FOLLOW US: facebook twitter

«Μήνυμα» Φαρμάκη σε Καραμανλή για τον δρόμο

Ημερομηνία: 06-07-2020 | Συντάκτης:

Στοχευμένη παρέμβαση του περ/ρχη Δυτικής Ελλάδαςγια τις υποδομές της περιφέρειας, παρουσία του υπουργού Υποδομών

Να τελειώνουν τα «σίριαλ» των υποδομών στη Δυτική Ελλάδα τόνισε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης σε παρέμβασή του  στο 8 REGIONAL GROWTH CONFERENCE 2020, στην ενότητα «Περιφερειακή Πολιτική και Νέες Υποδομές», όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Ο κ. Φαρμάκης αναφέρθηκε εκτενώς στην υστέρηση που παρουσιάζει η Δυτική Ελλάδα από πλευράς υποδομών και επισήμανε πως η περιοχή επί της ουσίας χρησιμοποιήθηκε για να στηθούν πολιτικές καριέρες, χωρίς οι πολίτες να έχουν ωφεληθεί.

«Μιλάμε, δυστυχώς, για υποδομές που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητες και να έχουν δημιουργηθεί προ πολλού. Όμως, ακόμα εκκρεμούν. Πολιτικές καριέρες έχουν στηθεί πάνω σε ψευτοδιλήμματα και σε βάρος των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας με γεγονότα και πολιτικές επιλογές που έχουν καταστήσει τα μεγάλα και σημαντικά έργα του δρόμου και του τρένου σε σίριαλ. Επιτέλους, τα σίριαλ θέλουμε να τελειώνουν. Είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε για τους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν, αντιλαμβανόμενοι τον θεσμικό μας ρόλο, και να διασφαλίσουμε τις καλύτερες τεχνικές λύσεις για την περιοχή. Είμαστε εδώ για να καταδείξουμε δύο ανάγκες: τα έργα να γίνουν και να επισημάνουμε ότι κάθε μεγάλο έργο απαιτεί κοινωνική συναίνεση, μέσα από τον διάλογο και την παράθεση όλων των επιχειρημάτων στο τραπέζι» τόνισε και, απευθυνόμενος στον κ. Καραμανλή, του υπενθύμισε πως η περιφέρειά μας είναι η πλέον παραμελημένη.

«Ο ρόλος των υποδομών στην ανάπτυξη είναι κομβικής σημασίας, διότι προσφέρουν στο τοπικό ΑΕΠ και δημιουργούν θέσεις εργασίας. Φαντάζομαι ότι συμφωνείτε, κύριε υπουργέ και αγαπητοί φίλοι, ότι η Ελλάδα, παρά τα όποια σημαντικά έργα έγιναν τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ακόμα υστερεί σε υποδομές. Και δεν είναι τυχαίο που εν έτει 2020, ακόμα η Αθήνα πασχίζει να ολοκληρώσει το μετρό και η Θεσσαλονίκη να… φτιάξει μετρό. Όμως, πίσω από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, υπάρχει μια ολόκληρη Ελλάδα. Και σε αυτή την Ελλάδα, επιτρέψτε μου να πω ότι η Δυτική Ελλάδα, όπως και συνολικά ο Δυτικός άξονας της χώρας, παραμένουν παραμελημένοι για πάρα πολλά χρόνια. Αν η Ελλάδα είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης στην Ευρώπη, η Δυτική Ελλάδα είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης στην Ελλάδα, σε σχέση με τα πληθυσμιακά της δεδομένα και τις μεγάλες οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν» σχολίασε ο Περιφερειάρχης, και στάθηκε κυρίως στα δύο μεγάλα έργα που περιμένει η Δυτική Ελλάδα, τον αυτοκινητόδρομο της Πατρών-Πύργου και τη νέα σιδηροδρομική γραμμή.

Ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, επικεντρώθηκε στην υπογειοποίηση του τρένου της Πάτρας κατά την ομιλία του, ωστόσο αναφέρθηκε και στην Πατρών-Πύργου, κάνοντας εκ νέου ιστορική αναδρομή στο έργο και επαναλαμβάνοντας τη συμφωνία με την κοινοπραξία της Ολυμπίας Οδού για την επανένταξη στη σύμβαση παραχώρησης και την πρόθεσή του να κάνει επεμβάσεις βελτίωσης της οδικής ασφάλειας, ύψους 25 εκατ. ευρώ.

«Πήραμε την πολιτική απόφαση και δώσαμε τέλος στην κατάτμηση του έργου, εξασφαλίσαμε τη  χρηματοδότησή  του και ήρθαμε σε συμφωνία με τον παραχωρησιούχο την Ολυμπία Οδό. Έτσι, διασφαλίζεται η ολοκλήρωση της Πατρών – Πύργου χωρίς να στοιχίσει περισσότερο και παράλληλα ο παραχωρησιούχος αναλαμβάνει τη συντήρηση και λειτουργία του δρόμου. Για το ενδιάμεσο διάστημα έως την υλοποίηση του δρόμου και με δεδομένα τα πολλά θανατηφόρα που σημειώνονται, υλοποιούμε  στοχευμένες παρεμβάσεις ύψους  25 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Οι… παρενέργειες της ακύρωσης του έργου

Παράλληλα, σοβαρές είναι οι επιπτώσεις της ακύρωσης του διαγωνισμού που «έτρεχε» για την κατασκευή της Πατρών-Πύργου στους εργαζόμενους, αφού σύμφωνα με δημοσίευμα του pelop.gr, σε κατάσταση ομηρίας έχουν περιέλθει από τις αρχές του χρόνου οι εργαζόμενοι της εταιρείας GD Infrastrutture, αλλά και υπεργολάβοι με τους οποίους συνεργαζόταν.

Η αποβολή της εταιρείας από το έργο φαίνεται ότι είχε σοβαρές παράπλευρες απώλειες, αφού οι εργαζόμενοι της εταιρείας καταγγέλλουν ότι τους οφείλονται δεδουλευμένα 7 – 8 μηνών, συνολικού ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή η εταιρεία έχει πληρωθεί με προκαταβολές ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ, για το έργο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εργαζόμενοι της εταιρείας έχουν προβεί εδώ και μήνες σε διαδικασία έγγραφης όχλησης προς την επιβλέπουσα αρχή ΕΥΔΕ Πελοποννήσου, ενώ η εταιρεία επικαλείται από την πλευρά της οικονομικό στραγγαλισμό από το Υπουργείο Υποδομών, έχοντας θέσει, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, όλο το προσωπικό σε αναστολή σύμβασης για να μειώσει το μισθολογικό της κόστος και τώρα τους έχει εντάξει και στο πρόγραμμα «Συν-εργασία».

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία ετοιμάζεται να προσέλθει την ερχόμενη Τρίτη 7 Ιουλίου, ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υποδομών, για να αντικρούσει με ένσταση την απόφαση αποβολής της και την κήρυξή της ως έκπτωτης, από το τμήμα Μιντιλόγλι – Πάτρα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος