FOLLOW US: facebook twitter

Μήνυμα Αυγερινοπούλου για τη Γιορτή της Μητέρας-Aισιοδοξία για όσες γυναίκες επιθυμούν να γίνουν μητέρες σε μεγαλύτερη ηλικία

Ημερομηνία: 10-05-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Είναι για εμένα πρώτη φορά φέτος που θα γιορτάσω τη «Γιορτή της Μητέρας» όχι μόνο ως κόρη, δίπλα σε μια υπέροχη μητέρα, την Λαμπρινή μου, αλλά και ως μητέρα εγώ η ίδια, κρατώντας στα χέρια μου έναν εξίσου υπέροχο γιο. Με αφορμή τη σημερινή ημέρα θα ήθελα να αγγίξω ένα ζήτημα που παλαιότερα αποτελούσε ταμπού, σήμερα όμως αποτελεί σιγά σιγά τον κανόνα: τη μητρότητα σε μεγαλύτερη ηλικία, και να στείλω ένα μήνυμα αισιοδοξίας σε όσες γυναίκες δεν έχουν γίνει ακόμα μητέρες – παρότι το επιθυμούν.

Πλέον η μητρότητα σε μεγαλύτερη ηλικία δεν είναι αδύνατη, αλλά επιστημονικά δυνατή. Παρά τις αναλύσεις από τους γενετιστές για τους κινδύνους που κρύβονται για τα έμβρυα όταν και οι δύο γονείς είναι άνω των 35, και τις οποίες πρέπει να τις λάβουμε σοβαρά υπόψη κάνοντας πάντα όλους τους υποδεικνυόμενους προγεννητικούς ελέγχους, στην πράξη, επιστημονικές μελέτες ανεβάζουν σταθερά τον ηλικιακό μέσο όρο για την μητρότητα. Οι ίδιες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως τα παιδιά που γεννιούνται από μεγαλύτερης ηλικίας μητέρες διαπρέπουν περισσότερο στη ζωή τους.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Developmental Psycholog Ολλανδοί ερευνητές μελέτησαν την ανάπτυξη των παιδιών ηλικίας 7, 11 και 15 ετών αναφορικά με την ηλικία της μητέρας τους και βρήκαν πως οι γυναίκες που απέκτησαν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία ήταν λιγότερο πιθανό να μαλώνουν τα παιδιά τους και να προσπαθούν να τα πειθαρχήσουν χρησιμοποιώντας την τιμωρία. Συνολικά, η πιο ώριμη και λιγότερο συναισθηματική προσέγγιση στο γονικό ρόλο των μεγαλύτερων σε ηλικία γονιών, είχε ως αποτέλεσμα παιδιά με καλύτερη συμπεριφορά, περισσότερο κοινωνικοποιημένα και πιο υγιή συναισθηματικά κατά την προεφηβική τους ηλικία.

Ευρήματα από μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Population and Development Review υποδεικνύει πως παιδιά που έχουν γεννηθεί από μεγαλύτερους γονείς είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν μεγαλύτερη ακαδημαϊκή μόρφωση – και να είναι ψηλότερα!

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Δημογραφικής Έρευνας MaxPlanck και το LondonSchool of Economics βρήκαν πως οι άνθρωποι που έχουν γεννηθεί από μεγαλύτερης ηλικίας μητέρας, συμπεριλαμβανομένων γυναικών στα 45 τους, είχαν πολλά πλεονεκτήματα. Ήταν ψηλότεροι και πιο υγιείς, είχαν καλύτερη εκπαίδευση, ήταν πιο πιθανό να πάνε στο πανεπιστήμιο και είχαν καλύτερη επίδοση σε τυποποιημένα τεστ από τα πρωτότοκα αδέρφια τους που γεννήθηκαν όταν οι γονείς τους ήταν νεότεροι.  Εν τέλη, η καλύτερη ηλικία για να αποκτήσει κανείς παιδιά, είναι η ηλικία στην οποία αισθάνεται έτοιμος για αυτό το ρόλο. Εύχομαι από καρδιάς σε όλες τις γυναίκες που επιθυμούν να γίνουν μητέρες, να το επιτύχουν!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος