FOLLOW US: facebook twitter

Μοναδική η ερμηνεία του Κώστα Καζάκου!

Ημερομηνία: 13-07-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός

kazakos-galilaios4

Της Παναγιώτας Ιωάννου

«Η ζωή του Γαλιλαίου» του Μ. Μπρέχτ έκλεψε τις εντυπώσεις στην Ήλιδα – Δυνατή παράσταση σε όλα τα σημεία της

Έναν καταπληκτικό Καζάκο που έδωσε ρέστα με την ερμηνεία του, συνοδευόμενο από ένα επίσης καταπληκτικό τιμ ηθοποιών και συντελεστών θαυμάσαμε το βράδυ της Δευτέρας στην Αρχαία Ήλιδα, στο πλαίσιο του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας. Το κοινό καταχειροκρότησε την μεγάλη επιτυχία της φετινής παράσταση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Πάτρας του Μπέρτολτ Μπρέχτ «Η ζωή του Γαλιλαίου», σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου. Μια αξέχαστη καλλιτεχνική στιγμή για το Φεστιβάλ της Αρχαίας Ήλιδας και την πολιτιστική του Ιστορία.
kazakos-galilaios6

Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας αποθεώθηκε στην κυριολεξία από το κοινό , που χειροκροτούσε για πολλή ώρα όρθιο, ενώ προηγήθηκε η απονομή τιμητικής πλακέτας στον κ. Καζάκο από τον Δήμαρχο Ήλιδας κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, εκ μέρους του Δήμου και του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας, για την προσφορά του στο πολιτισμό και το Θέατρο.

kazakos-galilaios3

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα μικρό αφιέρωμα στην ζωή του μεγάλου έλληνα ηθοποιού με σπάνιο αρχειακό απόσπασμα από την Μήδεια που είχε ερμηνεύσει με την αείμνηστη Τζένη Καρέζη στο αρχαίο Θέατρο Ήλιδας το 1985. Ο ίδιος ο ηθοποιός φανερά συγκινημένος αναφέρθηκε για την τιμή να έρχεται στο Θέατρο της Ήλιδας 4η φορά με τελευταία του παράσταση τον Βασιλιά Λήρ. Το Θέατρο της Ήλιδας το χαρακτήρισε μαγευτικό και συνάμα τόνισε την πολιτιστική παρακαταθήκη που φέρει το Φεστιβάλ της Αρχαίας Ήλιδας στα πολιτιστικά δρώμενα της Ελλάδας. Ο Δήμαρχος Ήλιδας αφού καλωσόρισε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και τον Ηλείο ηθοποιό αναφέρθηκε στην σύντομη ευόδωση της συνεργασίας με το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.
kazakos-galilaios2

Ότι και να πούμε για την παράσταση, είναι λίγο! Τα συναισθήματα ήταν ανάμικτα για όλους , και τόσο το κοινό όσο και οι ηθοποιοί μετά το τέλος της παράστασης έγιναν μια μεγάλη παρέα. Πρωταγωνιστής και πάλι ο αγαπημένος μας Κώστας Καζάκος που κάθε φορά που άνοιγε την αγκαλιά του σε κάποιον αισθανόμασταν να μας αγκαλιάζει όλους! Στην παράσταση, ένας δεύτερος Ηλείος καταχειροκροτήθηκε, ο νεαρός μαθητής από τα Λεχαινά Αλέξανδρος Παπούλιας, που στάθηκε εκπληκτικά δίπλα από τον μεγάλο Κώστα Καζάκο.

kazakos-iwannou

«Αλλοίμονο στη χώρα που έχει ανάγκη από ήρωες»

Η αναζήτηση της αλήθειας και το πάθος γι’ αυτήν μπορεί να συγκριθεί μόνο με έναν μεγάλο θανάσιμο έρωτα. Είναι σαν την πεταλούδα που όσο πιο πολύ πλησιάζει τη φωτιά , τόσο περισσότερο λάμπουν τα φτερά της. Και είναι η δύναμη που κρύβουν οι άνθρωποι μέσα τους απρόβλεπτη και μπορεί να φτιάξει ακόμα και για τα όνειρά τους μια πραγματική πυξίδα αρκεί «ο καθένας από μας να είναι αφεντικό του εαυτού του κι όχι να έχει άλλους αφεντικά».
Ο Μπρεχτ συγκλονίζει με την ένταση του κειμένου του και ο Γαλιλαίος με τη στάση της ζωής του, μια ζωή αγονάτιστη, και ένας άνθρωπος αφοσιωμένος στην έρευνα και στην λογική, γίνεται το παράδειγμα μέσα στους αιώνες.
Κοιτά τα αστέρια και ονειρεύεται μια άλλη πραγματικότητα από αυτή που του έχουν μάθει, αναζητά την αλήθεια και τις αποδείξεις της ξανά και ξανά και ξανά με την ίδια δίψα που έχει για νερό ο χαμένος στην έρημο.

kazakos-galilaios5

«Πιστεύω στον άνθρωπο κι αυτό θα πει, πιστεύω στο λογικό του!»

«Η ζωή του Γαλιλαίου» αποτέλεσε το μέσο για να περαστούν στο κοινό σημαντικά μηνύματα.Σκιαγραφεί με μοναδικό τρόπο τον σπουδαίο επιστήμονα που κινείται ανάμεσα στη γνώση και την έρευνα αλλά και τον αντιδογματικό , σχεδόν επαναστατικό τρόπο συμπεριφοράς του.
Ο μεγάλος Ιταλός αστρονόμος, μαθηματικός και φυσικός, επιβεβαιώνει την θεωρία του Κοπέρνικου, αποδεικνύοντας ότι η Γη στρέφεται γύρω από τον Ήλιο και δεν αποτελεί το κέντρο του σύμπαντος.
Ο θεμελιωτής της σύγχρονης επιστήμης, αποκηρύσσει την θεωρία του συγκρούεται με την Ιερά Εξέταση και συνεχίζει την πνευματική του δραστηριότητα μέχρι το τέλος της ζωής του.

Το επόμενο ραντεβού στο Θέατρο της Ήλιδας είναι με την Αριστοφανιάδα από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης με αγαπημένους Έλληνες ηθοποιούς όπως τον Αντώνη Καφετζόπουλο, Γεράσιμο Γεννατά, Γιώργο Πυρπασόπουλο, Ευαγγελία Μουμούρη, Γιάννη Δρακόπουλο, Θάνος Τοκάκη κ.α.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος