FOLLOW US: facebook twitter

Μικροϊστορίες… της στιγμής: Αποκριάτικος χορός

Ημερομηνία: 07-03-2022 | Συντάκτης:

Γράφει η Αστάθεια



Ο σταφιδέμπορας κύριος Μενάνδρου, που οι συγκύριες του έφεραν γρήγορα και εύκολα πλούτη, έστειλε τα δίδυμα αγόρια του τον Μιχαήλ και τον Γαβριήλ για σπουδές στην Αγγλία, με τη μεσολάβηση του συνεργάτη του κυρίου Ευγενίδη, στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, να σπουδάσουν οικονομικά.
Τα αγόρια, μετά τον βασικό κύκλο σπουδών μετεκπαιδεύτηκαν στα ξενοδοχειακά, προαισθανόμενοι μελλοντική άνθηση του κλάδου.

Επιστρέφοντας στο λιμάνι, μελέτησαν τις συνθήκες και με την χρηματοδότηση του πατέρα τους έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιο τους, το χτίσιμο μιας μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας. Την μελέτη ανέλαβε ο Δανός αρχιτέκτονας κύριος Χάστρουπ, με τον οποίον είχαν συνδεθεί φιλικά στην Οξφόρδη. Χωροθέτησαν το έργο δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές, προκειμένου να αναπτυχθεί τουριστική γραμμή και σχεδιάστηκε πολυτελής σταθμός. Αξιοποιήθηκε στο μέγιστο η απέραντη θέα του πελάγους και εισηγήθηκαν τα θερμά θαλάσσια λουτρά σε ειδικές ατομικές μπανιέρες για ιαματικούς σκοπούς.
Όταν η κατασκευή πλησίαζε στο τέλος της, άρχισαν προγραμματίζουν τα εγκαίνια που αποφάσισαν να γίνουν την Κυριακή της Τυρινής με ένα μεγάλο αποκριάτικο χορό που θα συνόδευε ορχήστρα από την Ιταλία.

Τα νέα διαδόθηκαν γρήγορα στις γειτονικές πόλεις όπου οι ραφτάδες, οι μοδίστρες και οι καπελούδες έπιασαν δουλειά με τα νέα πολυτελή υφάσματα που είχε φέρει από την Αγγλία ο μεγαλέμπορος κύριος Δημητρίου.

Στον οίκο της κυρίας Ερασμίας- της διάσημης μοδίστρας προσελήφθηκαν νεαρές ταλαντούχες ράφτρες να βοηθήσουν. Μια εξ αυτών, η νεαρή Ευθαλία είχε μεγάλη δεξιότητα στο κόψιμο των πατρόν- που είχαν έρθει ταχυδρομικά από τις μεγαλουπόλεις της Ευρώπης. Τις νύχτες προσπαθούσε να σχεδιάσει και σταδιακά τα κατάφερνε. Σκέφτηκε λοιπόν να σχεδιάσει τις στολές του προσωπικού για το ξενοδοχείο. Με τα σχέδια της πήγε στους αδερφούς Μενάνδρου οι οποίοι ενθουσιάστηκαν με τις ευφάνταστες δημιουργίες της και της προσέφεραν υποτροφία να σπουδάσει μοντελίστ στο Παρίσι.
Την ημέρα που συνδέθηκε το κτήριο του ξενοδοχείου με το δίκτυο ηλεκτροδότησης έγινε μεγάλο πανηγύρι με τα δοκιμαστικά στον φωτισμό, τις συσκευές, τους θερμοσίφωνες … και προσφέρθηκε γιορταστικό δείπνο σε όλο το προσωπικό, σαν πρόβα της μελλοντικής λειτουργίας.
Ένα μήνα πριν το επίσημο άνοιγμα άρχισαν οι κρατήσεις. Θα έρχονταν πολλοί επισκέπτες από το εξωτερικό, έμποροι και βιομήχανοι, συνεργάτες του κυρίου Μενάνδρου. Έτσι ναυλώθηκε πλοίο, που θα ξεκινούσε από τη Μασσαλία και θα σταματούσε στα μεγάλα λιμάνια της διαδρομής. Επίσης οι επιχειρηματίες από την πρωτεύουσα θα έρχονταν με το τρένο οπότε παραγγέλθηκαν στην σιδηροδρομική εταιρεία πολυτελή βαγόνια για τους υψηλούς επισκέπτες.

Οι κάτοικοι του χωριού, -όσοι δεν προσελήφθησαν στο προσωπικό- λιμενεργάτες οι περισσότεροι, μεταφορείς, οικοδόμοι, ψαράδες, αγωγιάτες κλπ θορυβήθηκαν με την τεράστια σπατάλη του πλούτου, που δεν θα βελτίωνε καθόλου τη ζωή τους αλλά θα τους μετέτρεπε σε δούλους των επισκεπτών. Συνέστησαν επιτροπή και πήγαν στα γραφεία των αδελφών Μενάνδρου, να μιλήσουν για το μέλλον τους και ζητούσαν διαβεβαιώσεις ότι θα μπορούν να συνεχίσουν την διαβίωση της αξιοπρεπώς. Τους υποσχέθηκαν ότι -μετά τα εγκαίνια- θα μελετούσαν τις οικονομικές επιπτώσεις και δυνατότητες πραγματικής ανάπτυξης της περιοχής. Μες την αλαζονεία τους και την κατασπατάληση είχαν φανταστεί τους ντόπιους ως καρικατούρες που θα προσέφεραν θέαμα στους επισκέπτες με τις ιδιαιτερότητες και την διαφορετικότητα τους. Προβληματίστηκαν, γιατί στα μεγάλα πανεπιστήμια τους είχαν διδάξει περισσότερα για την καλοπέραση των μεγαλοαστών.

Δεν ξέχασαν τις υποσχέσεις τους και οργάνωσαν ομάδα εργασίας για την βελτίωση της ζωής των χωρικών. Σαν πρώτη επιβεβαίωση έδωσαν προσκλήσεις στους χωρικούς να συμμετάσχουν στα εγκαίνια και τον μεγάλο αποκριάτικο χορό. Παράγγειλαν δε στολές από την Ιταλία- χαραχτήρες της comedia dell arte, να έρθουν κι αυτοί μεταμφιεσμένοι.

Την Κυριακή της Τυρινής, στο απολαυστικό ηλιοβασίλεμα, η κυρία Ιόλη Μενάνδρου έκοψε την κόκκινη κορδέλα και άνοιξαν επίσημα οι πόρτες του ξενοδοχείου… Αφού άναψαν όλα τα φώτα, η ορχήστρα άρχισε να παίζει και όλοι- επισκέπτες και ντόπιοι- μεταμφιεσμένοι και γυαλιστεροί στροβιλίστηκαν στον πρώτο μεγάλο αποκριάτικο χορό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος