FOLLOW US: facebook twitter

Μοχλός οικονομικής ανάπτυξης η ελληνική χειροτεχνία

Ημερομηνία: 12-11-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Μπορεί η παραδοσιακή ελληνική χειροτεχνία να κάνει επανεκκίνηση οικονομικής ανάπτυξης και ο λαϊκός πολιτισμός να ζωντανέψει και πάλι κατακτώντας τη θέση που του ανήκει; 

 

Η απάντηση είναι καταφατική. Τρανή απόδειξη αποτελεί  ο συνολικός προϋπολογισμός 18 εκατ. ευρώ που δόθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Ο λόγος είναι η αναβίωση και ανάδειξη της ελληνικής χειροτεχνίας με την πεποίθηση ότι μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης. Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης παραχώρησε συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΠΕ -ΜΠΕ. Τόνισε ότι στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται μεταξύ άλλων:

  • Χαρτογράφηση των ιδιαίτερων μορφών ελληνικής  χειροτεχνίας κάθε περιοχής (π.χ μεταξωτά μαντήλια στο Σουφλί, κιλίμια και υφαντά στο Γεράκι Λακωνίας, κεραμικά στη Λέσβο κ.α.).
  • Διασύνδεση της ελληνικής  χειροτεχνίας με γειτονικές εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δομές και η καλύτερη δόμησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας που συνδέεται με τη χειροτεχνία (π.χ δημιουργία πιστοποιημένων κέντρων εκμάθησης και δομών διδασκαλίας).
  • Η ενθάρρυνση χρήσης τοπικών πρώτων υλών, τόσο παραδοσιακών όσο και καινοτόμων.
  • Η πιστοποίηση των σχετικών διαδικασιών.
  • Η αναβάθμιση του εξοπλισμού και η παροχή οικονομικών κινήτρων για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Με την ανάκαμψη της ελληνικής χειροτεχνίας θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, θα αξιοποιηθούν τοπικοί πόροι και υλικά, θα ενισχυθούν οι εξαγωγές. Το πρόγραμμα στοχεύει επίσης στην ανάδυση μιας νέας γενιάς χειροτεχνών μέσα από την επαγγελματική κατάρτιση και πιστοποίηση, οι οποίοι θα βοηθηθούν στα επιχειρηματικά τους βήματα αλλά και στη διεθνή δικτύωσή  τους.

Ο κ. Γιατρομανωλάκης υπογραμμίζει επίσης  ότι “ουσιαστικά το έργο επιχειρεί να συνδέσει όλα τα διάσπαρτα κομμάτια της ελληνικής χειροτεχνίας ανά τη χώρα, να δώσει κίνητρα οικονομικά και φορολογικά. Να έρθουν στο προσκήνιο οι άνθρωποι που  ασχολούνται επαγγελματικά ή που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με την ελληνική χειροτεχνία. Να αξιοποιήσει όσους επιθυμούν να εμπλακούν στην παραγωγή των πρώτων υλών που χρειάζεται η χειροτεχνία( άργιλος, μετάξι κ.λ.π) με βιώσιμο τρόπο και τελικά να διασυνδέσει την παραγωγή με τη ζήτηση δημιουργώντας μία αλυσίδα αξίας που καταλήγει στον καταναλωτή ο οποίος αποζητά ποιοτικά προϊόντα εντός και εκτός Ελλάδος”.

Στα πλαίσια της αναβίωσης της ελληνικής χειροτεχνίας ως μοχλού οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συνεργάστηκαν στα πλαίσια της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.  Συνδιοργάνωσαν μία ημερίδα αφιερωμένη στην ελληνική χειροτεχνία με τίτλο “Future is handmade in Greece ” (Το μέλλον είναι χειροποίητο στην Ελλάδα). Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν η τάση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα αλλά και οι σύγχρονες κατευθύνσεις που αναδεικνύονται διεθνώς και προσφέρουν ευκαιρίες για νέες θέσεις εργασίας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ανάπτυξης ολοκληρωμένων αλυσίδων προστιθέμενης αξίας, από τη βιώσιμη και ηθική αξιοποίηση και επεξεργασία φυσικών πρώτων υλών έως τις εξαγωγές, οδηγώντας σε ουσιαστική, πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική αναζωογόνηση των τοπικών κοινωνιών.

maxmag.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος