FOLLOW US: facebook twitter

Μιχάλης Κατρίνης: «Από ατολμία χαρακτηρίζεται το Φορολογικό Ν/Σ που κατέθεσε η κυβέρνηση»

Ημερομηνία: 02-12-2019 | Συντάκτης:

Έντονα επικριτικός απέναντι στην ατολμία που χαρακτηρίζει το  φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση ήταν ο Τομεάρχης Ανάπτυξης του ΚΙΝ.ΑΛ και Βουλευτής Ηλείας κ.Μιχάλης Κατρίνης.

Τόνισε ότι ‘’ η κυβέρνηση δεν νομοθετεί για τους πολλούς όπως είπε ο κ.Σταϊκούρας. Αγνοεί τους πολλούς και νομοθετεί για τους λίγους’’ ενώ επισήμανε ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο δεν περιέχει ουσιαστικές φορολογικές ελαφρύνσεις για 4,5 εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι καταβάλλουν τα 5,6 από τα συνολικά 8,3 δις του φόρου εισοδήματος.

Ανέφερε ότι η υπερφορολόγηση και οι υψηλοί έμμεσοι φόροι δεν απομειώνονται αφού είναι η αναγκαία συνθήκη για να δημιουργούνται τα πρωτογενή πλεονάσματα των 7 δις ευρώ σε ετήσια βάση.

“Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρά τα όσα έλεγε προεκλογικά για επαναδιαπραγμάτευση έχει αποδεχθεί τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5 % και αυτό το είδαμε και στον προϋπολογισμό αλλά το βλέπουμε και από το περιεχόμενο του φορολογικού νομοσχεδίου που είναι άτολμο. Η κυβέρνηση μάλιστα μιλάει για μείωση των φόρων , γεγονός όμως που δεν συνάδει με τα στοιχεία του προϋπολογισμού που κατέθεσε και προβλέπουν αύξηση των εσόδων από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 264εκ. ευρώ. ‘’ ανέφερε ο Τομεάρχης Ανάπτυξης του ΚΙΝ.ΑΛ.

Ο κ.Κατρίνης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν συμπεριέλαβε στο νομοσχέδιο παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να δώσουν ουσιαστική και πραγματική ώθηση στην οικονομία αλλά και να ανακουφίσουν τους πολίτες, όπως:

-Η τμηματική μείωση του ΦΠΑ κατά 2%.

-Η φορολογική απαλλαγή των νέων που ανοίγουν την δική τους επιχείρηση.

– Η σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Ανέφερε ότι για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών πρέπει να υπάρχουν κίνητρα, όπως η δημιουργία ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, η μείωση της προμήθειας των παρόχων για τη χρήση POS και βέβαια οι ορθολογικές χρεώσεις για τις τραπεζικές συναλλαγές ή χρήση internetbanking, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σήμερα.

Χαρακτήρισε φιάσκο τη διάταξη για την έκπτωση φόρου για δαπάνες που αφορούν την ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, αφού το όριο δαπανών συρρικνώνεται στις 16.000€, ενώ εξαιρούνται και δεν μπορούν να κάνουν χρήση της συγκεκριμένης διάταξης αυτοί που έχουν ενταχθεί στο “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ’’

Ο κ.Κατρίνης τόνισε ιδιαίτερα τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών που θα συμπαρασύρει σε αύξηση τους 18 συνολικά φόρους που συνδέονται με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

“Η χώρα χρειάζεται μείωση των φόρων και παραγωγικό σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας της.

Με κίνητρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με φοροελάφρυνση κατά 50% της σχετικής μισθολογικής δαπάνης

Με πραγματικά κίνητρα για τη συμμετοχή των εργαζόμενων στα κέρδη των επιχειρήσεων

Με έκπτωση κατά 30% από το φόρο εισοδήματος για τους αγρότες που δίνουν τα προϊόντα τους σε ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς, επιστροφή στο 13% φορολογία για τα εισοδήματά τους και κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια’’ τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο κ.Κατρίνης.

Στο ίδιο έργο θεατές

Επί τέσσερα χρόνια η Νέα Δημοκρατία κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο πολιτικός λόγος του είναι αντιπολιτευτικός και όχι κυβερνητικός. Και όμως πριν από λίγες ημέρες στην ερώτησή μου στη Βουλή για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος, ο Υπουργός Υποδομών κύριος Καραμανλής, σε ένα πρωτοφανές ξέσπασμα εναντίον των πάντων κατηγόρησε τους πάντες και τα πάντα για την καθυστέρηση του έργου, σαν να βρισκόταν στην αντιπολίτευση.

Ο Υπουργός Υποδομών κ. Καραμανλής είπε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης επικεντρώνονται στο να πείσει την Ε.Ε για την μεταφορά του έργου, ως έργο γέφυρα στην επόμενη προγραμματική περίοδο (κάτι που στην καλύτερη περίπτωση σημαίνει νέα καθυστέρηση), ή την ένταξή του στην Ολυμπία Οδό. Πολύ απλά η απάντηση της κυβέρνησης για το δρόμο Πάτρα-Πύργος είναι να περιμένουμε 6 μήνες, όχι για να ξεκινήσει το έργο αλλά για να μας πουν τι θα γίνει…

Στο ίδιο μήκος κύματος, στη συζήτηση στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο, ο Υπουργός Οικονομικών κύριος Σταϊκούρας, προέβει σε οξεία κριτική όσων κομμάτων τόλμησαν να διαφωνήσουν και να το καταψηφίσουν, λέγοντας ότι δεν έχουν επαφή με την πραγματική οικονομία.

Η αλήθεια της πραγματικής οικονομίας όμως είναι ότι το νέο φορολογικό αφήνει εκτός ουσιαστικών ελαφρύνσεων σταθερούς αιμοδότες της εφορίας. Δηλαδή 4,5 εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι καταβάλλουν τα 5,6 δισ. ευρώ από τα συνολικά 8,3 δισ. ευρώ του φόρου εισοδήματος, αλλά, βεβαίως, τους αφορά μόνο το 25% των φοροελαφρύνσεων του νομοσχεδίου επί του προϋπολογισμού.

Η κυβέρνηση μιλά για μείωση φόρων, γεγονός, όμως, που δεν συνάδει με τα στοιχεία του προϋπολογισμού που κατέθεσε και προβλέπουν αύξηση εσόδων από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 264 εκατ. Ευρώ.

Σε αυτά τα στοιχεία και αυτές τις ερωτήσεις, οι απαντήσεις, ο τόνος και το ύφος της κυβέρνησης είναι αυτός της αντιπολίτευσης. Φαίνεται ότι τα οικονομικά και τεχνικά επιχειρήματα δεν «πουλάνε», οπότε η επικοινωνιακή επίθεση που θα δημιουργήσουν ωραίους τίτλους είναι η μόνη λύση. Ας κατηγορήσουμε λοιπόν γενικά και αόριστα τους πάντες και κυρίως… το ΠΑΣΟΚ.

Θα ήθελα να θυμίσω στα στελέχη της ΝΔ, ότι η παράταξη, για την οποία μιλούν με αυτό το ύφος, είναι η παράταξη που το 2009 παρέλαβε πρωτογενές έλλειμμα 15,6%  και έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών 15% από την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή. Και είναι η παράταξη που έβαλε, πραγματικά, “πλάτη”, όταν, τότε, η ΝΔ μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, με άλλη αφετηρία, αλλά με κοινή τοποθέτηση στις πλατείες των διαφωνούντων, εφάρμοσαν όλη αυτήν την αντιμνημονιακή ρητορική, που, στην πορεία, κατάλαβαν και ποια ήταν η πραγματικότητα και τη διαχειρίστηκαν, κάνοντας “οβιδιακή μεταστροφή


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος