FOLLOW US: facebook twitter

Μιχάλης Κατρίνης: “Υποχρεωτική αναγραφή της τιμής στα συμβόλαια γάλακτος”

Ημερομηνία: 01-11-2019 | Συντάκτης:

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Με δεδομένο ότι ο κλάδος της κτηνοτροφίας τα τελευταία χρόνια περνάει μια από τις δυσκολότερες περιόδους και η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος στο νομό Ηλείας έχει μειωθεί σημαντικά, ο βουλευτής Ηλείας κ. Μιχάλης Κατρίνης κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις αθέμιτες πρακτικές στις πωλήσεις γάλακτος.

Ο βουλευτής καταγγέλλει τη μέθοδο συναλλαγής με την “ανοιχτή τιμή”, δηλαδή την απουσία αναγραφής της τιμής στις συμφωνίες πώλησης του προϊόντος με τους μεταποιητές, ενώ αναδεικνύει και το θέμα του συστήματος εξέτασης της ποιότητας και ποσότητας του προϊόντος που γίνεται με ευθύνη του μεταποιητή, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να μην ασκούν ουσιαστικό έλεγχο επί των όρων της συμφωνίας και να μην αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι συνεργάτες.

Στην ερώτηση του προς τον υπουργό, ζητά νομοθετική ρύθμιση που θα θεσμοθετεί τους όρους της συμφωνίας και την υποχρεωτική αναγραφή της τιμής, ώστε να προστατεύονται και τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων που σήμερα βρίσκονται σε δυσμενή διαπραγματευτική θέση.

Τέλος, δεδομένης της πρόσφατης ευρωπαϊκής οδηγίας 2019/633 για την απαγόρευση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, ο Μιχάλης Κατρίνης ρωτά την κυβέρνηση ποια μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε η χώρα μας να προσαρμόσει το κανονιστικό και νομοθετικό της πλαίσιο έως την 1η Μαΐου 2021 και να εμποδίσει ανάλογες πρακτικές.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος