι. Ο παρακάτω οδηγός θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε την σημασία της μόνωσης σπιτιού.

Τι είναι η μόνωση σπιτιού;

Η μόνωση σας βοηθάει να διατηρήσετε την επιθυμητή θερμοκρασία στο σπίτι όλο το χρόνο, προστατεύοντας το απέναντι στο κρύο το χειμώνα και απέναντι στον καύσωνα το καλοκαίρι. Η μόνωση επίσης βοηθάει στη μείωση της ηχορύπανσης. Ένα καλά μονωμένο σπίτι είναι πολύ ενεργειακά αποδοτικό και κάνει εξοικονόμηση χρημάτων από την μείωση των δαπανών στη ψύξη και τη θέρμανση.

Πόσα χρήματα θα εξοικονομήσετε μονώνοντας το σπίτι σας εξαρτάται από διάφορετικούς παράγοντες όπως ο τύπος της μόνωσης, το μέγεθος του σπιτιού, τα υπάρχοντα συστήματα κουφωμάτων κ.ά. Ακόμα, βάσει παλαιότητας του σπιτιού , θα χρειαστεί να πάρετε περισσότερα ή λιγότερα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας για το καλύτερο δυνατό αποτελεσμά. Το θετικό κομμάτι της ιστορίας είναι ότι γενικά δεν χρειάζεται πλέον να εκδώσετε κάποια άδεια από την πολεοδομία για τις εργασίες θερμοπρόσοψης ή μόνωσης ταράτσας.

Συνήθως τα μοντέρνα και πιο σύγχρονα σπίτια είναι χτισμένα με αρκετά καλές προδιαγραφές μόνωσης αλλά παλιά κτίσματα στην Ελλάδα χρειάζονται δουλειά σε αυτόν τον τομέα. Στην δεύτερη περίπτωση, υπάρχουν πιθανόν αρκετές επιλογές για να βελτιώσετε την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού σας. Όταν το σπίτι σας παραμένει πολύ κρύο, η ζέστη μπορεί να χαθεί σε πολλές κατευθύνσεις . Οπότε είναι πολύ πιθανό να σκεφτείτε τη λύση της ολοκληρωμένης μόνωσης για να διατηρήσετε την θερμότητα στο σπίτι.

Μπορείτε προφανώς να μονώσετε τμηματικά ή συνδυαστικά την ταράτσα, τους τοίχους, τα δάπεδα, τα παράθυρα και τις πόρτες. Η πιο σημαντική απώλεια είναι οι τοίχοι καθώς για ένα τυπικό σπίτι οι τοίχοι φτάνουν στο 30-40% σε θερμικές απώλειες. Η ταράτσα έρχεται δεύτερη με περίπου 25% . Μετά πόρτες και παράθυρα χάνουν 20% και τέλος το δάπεδο έχει τη λιγότερη απώλεια ειδικά αν ακουμπάει στο έδαφος.

Ποια μονωτικά υλικά υπάρχουν;

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε μονωτικά υλικά και μεγάλες διαφορές σε θέμα ποιότητας – To θερμομονωτικό υλικό 3ης γενιάς Durosol. Πρόκειται για πλάκες διογκωμένης πολυστερίνης (EPS) που χρησιμοποιείται στην θερμομόνωση και αποτελεί 100% ανακυκλώσιμο και οικολογικό περιβάλλον. Είναι αποτέλεσμα μελετών και έρευνας 18 πλέον ετών και για το οποίο παρέχεται 10ετή εγγύηση. Πρόκειται για ένα προιόν που δεν περιέχει κλειστές κυψέλες με freon και CO2 αλλά κλειστές κυψέλες αέρος . Είναι αυτοσβενήμενο που σημαίνει ότι δεν αναφλέγεται και δεν μεταδίδει τη φωτιά. Μελέτες τεχνητής γήρανσης σε συνθήκες εργαστηρίου αποδεικνύουν ότι οι μονωτικές και μηχανικές αντοχές του Durosol δεν αλλοιώνονται ούτε με την πάροδο 100 ετών! Αποτελεί ιδανικό υλικό για την μόνωση σπιτιού καθώς έχει πολύ καλή πρόσφυση στο σοβά και μεγάλες μηχανικές αντοχές.

Τι τύποι μόνωσης υπάρχουν;

Όσον αφορά τους τοίχους, έχουμε τα παρακάτω δύο είδη μόνωσης σπιτιού:

  • Εσωτερική μόνωση διπλής τοιχοποιίας : Όταν υπάρχει κενό ανάμεσα στον εσωτερικό και τον εξωτερικό τοίχο- υπάρχει η λεγόμενη διπλή τοιχοποιία , μπορούμε να τοποθετήσουμε θερμομονωτικά υλικά ενδιάμεσα. Η εργασία αυτή είναι όμως κοστοβόρα και πιο “κουραστική” για τον ιδιοκτήτη του ακινήτου καθώς πρέπει να ανοιχτούν τρύπες και να γίνουν γκρεμίσματα.
  • Μόνωση μονής τοιχοποιίας – Εσωτερική ή Εξωτερική. Αν η κατασκευή του σπιτιού έχει μονή τοιχοποιία, μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής θερμομόνωσης των τοίχων. Η εξωτερική θερμομόνωση -γνωστή και ως θερμοπρόσοψη – καλύπτει όπως προδίδει και η ονομασία της ολόκληρη την πρόσοψη και το εξωτερικό κέλυφος του κτιρίου. Η εσωτερική μόνωση εφαρμόζεται σε πιο εσωτερικά δωμάτια και όπου η εξωτερική θερμομόνωση είναι πιο δύσκολη και ασύμφορη.

Όσον αφορά την ταράτσα, υπάρχουν αρκετοί τύποι μονώσεων

  • Καταρχάς υπάρχει η εσωτερική μόνωση ταράτσας ή μόνωση δώματος όπως είναι γνωστή που εφαρμόζεται στο εσωτερικό της οροφής αλλά δεν είναι διαδεδομένη.
  • Στην εξωτερική θερμομόνωση ταράτσας, η οποία συνηθίζεται και πιο πολύ , υπάρχουν δυο κύριες κατηγορίες μόνωσης:

α)Η μόνωση που στο αποτέλεσμα της επιτυγχάνεται μια ταράτσα με περιορισμένη βατότητα . Το σύστημα Durosol Light Roof, προσθέτει ελάχιστο βάρος στην υφιστάμενη κατασκευή (περίπου 9kg/m²) αλλά έχει περιορισμό στην τοποθέτηση σημειακών φορτίων π.χ. καρέκλες, τραπέζια κλπ.

β)Η μόνωση ταράτσας που επιτρέπει πλήρη βατότητα στο τελικό αποτέλεσμα. Το ίδιο σύστημα και πάλι προσθέτει μικρό επιπλέον βάρος στην κατασκευή σε σχέση με παρόμοια συστήματα που υπάρχουν (περίπου 40 kg/m²).

Να σημειωθεί εδώ ότι τα συστήματα μονώσεων ταρατσών Durosol Light Roof και Durosol Light Roof Plus συνοδεύονται από 10 χρόνια εγγύηση υλικών.

Όσον αφορά τα συστήματα κουφωμάτων , υπάρχουν αρκετές  επιλογές για την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού σας:

α) Αλουμινίου: Είναι η πιο συνηθισμένη επιλογή εδώ και αρκετά χρόνια λόγω του καλού αισθητικού αποτελέσματος και της υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Αποτελεί μια ακριβή λύση όμως και σε επίπεδο υλικού και σε θέμα τοποθέτησης.

β) PVC:  Είναι υψηλής ενεργειακής απόδοσης συστήματα που αποτελούν μια οικονομικότερη επιλογή χωρίς να υστερούν στα πλεονεκτήματα με αυτά των συστημάτων αλουμινίου . Προσφέρουν υψηλή ηχομόνωση και προστασία ενάντια στις ακραίες καιρικές συνθήκες καθώς βελτιώνουν αισθητά την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού σας

γ) Ξύλινα: Είναι η πιο ακριβή επιλογή αλλά προσφέρει υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα και αντοχής. Ειδικά τα σύγχρονα ξύλινα συστήματα κουφωμάτων προσδίδουν άλλη όψη στο σπίτι σας και το αναβαθμίζουν αισθητικά και ενεργειακά σε μεγάλο βαθμό.

Πηγή: monosistaratson.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

image description
[/vc_column][/vc_row]
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
elliniko-odeio-pyrgou-ad
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
limeniko-tameio-katakolou-ad-new-2
althea-apartments-ad5
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ