FOLLOW US: facebook twitter

Μίλι μίλι τον καημό μας

Ημερομηνία: 28-08-2020 | Συντάκτης:

Η ιδέα δεν είναι νέα. Στις 20 Οκτωβρίου 2018 ο παραιτηθείς ΥΠΕΞ αναγγέλλει επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης από τους Οθωνούς ως τα Αντικύθηρα από τα έξι στα 12 μίλια. Είναι η πρώτη επέκταση της ελληνικής επικράτειας μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, τόνισε, για να συμπληρώσει ότι είναι έτοιμα τα Προεδρικά Διατάγματα και να εξηγήσει ότι ανοίγει και ο δρόμος για την επέκταση και της αιγιαλίτιδας της Κρήτης.

Η τότε αξιωματική αντιπολίτευση ξεσπάθωσε, γιατί «με πρωτοφανή επιπολαιότητα και προχειρότητα […] χώρισε τη χώρα στη μέση […] κι έδωσε έτσι τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει στη γνωστή θέση της ότι στο Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το Δίκαιο της Θάλασσας, διότι δήθεν πρόκειται για ειδική περίπτωση».

Το καλοκαίρι του 2020 είναι περίπτωση και η αλλαγή πλεύσης της Ν.Δ., με την επέκταση προς δυσμάς, που ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, δεν είναι είδηση. Είμαστε η μοναδική χώρα του κόσμου με χωρικά ύδατα 6 μιλίων, πολύ απλά διότι σε περίπτωση επεκτάσεως οι Τούρκοι απειλούν με πόλεμο (casus belli). Επιπλέον, έχουν ντύσει με νομικό ένδυμα την απαίτησή τους. Λένε ότι στο Αιγαίο επικρατούν ειδικές περιστάσεις.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν αλλάζει από την επίσημη ρητορική της Αθήνας ότι θα επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της όποτε το κρίνει και σε άλλες περιοχές.

Πηγή: naftemporiki.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος