FOLLOW US: facebook twitter

Μίνι περιοδεία στο νομό έκανε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-Στο επίκεντρο τα ασθενοφόρα και οι επικουρικοί διασώστες

Ημερομηνία: 26-05-2022 | Συντάκτης:

-Μίνι περιοδεία στο νομό έκανε χθες ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Ν. Παπαευσταθίου όπου εγκαινίασε το σταθμό στο Κουρτέσι και συναντήθηκε με τον αντιπερ/ρχη Ηλείας

  • Διαβεβαίωση Γιαννόπουλου ότι η Περιφέρεια θα υποστηρίξει τις διαδικασίες για την ένταξη και χρηματοδότηση της πρότασης του ΕΚΑΒ για ενίσχυση του μηχανοκίνητου στόλου και τον εκσυγχρονισμό του, στη νέα προγραμματική περίοδο.
  • Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ επισήμανε οτι έχουν υποβάλει στο υπουργείο Υγείας σχεδιασμό για ενίσχυση της Ηλείας

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Η επαρκής ενίσχυση του ΕΚΑΒ της Ηλείας με προσωπικό και ασθενοφόρα ήταν το κυρίαρχο θέμα στις συναντήσεις του προέδρου του οργανισμού, Νίκου Παπαευσταθίου, με τους διασώστες της Ηλείας χθες το πρωί στο Κουρτέσι, όπου εγκαινιάστηκε ο νέος τομέας, στην Αμαλιάδα και στον Πύργο.
Συνοδευόμενος από τη διευθύντρια του παραρτήματος Δυτικής Ελλάδας, Αγγελική Κανελλοπούλου, και τον υπεύθυνο για την Ηλεία, Κώστα Βαρουχάκη, ο κ. Παπαευσταθίου περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις του τομέα στην οδό Αλφειού στον Πύργο, τις οποίες έχει παραχωρήσει η ΠΕ Ηλείας, και συζήτησε τόσο με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλο, όσο και με τους εργαζόμενους διασώστες για τις συνθήκες που επικρατούν στον νομό.

Από την πλευρά των διασωστών επισημάνθηκε η αναγκαιότητα μονιμοποίησης του επικουρικού προσωπικού που ενίσχυσε σημαντικά το ΕΚΑΒ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς αυξήθηκαν τα διαθέσιμα ασθενοφόρα στις βάρδιες και βελτιώθηκαν οι διακομιδές παρά τα αυξημένα δρομολόγια από και προς Πάτρας εξαιτίας των ελλείψεων στα νοσοκομεία της Ηλείας.

Ο κ. Παπαευσταθίου αναγνώρισε την καθοριστική συμβολή των επικουρικών διασωστών και τόνισε πως ο ίδιος προσωπικά έχει εισηγηθεί την παραμονή τους στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να λειτουργεί αποτελεσματικά το ΕΚΑΒ.

«Η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του επικουρικού προσωπικού ήταν αυτή που θέλαμε, για αυτό και έχω εισηγηθεί την παραμονή του, με το σκεπτικό ότι κάλυψαν σημαντικά κενά που είχε το ΕΚΑΒ, άρα και διαρκείς ανάγκες», είπε χαρακτηριστικά.


Έρχεται κινητή μονάδα στην Ηλεία

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, η κ. Κανελλοπούλου αποκάλυψε ότι εντός των επόμενων δεκαπέντε ημερών ο τομέας του Πύργου αναμένεται να ενισχυθεί με μία κινητή μονάδα, ενώ ο κ. Παπαευσταθίου σημείωσε πως θα έρθουν και νέα ασθενοφόρα, των οποίων η παράδοση είχε «παγώσει» ένεκα πανδημίας.

«Έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και αναμένουμε την παραλαβή των ασθενοφόρων οχημάτων, τα οποία θα είχαν παραδοθεί αν δεν υπήρχε η πανδημία. Όλες οι εταιρείες παράδοσης έχουν ζητήσει παράταση. Υπολογίζουμε ότι τους επόμενους μήνες θα γίνει η παραλαβή και ση συνέχεια η κατανομή στους τομείς που χρειάζονται ενίσχυση και θα μπορέσουμε ως έναν βαθμό να ανανεώσουμε τον στόλο μας. Παράλληλα, είμαστε σε επικοινωνία με την Περιφέρεια ώστε να ενταχθούμε και στην επόμενη προγραμματική περίοδο για να συνεχίσουμε την ανανέωση του στόλου των ασθενοφόρων, τα οποία τις περισσότερες φορές λειτουργούν στα όριά τους, για αυτό και έχουμε εξασφαλίσει πόρους για να διατηρείται αξιόμαχος ο στόλος», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ.

Σε σχετική ερώτηση της Πρωινής για τα οχήματα ανά βάρδια η κ. Κανελλοπούλου τόνισε ότι η Ηλεία είναι περιοχή που το καλοκαίρι διπλασιάζει τον πληθυσμό της λόγω τουρισμού, για αυτό και οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες.

«Στόχος μας –και το στηρίζει και ο πρόεδρος- είναι να ενισχύσουμε το ΕΚΑΒ στην Ηλεία και σε ασθενοφόρα και σε προσωπικό, καθώς η Ηλεία τους θερινούς μήνες έχει μεγαλύτερες ανάγκες», ανέφερε προσθέτοντας ότι τη δεδομένη στιγμή είναι 4-4-3, δηλαδή 4 πρωί απόγευμα και τρία το βράδυ, ενώ όταν είναι διαθέσιμό όλο το προσωπικό, οι βάρδιες είναι 5-5-3.

Ο κ. Παπαευσταθίου στάθηκε ιδιαίτερα στις αυξημένες διανοσοκομειακές διακομιδές από την Ηλεία προς τα νοσοκομεία της Πάτρας, υπογραμμίζοντας τη γεωγραφική και υγειονομική ιδιαιτερότητα του νομού μας. «Εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης της περιοχής, των πληθυσμιακών και υγειονομικών δεδομένων, έχουμε υποβάλει στο υπουργείο Υγείας σχεδιασμό για ενίσχυση της Ηλείας», επισήμανε.
Σε ό,τι αφορά την ύπαρξη γιατρού στο ΕΚΑΒ στην Ηλεία, ο πρόεδρος ανέφερε ότι προτεραιότητα είναι οι έδρες των παραρτημάτων, ώστε να υπάρχει 24ωρη κάλυψη γιατρού σε κινητή μονάδα, που θα μπορεί να λειτουργεί και ως ανταποκριτής.

«Καλύτερα εκτός νοσοκομείου το ΕΚΑΒ»

Κατά τη συζήτησή του με τον κ. Γιαννόπουλο, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ έθιξε το χωροταξικό, υπεραμυνόμενος της εγκατάστασης του τομέα έξω από το Νοσοκομείο ως πιο λειτουργικής και πιο αποτελεσματικής.

«Το ΕΚΑΒ είναι υπηρεσία έκτακτης ανάγκης όπως είναι η Αστυνομία και το Πυροσβεστικό σώμα, και ως τέτοια οφείλει να βρίσκεται στον προ-νοσοκομειακό χώρο, να είναι η πρώτη επαφή του συστήματος υγείας με τον άνθρωπο που είναι είτε ασθενής είτε τραυματίας, να το διακομίσει με ταχύτητα και ασφάλεια στον πλησιέστερο, καταλληλότερο υγειονομικό σχηματισμό και παράλληλα να προσφέρει υπηρεσίες επείγουσας νοσοκομειακής φροντίδας. Αυτό είναι τελείως διακριτό και διαφορετικό από αυτό που γίνεται στο νοσοκομείο οπού παραδίδεται ο άνθρωπος και συνεχίζεται η νοσηλεία και αποκατάσταση του. Ο τρόπος με τον οποίο έχουν χωροθετηθεί τα νοσοκομεία είναι τελείως διαφορετικός, άρα λοιπόν δε σημαίνει ότι θα πρέπει να συμπίπτει το ένα με το άλλο. Δεύτερον, το νοσοκομείο επιτελεί μια τελείως διαφορετική λειτουργία, και αυτός είναι ο ρόλος του, και το ΕΚΑΒ μια άλλη λειτουργία. Είναι καλό να φαίνεται η αυτονομία των δύο υπηρεσιών γιατί στο παρελθόν αναπτύσσονταν αλλού είδους σχέσεις και προβλήματα που ουσιαστικά σε αυτόν που κατέληγαν ήταν ο ασθενής και ο πολίτης», εξήγησε. «Αισθάνομαι ικανοποίηση βλέποντας ότι το κτίριο της Π.Ε Ηλείας και οι χώροι που επιλέξαμε για τη στέγασή του, πληρούν τις προδιαγραφές για την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας. Και είμαστε χαρούμενοι επίσης, που κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να στηρίξουμε το δύσκολο έργο σας, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε σε ό,τι μας ζητηθεί και στην πορεία», είπε ο κ. Γιαννόπουλος και διαβεβαίωσε τόσο τον κ. Παπαευσταθίου και την κα Κανελλοπούλου όσο και όλους τους εργαζόμενους ότι η Περιφέρεια θα υποστηρίξει τις διαδικασίες για την ένταξη και χρηματοδότηση της πρότασης του ΕΚΑΒ (για ενίσχυση του μηχανοκίνητου στόλου και τον εκσυγχρονισμό του), στη νέα προγραμματική περίοδο.

Γιάννης Λέντζας:

“Διασφαλίζοντας την υγεία των δημοτών μας, διασφαλίζουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας»
Κατά την διάρκεια των εγκαινίων στο Κουρτέσι , ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης τόνισε πως η δημοτική αρχή έχει επενδύσει σημαντικά στον τομέα της υγείας. «Έχουμε επενδύσει ως δημοτική αρχή στην υγεία, γιατί η υγεία είναι το πιο σημαντικό αγαθό. Ξεκινήσαμε με τον σταθμό του ΕΚΑΒ στο Κουρτέσι, το Κέντρο Υγείας Βάρδας με την κατασκευή υπόστεγου και ενίσχυσής του με ηλεκτρολογικό και μηχανολογικό εξοπλισμό, ενώ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την 6η ΥΠΕ μεταφέραμε ένα οικίσκο ένα ανταποκριθούμε στις ανάγκες της covid εποχής. Πριν λίγες ημέρες είχαμε τη χαρά μαζί με τον Διοικητή ης 6ης ΥΠΕ να επισκεφθούμε το ΠΠΙ Λεχαινών το οποίο πλέον έχει ενισχυθεί με προσωπικό και ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Παράλληλα, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας και προσπαθούμε να επιτύχουμε τη δημιουργία θέσεων αγροτικών ιατρών τόσο στην Μέλισσα όσο και για το λιμάνι της Κυλλήνης. Έχουμε πιέσει και ήδη έχουν γίνει αποδεκτά τα αιτήματα για μία θέση Γενικού Ιατρού στα Λεχαινά και για μία θέση Ειδικού Γενικού Ιατρού για το Κ.Υ. Βάρδας. Πιστεύοντας πως διασφαλίζοντας την υγεία των δημοτών μας, πιστεύουμε πως διασφαλίζουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας», δήλωσε ο Γιάννης Λέντζας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος