FOLLOW US: facebook twitter

Μήνυμα εγρήγορσης και πρόληψης από τον διοικητή ΠΥ Ηλείας, Βας. Σολδάτο

Ημερομηνία: 26-04-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

«Καμπανάκι» για τα ακαθάριστα οικόπεδα
-Απαγορεύεται η καύση υπολειμμάτων μετά την Πρωτομαγιά

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Μήνυμα έμφασης στην πρόληψη, ιδιαίτερα στα ακαθάριστα οικόπεδα, έστειλε χθες ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας, ΑρχιπύραρχοςΒασίλης Σολδάτος, σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΔΙΠΥΝ Ηλείας ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου τη Δευτέρα 1 Μαΐου.

Ο κ. Σολδάτος στάθηκε ιδιαίτερα στην αλλαγή της νομοθεσίας σχετικά με τα ακαθάριστα οικόπεδα, τονίζοντας ότι πλέον οι δήμοι μπορούν να επεμβαίνουν έπειτα από αυτοψία και άδεια της Πυροσβεστικής, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Με τη νέα διάταξη του 2023 έχει αλλάξει το εξής: είναι υποχρέωση να καθαρίσουμε οικόπεδα, ειδικά αν είναι μέσα στον οικισμό, καταρχάς για λόγους υγιεινής αλλά για να μην προκληθεί πυρκαγιά και κινδυνεύσουμε. Άρα πρέπει να προβαίνουμε σε καθαρισμό και έχουμε την υποχρέωση να ενημερώνουμε και τον δήμο. Ο δήμος πλέον είναι ελεγκτική μηχανή και θα ενημερώσει τους πολίτες όταν εντοπίσει οικόπεδα που πρέπει να καθαριστούν και στη δυσκολία με τα περιφραγμένα ή δεν βρίσκαμε ιδιοκτήτες.Τώρα μπορεί μετά από αυτοψία δικιά μας να προβαίνει αυτόματα ο δήμος σε καθαρισμό χωρίς να επιβάλει πρόστιμο. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα, πάλι μετά από δικιά μας αυτοψία, όταν έχουμε αυξημένο δείκτη επικινδυνότητας και έχουμε εντοπίσει οικόπεδα επικίνδυνα λόγω θέσης, μπορούμε αυτόματα να πούμε στον δήμο να μπει να τα καθαρίσει ή ακόμα και σε περίπτωση φωτιάς, που εύχομαι να μη χρειαστεί ποτέ», ανέφερε.

«Είμαστε έτοιμοι για τη φετινή αντιπυρική περίοδο»

Παράλληλα, ο κ. Σολδάτος τόνισε ότι το Σώμα είναι σε ετοιμότητα, καθώς έχει ήδη εκπονηθεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της Ηλείας.

«Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει διασπορά περιπολικών και επάνδρωση όλων των πυροφυλακίων, σύμφωνα με τους δείκτες που θα παίρνουμε από τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας. του. Η αεροπυρόσβεση θα είναι ίδια με την περσινή, το ελικόπτερο, τα Canadair και τα airtractor. Θα είμαστε συνεχώς σε περιπολίες. Έχει ιδρυθεί νέα ομάδα των drones με έδρα την Πάτρα και με εντολή του περιφερειάρχη ΠΥ Δυτικής Ελλάδας, αρχιπύραρχου κ. Μπόκα θα κάνουν συνεχείς επιτηρήσεις στον νομό σε απρόβλεπτες μέρες και ώρες και κυρίως σε περιοχές που μας έχουν απασχολήσει», εξήγησε και πρόσθεσε πως υπάρχει διαρκής επικοινωνία με τα ανακριτικά τμήματα και με τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Επιπλέον ενημέρωσε τους πολίτες ότι μετά την Πρωτομαγιά απαγορεύεται κάθε άναμμα στην ύπαιθρο και ζήτησε να υπάρχει σεβασμός στη νομοθεσία για να μην επιβληθούν πρόστιμα και προκύψουν αυτόφωρες συλλήψεις.

«Έχει μείνει μία εβδομάδα, μπορούν οι πολίτες, εφόσον τηρούν τα μέτρα πυροπροστασίας που προβλέπει η νομοθεσία, να κάνουν τις γεωργικές εργασίες. Για να είμαι πιο σαφής και απλός, όταν θέλουμε να κάψουμε τα υπολείμματα που έχουμε, τα βάζουμε σε μικρούς σωρούς. Είμαστε παρόντες τηρούμε τα μέτρα και δεν βάζουμε ποτέ φωτιά όταν είναι απαγορευτικές οι καιρικές συνθήκες, δηλαδή όταν υπάρχει ένταση ανέμου. Πάντα οι εστίες δεν πρέπει να είναι κοντά σε δασική έκταση. Έτσι και εμείς δεν θα έχουμε πρόβλημα με τον πολίτη, αλλά και ο πολίτης θα μπορεί να κάνει τη δουλειά του», επισήμανε και πρόσθεσε πως έχει ήδη ζητήσει να υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης τμήματος της μονάδας «δασοκομάντος» στα Λεχαινά, για να είναι πιο γρήγορη η επέμβαση σε μια πυρκαγιά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος