FOLLOW US: facebook twitter

Μιχάλης Κατρίνης: Την ώρα της κρίσης, η πρωτοβουλία ανήκει στην κυβέρνηση και όχι στις τράπεζες και τα funds

Ημερομηνία: 24-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Την ανάγκη να επιβάλλουν στις τράπεζες και τα funds ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο ρυθμίσεων, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία επιπλέον μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και την άμεση ανακοίνωση μέτρων προστασίας της κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών ζητάει, μεταξύ άλλων,  ο Μιχάλης Κατρίνης με σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, την οποία συνυπέγραψαν και άλλοι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής.

Ο Ηλείος τομεάρχης ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνει ότι οι επιπτώσεις που προκαλούνται στην παγκόσμια οικονομία λόγω του κορωνοϊού δείχνουν, με βεβαιότητα,να είναι μεγαλύτερες από εκείνες του 2008, με την ελληνική οικονομία να μετράει ήδη σημαντικές απώλειες. Το πλήγμα στην κατανάλωση και την αγορά, το κλείσιμο των επιχειρήσεων και η αύξηση της ανεργίας επηρεάζουν άμεσα το εισόδημα επαγγελματιών και εργαζομένων, αλλά και τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στις υφιστάμενες δανειακές υποχρεώσεις.

Παράλληλα, ο Μιχάλης Κατρίνης τονίζει, ότι τη στιγμή που χιλιάδες δανειολήπτες  (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις), για τους οποίους δεν έχουν επουλωθεί ακόμα τα τραύματα της προηγούμενης κρίσης, προσπαθούν να σταθούν όρθιοι και να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τις οικογένειές τους, η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης θα επηρεάσει αρνητικά τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρει, ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και το δημόσιο συμφέρον σε «συνθήκες πολέμου», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, ενώ το τραπεζικό σύστημα οφείλει να συνδράμει την εθνική προσπάθεια για την οικονομική ανάταξη και την κοινωνική ηρεμία, αναγνωρίζοντας στο πολιτικό σύστημα την πρωτοβουλία των κινήσεων την ώρα της κρίσης, και όχι το αντίστροφο.

Δυστυχώς όμως, όπως προσθέτει, η  κυβέρνηση δεν εξήγγειλε παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας μετά τις 30 Απριλίου 2020, βάσει του υφιστάμενου πλαισίου του Ν.4605/19, εν μέσω κατ’ οίκον περιορισμού επιβεβλημένου για λόγους δημόσιας υγείας για το σύνολο των πολιτών. Δηλαδή ‘’μένουμε σπίτι’’ χωρίς όμως αυτό να προστατεύεται!

Η αδράνεια αυτή της κυβέρνησης έρχεται να συμπληρώσει την αδιαφορία της κυβερνητικής παράταξης στο αίτημα που κατέθεσε πριν ένα μήνα η Φώφη Γεννηματά για τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για την προστασία της πρώτης κατοικίας και το νέο πτωχευτικό πλαίσιο, αφού η Νέα Δημοκρατία είναι το μόνο κόμμα που δεν έχει συναινέσει

Υπενθυμίζεται, ότι για το θέμα των πυρόπληκτων δανείων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, το οποίο έχει αναδείξει ο Μιχάλης Κατρίνης πολλές φορές με παρεμβάσεις του στη Βουλή, πριν να ξεσπάσει η κρίση δεν είχε δοθεί καμία δυνατότητα για ρύθμιση στους δανειολήπτες, ούτε παράταση της διάρκειας εγγύησης.

Έως σήμερα, δεν έχει υπάρξει κάποια ανακοίνωση για το ζήτημα που απασχολεί πάρα πολλούς Ηλείους επαγγελματίες, την ίδια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχθές εξέδωσε οδηγία για ελαστικότερη αντιμετώπιση των δανείων που έχουν δοθεί με την εγγύηση του δημοσίου στις χώρες της Ε.Ε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος