FOLLOW US: facebook twitter

Μιχάλης Κατρίνης: Η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι ζήτημα των τραπεζών και των θεσμών ή της κυβέρνησης;

Ημερομηνία: 28-04-2020 | Συντάκτης:

«Η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι ζήτημα των τραπεζών και των θεσμών ή της κυβέρνησης;» είναι το κεντρικό θέμα, στο οποίο ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλης Κατρίνης ζητά από τον υπουργό Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα να πάρει θέση, με επίκαιρη ερώτησή του, καλώντας τον να απαντήσει σε δύο βασικά ερωτήματα:

  1. Εάν προτίθεται να εφαρμόσει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας για τους αδύναμους δανειολήπτες, εκτιμώντας και την βέβαιη αύξηση των «κόκκινων δανείων» λόγω κορωνοϊού και
  2. Εάν θα ζητήσει (ως εγγυοδοτούσα αρχή) από τις τράπεζες αναστολή των πλειστηριασμών για την περίοδο της κρίσης μαζί με την εκλογίκευση των χρεώσεων για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Ο βουλευτής επισημαίνει ότι λίγο πριν λήξει η σχετική προθεσμία, η κυβέρνηση δεν έχει νομοθετήσει την παράταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας καιέχει απορρίψει την τροπολογία του Κινήματος Αλλαγής για τους αδύναμους δανειολήπτες, ενώ η ΝΔ αρνήθηκε την πρόταση της Φώφης Γεννηματά για σύσταση διακομματικής επιτροπής, με τη συμμετοχή και φορέων, για το νέο πτωχευτικό πλαίσιο και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Επιπλέον τονίζει ότι, αντί του κοινοβουλευτικού διαλόγου για ένα ευαίσθητο κοινωνικά ζήτημα, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται το νέο πτωχευτικό κώδικα μόνο με τις τράπεζες και τους θεσμούς, προτείνοντας ολιγόμηνη παράταση του αναποτελεσματικού νόμου 4605/19, με χιλιάδες (και μετά την κρίση του κορωνοϊού) αδύναμους οφειλέτες να μην μπορούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις του, αλλά και χιλιάδες πλειστηριασμούς να επισπεύδονται αμέσως μετά το άνοιγμα των δικαστηρίων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος