FOLLOW US: facebook twitter

Α.Λυκουρέντζος για εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ – Μόνο με αύξηση των εισφορών!

Ημερομηνία: 11-10-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Αγροτικά, Νέα

Τι δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρ. Λυκουρέντζος για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων

Σχεδιασμός για πληρωμές τον Νοέμβριο

-Συζήτησε με Λέντζα και παραγωγούς στα Λεχαινά για αλλαγές στον Κανονισμό ΕΛΓΑ και ΟΣΔΕ


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Η καταβολή αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους παραγωγούς μέσα στον Νοέμβριο αποτελεί τον βασικό και αταλάντευτο στόχο του ΕΛΓΑ, όπως δήλωσε χθες το πρωί από τα Λεχαινά ο πρόεδρος του Οργανισμού, Ανδρέας Λυκουρέντζος. Ο κ. Λυκουρέντζος τόνισε ότι στο τέλος του μήνα αναμένεται να έχουν αποσταλεί στην Επιτροπή Κρατικής Αρωγής τα στοιχεία που έχουν καταγράψει και επεξεργαστεί οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ, προκειμένου να δρομολογηθούν και οι αντίστοιχες πληρωμές στους πληγέντες αγρότες της Ηλείας.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ βρέθηκε χθες στα Λεχαινά στο πλαίσιο της συνάντησής του με παραγωγούς της Ηλείας στο δημαρχείο της πόλης, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλία του δημάρχου Γιάννη Λέντζα, όπου δέχθηκε τα αιτήματα των παραγωγών του Κάμπου  για την βελτίωση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ έτσι ώστε να επιταχύνεται η διαδικασία των αποζημιώσεων και παράλληλα έθεσαν θέματα που αφορούν το ΟΣΔΕ. Στο περιθώριο αυτής της συνάντησης,  αναφέρθηκε και στο θέμα των εκτιμήσεων των ζημιών στα πυρόπληκτα.

«Σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές, είμαστε στο στάδιο της ολοκλήρωσης της αποτύπωσης των ζημιών. Περί τα τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου θα παραδώσουμε στην κυβερνητική Επιτροπή της Κρατικής Αρωγής τα στοιχεία του ΕΛΓΑ, ούτως ώστε να είναι εντός του Νοεμβρίου εφικτή η καταβολή πληρωμών», ανέφερε και πρόσθεσε ότι ολοκληρώνονται και τα πορίσματα που αφορούν τον καύσωνα και τις άλλες ζημιές που έχουν προηγηθεί.

Ο κ. Λυκουρέντζος συμπλήρωσε πως το κύριο αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Πατρών είναι η επισκόπηση  της πορείας του εκτιμητικού έργου, για να αντιμετωπιστούν οι όποιες αδυναμίες ή παραλείψεις διαπιστωθούν.«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ούτως ώστε ο ΕΛΓΑ με ακρίβεια και δικαιοσύνη,με φερεγγυότητα και αξιοπιστία να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του.

 

Δύσκολη εξίσωση ο κανονισμός του ΕΛΓΑ

Παράλληλα, ο κ. Λυκουρέντζος εξήγησε για ποιο λόγο ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού του Οργανισμού είναι σύνθετη υπόθεση και προϋποθέτει αύξηση των εισφορών, επιλογή την οποία η κυβέρνηση απορρίπτει προς ώρας.

«Πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλιστούν οι πόροι με τους οποίους θα μπορεί ο ΕΛΓΑ να πληρώνει τις υποχρεώσεις. Όταν ανέλαβα πρόεδρος, έθεσα δύο μεγάλους στόχους: ο ΕΛΓΑ να αποκτήσει οικονομική ευστάθεια, γιατί όταν αναλάβαμε έτρεχε με 35 εκατ. έλλειμμα στη χρήση. Εάν ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης δε χρηματοδοτούσε τον Ιούλιο του 2020 με 35 εκατομμύρια τον ΕΛΓΑ, ο οργανισμός θα δήλωνε αδυναμία να πληρώσει τις υποχρεώσεις του. Εύκολα τα λόγια περί αλλαγής του κανονισμού, δύσκολη όμως η ανάληψη των ευθυνών για τη διασφάλιση των πόρων.οΙ παραγωγοί μας διατεθειμένοι να αυξήσουν την πληρωμή της ειδικής Ασφαλιστικής εισφοράς. Η κυβέρνηση γνωρίζει το πρόβλημα, αλλά στην παρούσα φάση δεν θέλει να επιβαρύνει τους παραγωγούς», επισήμανε.

Από την πλευρά του ο κ. Λέντζας εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον κ. Λυκουρέντζο και υπογράμμισε τη σημασία της συνάντησης των παραγωγών με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ.

«Είναι μέλημα της δημοτικής αρχής η στήριξη της τοπικής οικονομίας, που είναι βασίζεται στην αγροτική οικονομία, για αυτό και οργανώσαμε τη συζήτηση με τους παραγωγούς, καθώς ο δήμος είναι αγροτικός και η συζήτηση αφορά την πλειοψηφία των δημοτών μας», ανέφερε.

Ταμείο για την Κλιματική Αλλαγή

Απαντώντας σε ερώτηση της «Πρωινής» για την ενσωμάτωση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο κ. Λυκουρέντζος αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχει κάνει η κυβέρνηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να εντάξει τη συγκεκριμένη παράμετρο στην Κοινή Αγροτική Πολιτική.

«Ήδη ο ΄ΔΗ υπουργός κ.Λιβανόςέθεσε δύο φορές το Μάιο -και τώρα εξακολουθεί η προσπάθεια έδωσε το θέμα στο συμβούλιο υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ, ούτως ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αλλάξει κατευθυντήριες οδηγίες τις οποίες σήμερα εφαρμόζουμε και να επιτραπεί η αναγνώριση των συνεπειών των ακραίων καιρικών φαινομένων, ούτως ώστε να επιτραπεί στις εθνικές κυβερνήσεις να μπορούν να χρηματοδοτούν χωρίς εμπόδια τουςγεωργοασφαλιστικούς οργανισμούς, και η ίδρυση ενός ευρωπαϊκού ταμείου,  το οποίο στο πλαίσιο της ΚΑΠ θα επιτρέπει την αντιμετώπιση των αποζημιώσεων από ακραία καιρικά φαινόμενα», τόνισε και σημείωσε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί ένα μέτρο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που θα αυξήσει μεν την ασφαλιστική εισφορά αλλά είναι επιδοτούμενη και δεν θα επιβαρύνει τους αγρότες», υπογράμμισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος