FOLLOW US: facebook twitter

Μοιραία πτήση…

Ημερομηνία: 31-01-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα

-Τραγική κατάληξη είχε η πτώση του Phantom της 117 ΠΜ ανοιχτά του Κατακόλου

-Νεκρός ανασύρθηκε ο 29χρονος συγκυβερνήτης Μάριος Τουρούτσικας και αγνοείται ο 31χρονος κυβερνήτης Ευστ. Τσιτλακίδης

-Τριήμερο στρατιωτικό πένθος κήρυξε ο ΥΕΘΑ, Ν. Παναγιωτόπουλος

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Βυθισμένη στη θλίψη και στην αγωνία είναι από χθες το μεσημέρι η Ελλάδα, εξαιτίας της μοιραίας πτώσης του μαχητικού αεροσκάφους Phantom της 117 Πτέρυγας Μάχης χθες το μεσημέρι στο Ιόνιο Πέλαγος, ανοιχτά του Κατακόλου. Θλίψη γιατί ανασύρθηκε νεκρός από τα συντρίμμια ο 29χρονος συγκυβερνήτης του αεροσκάφους, υποσμηναγός Μάριος-Μιχαήλ Τουρούτσικας, και αγωνία γιατί ακόμα δεν έχει εντοπιστεί ο 31χρονος κυβερνήτης και Σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης.

Όλα ξεκίνησαν νωρίς το πρωί, όταν το διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης  απογειώθηκε από τον αερολιμένα της Ανδραβίδας για να εκτελέσει εκπαιδευτική πτήση. Το σενάριο ήταν πτήση «χαμηλής ναυτιλίας» (300 πόδια/100 μέτρα) σε ζεύγος με ακόμη ένα Phantom. Λίγο πριν από τις 10:30 όμως, το αεροσκάφος υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας, ανάμεσα στο Κατάκολο και στα Στροφάδια.

Πληροφορίες (ανεπιβεβαίωτες) αναφέρουν πως οι δύο χειριστές είχαν ενημερώσει νωρίτερα για βλάβη στο αεροσκάφος, λαμβάνοντας εντολή για άμεση εγκατάλειψή του. Ο κυβερνήτης του έτερου αεροσκάφους αντιλήφθηκε ακαριαία το συμβάν και εξέπεμψε SOS, παραμένοντας κοντά στο σημείο της πτώσης για να μη χαθεί χρόνος στον εντοπισμό.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις και μέσα σε ελάχιστα λεπτά ξεκίνησε ευρεία επιχείρηση έρευνας-διάσωσης για τους δύο «ιπτάμενους» αξιωματικούς, με δύο ελικόπτερα ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και πλωτά μέσα του Λιμεναρχείου Κατακόλου, ενώ σε μέγιστη ετοιμότητα ήταν και ένα αεροσκάφος C-130.

Η ανησυχία όμως ήταν έκδηλη, αφού κανένας δεν είδε τους δύο αξιωματικούς να εκτοξεύονται από το αεροσκάφος. Το γεγονός ότι δεν υπήρξε σήμα από το σύστημα αυτόματης εκτίναξης, κορύφωσε την αγωνία για την τύχη των δυο πιλότων.

Λίγο μετά τις τέσσερις το απόγευμα και ενώ είχαν ήδη περισυλλεχθεί συντρίμμια του αεροσκάφους, τα οποία μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Κατακόλου από το Λιμενικό, εντοπίστηκε διαμελισμένη η σορός του 29χρονου Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα, βυθίζοντας στη θλίψη την Πολεμική Αεροπορία και συνολικά τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η είδηση «ταξίδεψε» πολύ γρήγορα σε όλη την Ελλάδα και προκάλεσε σοκ στην κοινή γνώμη πανελλαδικά. Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, κηρύχθηκε τριήμερο στρατιωτικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, (έως τις 2 Φεβρουαρίου), ενώ ο ίδιος δήλωσε: «Ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη, εκφράζουμε τη θλίψη και την οδύνη μας για την απώλεια του συγκυβερνήτη μετά τη συντριβή μαχητικού αεροσκάφους κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής δραστηριότητος στην Ανδραβίδα. H σκέψη μας είναι με την οικογένεια του ιπταμένου Υποσμηναγού, στην οποία εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας».

Ολονύχτιες έρευνες για τον κυβερνήτη Ευστάθιο Τσιτλακίδη

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ήταν σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό του 31χρονου αγνοούμενου κυβερνήτη του αεροσκάφους, Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη.

Σύμφωνα με χθεσινοβραδινή ενημέρωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, η επιχείρηση εντοπισμού του θα συνεχιζόταν και κατά τις  βραδινές ώρες με ένα C-130, ένα Super Puma, ένα S-70 (τα Ε/Π θα εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια της νύχτας) και πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος, τα οποία ερευνούν την θαλάσσια περιοχή.

Θρήνος στην Αρκαδία για τον 29χρονο Mάριο-Μιχαήλ

Το θλιβερό μαντάτο σκόρπισε τη θλίψη στην Αρκαδία, καθώς ο 29χρονος Υποσμηναγός Μάριος-Μιχαήλ Τουρούτσικας καταγόταν από τον όμορο νομό και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην τοπική κοινωνία. Όπως γράφτηκε σε αρκαδικά ΜΜΕ,  ο αδικοχαμένος πιλότος μεγάλωσε και πήγε σχολείο στην Τρίπολη και όνειρό του από παιδί ήταν να γίνει Ίκαρος. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», οι συνάδελφοί του στην 117 Π.Μ. στην Ανδραβίδα έχουν «παγώσει» από χθες το μεσημέρι, καθώς ο Μάριος-Μιχαήλ αξιολογούνταν ως ένας πολύ ικανός χειριστής, παρά το νεαρό της ηλικίας του, και θεωρούνταν στέλεχος με προοπτική σπουδαίας καριέρας στην Πολεμική Αεροπορία.

Όσον αφορά τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους, εικάζεται πως πρόκειται για μηχανική βλάβη, ωστόσο αυτό θα διευρευνηθεί από την αρμόδια επιτροπή της Πολεμικής Αεροπορίας. Η «Πρωινή» εκφράζει τα συλλυπητηριά της στους οικείους του εκλιπόντος αξιωματικού.

Συλλυπητήρια ανάρτηση Ανδρέα Νικολακόπουλου

Σήμερα χάσαμε έναν σπουδαίο πιλότο της 117 Πτέρυγα Μάχης Ανδραβίδας που έφυγε την ώρα του καθήκοντος. Ένας άνθρωπος που με αυταπάρνηση και θάρρος φυλούσε αδιάκοπα τα εναέρια σύνορα μας. Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για το θάνατο του Υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα καθώς και τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του. Μακάρι οι έρευνες για τον εντοπισμό του Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη να έχουν αίσια έκβαση.

Συλλυπητήρια δήλωση Νίκου Καλάκου

«Το ελληνικό έθνος θρηνεί σήμερα την τραγική απώλεια του Υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα σε ηλικία μόλις 29 ετών, μετά τη συντριβή μαχητικού αεροσκάφους κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής δραστηριότητας στην Ανδραβίδα. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του ιπταμένου Υποσμηναγού και στην 117 Πτέρυγα Μάχης, που έχασε έναν ικανότατο αξιωματικό. Μόνο ο σεβασμός αξίζει σε όλους όσοι υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και κάθε ημέρα μάχονται στη γη, στον ουρανό και στη θάλασσα για να διαφυλάξουν την εθνική μας ακεραιότητα. Η πατρίς ευγνωμονούσα»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος