FOLLOW US: facebook twitter

Το μήνυμα του Ν. Φαρμάκη κατά την παρουσίαση του απολογισμού για το 2020: «Παραμένει για μας “κόκκινη γραμμή” η κατασκευή της Πατρών-Πύργου»

Ημερομηνία: 05-02-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Οικονομία

Το μήνυμα ότι η κατασκευή της Πατρών-Πύργου παραμένει η κορυφαία στρατηγική διεκδίκηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδα έστειλε χθες ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τη διάρκεια του απολογισμού πεπραγμένων της περιφερειακής αρχής για το 2020, προσθέτοντας ότι η διεκδίκησε και εξασφάλισε την άμεση βελτίωση της οδικής ασφάλειας με παρεμβάσεις που φτάνουν τα 30 εκατ. ευρώ.

«“Κόκκινη γραμμή” για την Περιφέρεια παραμένει η κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου Πατρών -Πύργου. Παράλληλα, ωστόσο, διεκδικήθηκε και διασφαλίστηκε ποσό 30 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου και την αύξηση της οδικής ασφάλειας. Καθημερινά ωστόσο προσθέτουμε πινελιές στο πορτρέτο μίας ισχυρής, εξωστρεφούς και ελκυστικής Δυτικής Ελλάδας. Δρούμε με αμεσότητα, αλλά και με ορίζοντα τη Δυτική Ελλάδα του 2030, μία Περιφέρεια πρότυπο και πρωταγωνίστρια στην χώρα. Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι, γι’ αυτό σε κάτι παραπάνω από έναν χρόνο ανοίξαμε τον δρόμο του μέλλοντος», επισήμανε  ο κ. Φαρμάκης και πρόσθεσε πως η δουλειά που έγινε τον προηγούμενο χρόνο, υπηρέτησε διπλή στόχευση: «Αφενός την ανθεκτικότητα απέναντι στην υγειονομική κρίση και από την άλλη, τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος που θα συμβάλει σε μια ισχυρή ανάκαμψη, μέσω του εξορθολογισμού έργων και δράσεων, της αλλαγής ταχυτήτων, της εξοικονόμησης πόρων και της κατανομής πόρων με διαφάνεια και δικαιοσύνη προς όλες τις κατευθύνσεις, στο σύνολο των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων και των Δήμων της Δυτικής Ελλάδας.»

https://www.patrisnews.com/wp-content/uploads/2021/02/20210204-%CE%91%CE%A0%CE%9F%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%99%CE%A3%CE%9C%CE%9F%CE%A3-%CE%A0%CE%95%CE%A1%CE%99%CE%A6%CE%95%CE%A1%CE%95%CE%99%CE%91%CE%A1%CE%A7%CE%97%CE%A3-3-2048x1536.jpg

«Παίξαμε και… επίθεση»

«Δεν παίξαμε μόνο άμυνα, παίξαμε και… επίθεση» σημείωσε, χαρακτηριστικά. «Η δράση μας για το 2020 ήταν μια σειρά από μεγάλα βήματα που κάνουν την Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία, τόπους βιώσιμους και ελκυστικούς», ανέφερε ο Περιφερειάρχης που ξεκινώντας την τοποθέτησή του εστίασε στην πανδημία και ιδιαίτερα στη νέα κρίσιμη καμπή που αντιμετωπίζει η περιοχή.

«Το βουνό είναι μπροστά μας. Ακόμα και μετά το τέλος της υγειονομικής καταιγίδας, θα απαιτηθεί τεράστια και ολόψυχη προσπάθεια για να ανατάξουμε την οικονομία μας, ακόμα και για να ξαναδώσουμε στην κοινωνία μας την αυτοπεποίθηση και το χαμόγελο. Όμως, σας υπόσχομαι ότι η Περιφέρεια, όπως έκανε μέχρι τώρα, έτσι και στη συνέχεια, θα προσφέρει τα πάντα στον κοινό αγώνα. Ότι θα είμαστε διαρκώς εκεί που υπάρχει ανάγκη. Και τώρα και μετά. Θα δώσουμε όποια μάχη απαιτηθεί για να δούμε τη Δυτική Ελλάδα, όχι απλώς να επανέρχεται στο σημείο που ήταν ακριβώς πριν την πανδημία, αλλά στην πρώτη γραμμή της νέας εποχής. Μαζί καταφέραμε να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία και παράλληλα να ξεκινήσουμε μια νέα πορεία με μεγάλα βήματα προς τα εμπρός.  Μαζί θα συνεχίσουμε και μαζί θα τα καταφέρουμε. Ας έχουμε εμπιστοσύνη στους εαυτούς μας. Η Περιφέρεια θα παραμείνει το μεγάλο και ανοικτό σπίτι όλων. Η πρώτη γραμμή άμυνας και η πρώτη γραμμή επίθεσης», υπογράμμισε αναφέροντας ότι η Περιφέρεια ξεκίνησε την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος με τίτλο «Η απάντηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στις προκλήσεις της πανδημίας» ύψους 120.000.000 ευρώ, με δράσεις για την Επιχειρηματικότητα, την Δημόσια Υγεία και την Κοινωνική Συνοχή. Μεταξύ άλλων, διατέθηκαν 21.743.206 ευρώ για προσλήψεις προσωπικού στους φορείς υγείας από το Υπουργείο Υγείας, 3.610.000 ευρώ για εξοπλισμούς ΜΕΘ και νοσοκομείων, ενώ διατέθηκαν ποσά για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών των δήμων και των μητροπόλεων, για είδη ατομικής προστασίας και διαγνωστικά τεστ. Επίσης, διευκολύνθηκε η πρόσβαση χιλιάδων πολιτών και άνω των 150 φορέων σε υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης και τηλεϊατραικής μέσω της πρωτοβουλίας.

Επενδύσεις, υποδομές και πρωτογενής τομέας

Ακολούθως αναφέρθηκε ανά τομέα σε όσα έγιναν ή δρομολογήθηκαν προς υλοποίηση, όπως ο τριπλασιασμός των πόρων στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία, η στήριξη της επιχειρηματικότητας με την έκδοση σχετικων προσκλήσεων, η καθολική εξυγίανση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με την ιεράρχηση των έργων, τη διασφάλιση πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου και τη δημιουργία ενός καθαρού «οδικού χάρτη» με έργα που θα ξεκινούν και θα τελειώνουν στην ώρα τους.

«Ήδη σχεδιάστηκαν και άρχισαν να υλοποιούνται δράσεις ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όταν το 2019 ήταν 80 εκατ. ευρώ, το 2018 ήταν 70 εκατ. ευρώ και πιο πριν ήταν ακόμα λιγότερα. ακτοποιήθηκαν εκκρεμότητες του παρελθόντος σε 123 έργα μέσω των οποίων εξοικονομήθηκαν 95,3 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα εντάχθηκαν 5 έργα συντήρησης οδικού δικτύου, φωτεινής σηματοδότησης και ηλεκτροφωτισμού και 4 έργα συντήρησης υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων, συνολικής αξίας 125 εκ ευρώ για την επόμενη τριετία. Ωριμάζουν έργα αντιπλημμυρικού χαρακτήρα στα μεγάλα ποτάμια και στους επικίνδυνους χείμαρρους της Δυτικής Ελλάδας με μελέτες ύψους 6,5 εκατ. ευρώ» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Οσον αφορά τον αγροτικό τομέα, σημείωσε ότι αυξήθηκε κατακόρυφα η απορροφητικότητα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για τη Γεωργία και την εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, στηρίχθηκε η Αγροτική Επιχειρηματικότητα με χρηματοδότηση 10,77 εκατ ευρώ σε επενδύσεις στη μεταποίηση και ανάπτυξη αγροτικών προϊόντων και 1,84 εκατ. ευρώ για την προώθηση οίνων, διασφαλίστηκε η έγκαιρη δακοκτονία με ένα πρόγραμμα τριετίας, προωθείται η κατοχύρωση νέων αγροτικών προϊόντων ως ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ και Ορεινών Περιοχών και ωριμάζει ένα μεγάλο έργο εκσυγχρονισμού των ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ, ύψους 80 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Περιφέρεια διασφάλισε την υλοποίηση 250 δράσεων σε τρςι άξονες ενόψει του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, με έργα εμβληματικού/ στρατηγικού χαρακτήρα όπως η ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας με τη χρήση ψηφιακών και διαδραστικών μέσων, κ.ά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος