FOLLOW US: facebook twitter

Μισέλ Αμπου-Χάντμπα: Οι πολιτικές προκλήσεις του 2023

Ημερομηνία: 16-01-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

*Του Μισέλ Αμπου-Χάντμπα

Η Ελλάδα μπαίνει στο 2023 με πολλούς αστερίσκους σταθερότητας, δεδομένου ότι το αργότερο ως την ερχόμενη άνοιξη θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη νέας Βουλής, με αυξημένη την πιθανότητα μη σχηματισμού κυβέρνησης και τη διεξαγωγή νέων εκλογών, εξαιτίας της αλαζονείας του σημερινού πρωθυπουργού, ο οποίος απαξιώνει συνειδητά το Σύνταγμα. Ταυτόχρονα, κανένας δεν μπορεί να προβλέψει την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά ούτε και πώς θα εκδηλωθεί ο ερντογανικός αναθεωρητισμός ενόψει των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία τον ερχόμενο Ιούνιο.

Η σταθερότητα στη χώρα όμως δεν κλονίζεται μόνο από εξωτερικούς παράγοντες, αλλά και από εσωτερικούς, που έχουν όνομα και επώνυμο.  Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) εμφανίζεται να λειτουργεί με αμφιλεγόμενο τρόπο, δημιουργώντας βάσιμες υποψίες για πιθανή κατάχρηση των αρμοδιοτήτων της και στρεβλή αντίληψη του ρόλου της, αφού ως τώρα έχει επιβεβαιωθεί η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη, του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη και του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, κ. Φλώρου, για λόγους που δεν γνωρίζουμε και από ό,τι φαίνεται, δεν θα μάθουμς σύντομα. Ταυτόχρονα, προκαλεί απορία η αδυναμία της ΕΥΠ να αντιληφθεί αυτό που είχαν διαπιστώσει οι αστυνομικές και δικαστικές Αρχές του Βελγίου για έτερο μέλλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξ Ελλάδος, γεγονός που εντείνει την καχυποψία των πολιτών σχετικά με τους στόχους παρακολούθησης και τα κριτήρια επιλογής.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν διδάχθηκε τίποτα από την πανδημική κρίση και τη σημασία ενός ισχυρού Εθνικού Συστήματος Υγείας, αφού προώθησε την ιδιωτικοποίηση των νοσοκομειακών δομών στο όνομα μιας αφελούς φιλελεύθερης προσέγγισης ότι ο ανταγωνισμός θα βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες και θα μειώσει το κόστος για τους ασθενείς. Τα αποτελέσματα δυστυχώς είναι ήδη ορατά στη Δημόσια Υγεία της Ηλείας, χωρίς να διαφαίνεται προοπτική αντιστροφής της κατάστασης. Δεν έγινε καμία προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών και δεν εφαρμόστηκε καμία σοβαρή πολιτική για την επιστροφή των Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό.

Η αβεβαιότητα είναι κυρίαρχη και στον αγροτικό κόσμο, που αποτελεί ζωτικό πυλώνα για τη διατροφική επάρκεια του πληθυσμού και για την ανάπτυξη της οικονομίας, αφού ο συνδυασμός υψηλού κόστους παραγωγής, έλλειψης εργατών γης και ανύπαρκτων υποδομών άρδευσης δεν αφήνει περιθώρια βιώσιμης ανάπτυξης και ικανοποιητικού αγροτικού εισοδήματος. Τα επιχειρήματα περί υψηλής τιμής του ελαιολάδου προφανώς και δεν πείθουν κανέναν, αφού αυτή οφείλεται στη διεθνή οικονομική συγκυρία και όχι σε κάποιο κυβερνητικό πλάνο. Άλλωστε, την αδράνεια και την αδιαφορία τη βιώνουν οι σταφιδοπαραγωγοί της Ηλείας.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση που θα εφαρμόσει ρεαλιστική σοσιαλδημοκρατική πολιτική, η οποία θα ρυθμίζει με κανόνς τον ανταγωνισμό γης αγοράς, θα ενισχύσει τη Δημόσια Υγεία και Παιδεία και πάνω απ’ όλα θα θωρακίσει θεσμικά τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα από τις κάθε είδους «επιτελικές» αυθαιρεσίες που οδηγούν την Ελλάδα σε σκοτεινές εποχές.

*Ο Μισέλ Αμπου-Χάντμπα είναι δικηγόρος, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και δημοτικός σύμβουλος Ήλιδας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος