FOLLOW US: facebook twitter

Σπ. Καπράλος: «Η Ολυμπιακή Φλόγα θα ανάβει ΜΟΝΟ στην Ολυμπία!»

Ημερομηνία: 13-03-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Πολιτισμός

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, μιλάει στην «Πρωινή» ενόψει της τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

-Διαψεύδει εμμέσως τις φήμες για μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα

Περισσότερες δράσεις μεταξύ Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και όλων των φορέων της Ηλείας προαναγγέλλει με συνέντευξή του σήμερα στην «Πρωινή» ο Σπύρος Καπράλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής,  Μέλος ΔΟΕ και Πρόεδρος Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών. Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι η Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων, είτε Θερινών είτε Χειμερινών, θα ανάβει αποκλειστικά στην Αρχαία Ολυμπία, αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τη φετινή Τελετή Αφής και εμμέσως πλην σαφώς διαψεύδει τα σενάρια περί μόνιμης τέλεσης των Αγώνων στην Ελλάδα.

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Φωτεινόπουλο


To 2020 η πανδημία μάς ανάγκασε σε μια τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας με ελάχιστο κόσμο και με πολλούς περιορισμούς. Για φέτος έχουμε ακούσει ότι η Οργανωτική Επιτροπή ετοιμάζει κάτι ξεχωριστό. Τι μπορείτε να μας αποκαλύψετε;

Έχοντας αφήσει πίσω εκείνη τη δύσκολη εποχή, η φετινή Τελετή Αφής θα θυμίζει τις Τελετές του παρελθόντος και θα τολμούσα να πω ότι θα είναι ακόμα καλύτερη. Θα γίνει κανονικά με την παρουσία του κόσμου και θα έχουμε νέα Πρωθιέρεια, μία εξαιρετική ηθοποιό που έχει επιτελέσει το ρόλο της Ιέρειας, τη Μαίρη Μηνά. Θα έχουμε και νέο συνθέτη, καθώς τον Γιάννη Ψειμάδα θα διαδεχθεί ο καταξιωμένος Δημήτρης Παπαδημητρίου. Επίσης οι Ιέρειες θα έχουν νέες ενδυμασίες για πρώτη φορά μετά το 2013, τις οποίες έχει δημιουργήσει η διεθνούς φήμη σχεδιάστρια Μαίρη Κατράντζου και θα προσδώσουν νέα εικόνα στην Τελετή. Τον Ολυμπιακό Ύμνο θα τραγουδήσει η κορυφαία σοπράνο στον κόσμο Joyce Didonato, που θα βρεθεί στην Αρχαία Ολυμπία γι’ αυτό τον λόγο. Επίσης, την Τελετή θα παρουσιάσει ο πασίγνωστος δημοσιογράφος Νίκος Αλιάγας, ενώ ετοιμάζουμε και κάποιες άλλες εκπλήξεις, για τις οποίες είμαστε στο τελικό στάδιο προετοιμασίας. Θα ακολουθήσει Λαμπαδηδρομία 11 ημερών, η οποία θα είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ. Η Ολυμπιακή Φλόγα θα πάει σε όλη σχεδόν την Ελλάδα από την Κρήτη έως την Αλεξανδρούπολη και από την Κέρκυρα έως το Καστελόριζο.

Εδώ και κάποια χρόνια, ορισμένες τελετές Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας διεξάγονται στο Καλλιμάρμαρο, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για σιωπηρή υποβάθμιση της Αρχ. Ολυμπίας και ενδεχόμενη μεταφορά της Αφής στην Αθήνα. Υφίσταται τέτοιο ενδεχόμενο ή είναι απλώς αβάσιμη φήμη;

Δεν υπάρχει κανένα θέμα υποβάθμισης των Τελετών Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Τόσο η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή όσο και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αναγνωρίζουν τη μοναδικότητα της Αρχαίας Ολυμπίας και της βαριάς κληρονομιάς που μεταφέρει από την Αρχαιότητα στις ημέρες μας. Οι Τελετές της Φλόγας που γίνονται στο Παναθηναϊκό Στάδιο, αφορούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων και η λογική της διεξαγωγής τους στο Καλλιμάρμαρο είναι για να διατηρήσει η Αρχαία Ολυμπία την αίγλη των Τελετών Αφής των Ολυμπιακών Αγώνων, είτε Θερινών είτε Χειμερινών. Άρα δεν υπάρχει καμία ανησυχία και θα συνεχιστεί κανονικά για τα επόμενα πολλά χρόνια η διεξαγωγή των Τελετών στην Αρχαία Ολυμπία. Η ενέργεια που έχει αυτή τη γη, τα συναισθήματα που γεννά σε κάθε άνθρωπο που είναι μάρτυρας της Τελετής, αλλά και η σύνδεση με τη γέννηση των Ολυμπιακών Αγώνων είναι στοιχεία μοναδικά που δεν μπορεί κανείς να τα βρει πουθενά αλλού στον κόσμο.

Η φημολογία περί πρότασης για μόνιμη τέλεση των Αγώνων στην Ελλάδα τι βαθμό εγκυρότητας έχει;

Όπως είπατε και εσείς, είναι φημολογία που αναπαράγεται από κάποιες μεμονωμένες φωνές. Δεν υπάρχει καν ως σκέψη στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει ότι ένα από τα βασικά στοιχεία της φήμης και της δύναμης των Ολυμπιακών Αγώνων είναι η οικουμενικότητά τους. Χαρακτηριστικό της ελαφρότητας των διάφορων σεναρίων που κυκλοφορούν είναι η αναφορά τους στο ότι η Ελλάδα θα διοργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μία άλλη χώρα θα καλύπτει τα έξοδα διεξαγωγής. Πιστεύετε ότι μπορεί να ισχύσει κάτι τέτοιο; Άλλωστε, ήδη έχουν ανατεθεί οι επόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες και το 2028 θα γίνουν στο Λος Άντζελες και τέσσερα χρόνια αργότερα, στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας.

Είστε αισιόδοξος για την παρουσία της Ολυμπιακής Αποστολής στο Παρίσι;

Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος άνθρωπος και θέλω να πιστεύω ότι και στο Παρίσι θα συνεχίσουμε την παράδοση που έχει δημιουργήσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με μία αξιοπρεπή και σοβαρή εκπροσώπηση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πρώτος στόχος είναι να φτάσουμε στο Παρίσι με τη μεγαλύτερη δυνατή ομάδα καθώς οι προκρίσεις συνεχίζονται. Mέχρι τώρα η ομάδα έχει φτάσει τα 57 άτομα και θέλω να πιστεύω ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί, καθώς εκκρεμούν ακόμα προκρίσεις σε αρκετά αθλήματα, όπως για παράδειγμα ο στίβος που συνήθως στέλνει πολυάριθμη ομάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήδη έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση αθλητές και αθλήτριες όπως ο Μίλτος Τεντόγλου, η Αννα Κορακάκη, ο Λευτέρης Πετρούνιας, ο Στέφανος Ντούσκος που έχουν κατακτήσει μετάλλια σε προηγούμενους Ολυμπιακούς και συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν στις κορυφαίες διοργανώσεις, ενώ θα πάρουν μέρος και άλλοι αθλητές μας που τον τελευταίο καιρό έχουν κατακτήσει μετάλλια σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Πιστεύω ότι οι αθλητές θα μας κάνουν στο Παρίσι για μία ακόμα φορά υπερήφανους.

Πιστεύετε πως η επικείμενη ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου της Πατρών-Πύργου δημιουργεί προϋποθέσεις για στενότερη συνεργασία και αναπτυξιακές δραστηριότητες ανάμεσα στην ΕΟΕ, τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και γενικότερα τους φορείς της Ηλείας;

Καταρχάς η ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου, ένα πάγιο αίτημα όλων των κατοίκων των νομών Αχαϊας και Ηλείας, θα συμβάλει τα μέγιστα ώστε να σταματήσουν να χάνονται τόσο άδικα ζωές στην άσφαλτο. Ολοι γνωρίζουμε ότι κάθε χρόνο ήταν δεκάδες τα δυστυχήματα στον συγκεκριμένο οδικό άξονα και επιτέλους αυτό θα εκλείψει. Να θυμίσω ότι και ο αθλητισμός έχει πληρώσει βαρύ τίμημα, καθώς σε αυτόν τον δρόμο, έχασε τη ζωή της η χάλκινη Ολυμπιονίκης της γυμναστικής στο Σίδνεϊ το 2000, η Άννα Πολλάτου. Από εκεί και πέρα, η μείωση του χρόνου ταξιδιού και κυρίως η μεγαλύτερη ασφάλεια, αποτελούν εχέγγυα για περισσότερες δράσεις μεταξύ Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και όλων των φορέων της ευρύτερης περιοχής.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot