FOLLOW US: facebook twitter

Μιλιά όμως για το μέλλον της σταφίδας από τον Υπουργό!

Ημερομηνία: 09-06-2022 | Συντάκτης:

Μοναδική δέσμευση Γεωργαντά στην σύσκεψη με την Ο.Π Αμαλιάδας ότι θα παραμείνουν στο καθεστώς των συνδεδεμένων βιομ. τομάτα, σταφίδα & εσπεριδοειδή

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Την διαβεβαίωση ότι τα τρία βασικά προϊόντα του νομού Ηλείας, η βιομηχανική τομάτα, η σταφίδα και τα εσπεριδοειδή, θα παραμείνουν στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων και με την νέα ΚΑΠ, την περίοδο 2023-2027, έλαβαν από τον Υπουργό Γεωργίας ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος και ο αντιπρόεδρος κ. Σωτήρης Κακαλάτρης στην συνάντηση που είχαν στην Αθήνα με τον κ. Γεωργαντά το απόγευμα της Τρίτης. Ωστόσο για το θέμα της σταφίδας που “καίει” τους αγρότες και κυρίως για την διασφάλιση της τιμής για την νέα καλλιεργητική περίοδο, παρότι επέμειναν, δεν έλαβαν καμία απάντηση για τα σχέδια του Υπουργείου και οι σταφιδοπαραγωγοί βρίσκονται ξανά στον “αέρα” παρότι η καλλιέργεια είναι σε εξέλιξη!

Επομένως, μια και μόνο ήταν η βασική δέσμευση, που απέσπασε η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στο προγραμματισμένο ραντεβού που είχαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης , συνάντηση που έγινε κατόπιν αιτήματος της Ο.Π και εκκρεμούσε από τις 7 Φεβρουαρίου, προκειμένου να του θέσουν καταρχήν το θέμα των συνδεδεμένων ενισχύσεων και βεβαίως όλα τα αγροτικά θέματα της Ηλείας. Ζητήματα που ζητούν λύση προκειμένου να διασφαλιστεί το επάγγελμα και των εισόδημα των αγροτών του νομού. Στην σύσκεψη παρών ήταν και ο βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος όπως και η εκπρόσωπος της βουλευτού κ. Διονυσίας Αυγερινοπούλου, κ. Ειρήνη Τσίπη.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ο.Π Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος, η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα παρότι δεν επέστρεψαν με γεμάτο το “καλάθι” και συζητήθηκαν όλα τα θέματα που ετέθησαν από την Ο.Π που είχαν σταλεί αναλυτικά και γραπτώς στον Υπουργό προκειμένου να τα μελετήσει πριν την σύσκεψη. Μάλιστα ο κ. Βαλιανάτος προσκάλεσε τον Υπουργό Γεωργίας να επισκεφθεί την Ηλεία προκειμένου να συζητήσει δια ζώσης τα προβλήματα που υπάρχουν με τους ίδιους τους αγρότες και ο κ. Γεωργαντάς αποδέχθηκε την πρόσκληση και τόνισε ότι θα επισκεφθεί την Ηλεία σε σύντομο χρονικό διάστημα και θα έχει ιδία άποψη.

Ο κ. Βαλιανάτος δήλωσε ακόμα ότι κρατούν στα θετικά της συνάντησης την διαβεβαίωση ότι θα παραμείνουν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις τα τρία από τα βασικά προϊόντα του νομού με την θετική εισήγηση του ΥπΑΑΤ προς την Κομισιόν, γιατί η φημολογία που υπήρχε για την εξαίρεσή τους είχε δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο του νομού. “ Επίσης ο κ. Γεωργαντάς μας ενημέρωσε ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου θα δοθεί η στρεμματική ενίσχυση του 2021 για την σταφίδα, ωστόσο για την νέα καλλιεργητική περίοδο 2022 δεν πήραμε καμία απάντηση όσο κι αν επιμείναμε, για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί το Υπουργείο. Όπως καταλαβαίνετε το γεγονός αυτό, κρατά σε αναμμένα “κάρβουνα” τους σταφιδοπαραγωγούς, γιατί πολύ φοβόμαστε ότι θα την πετάξουμε πάλι τη σταφίδα! Ας ελπίσουμε όταν θα έρθει στην Ηλεία να έχει απαντήσεις!

Όσον αφορά το σοβαρό θέμα των ΤΟΕΒ που λόγω των μεγάλων οφειλών που έχουν απέναντι στη ΔΕΗ, η πλειοψηφία έφτασε στο παρά πέντε της αρδευτικής περιόδου να επιτύχει διακανονισμό για να μπορέσει να δώσει νερό για τις καλλιέργειες, ο κ. Γεωργαντά τόνισε η προσπάθεια της ηγεσίας του υπουργείου είναι μέχρι το τέλος τουλάχιστον της καλλιεργητικής περιόδου 2022 να υπάρχει νερό για πότισμα. Για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο επισήμανε ότι θα περάσει νομοθετική ρύθμιση που θα αλλάξει τον ρόλο των ΤΟΕΒ και του ΓΟΕΒ. Αναφορικά με το κόστος παραγωγής που του θέσαμε, μας απάντησε ότι υπάρχουν δύο κονδύλια για λιπάσματα και αγροτικό πετρέλαιο που θα δοθούν τους επόμενους μήνες, αν και η σκέψη του Υπουργείου είναι να δοθεί αυτή η ενίσχυση μόνο στους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Για τους εργάτες γης όπου το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, μας απάντησε ότι σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις και δεν επεκτάθηκε περαιτέρω. Τέλος έγινε συζήτηση για την λειτουργία του ΟΠΕΠΕΚΕ και των επιχειρησιακών προγραμμάτων των ομάδων παραγωγών.”

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της Ο.Π Αμαλιάδας επισήμανε ότι αναλυτικότερες συζητήσεις θα γίνουν κατά την επίσκεψη του υπουργού στο νομό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καιρός Πύργος