FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Ζουμερά σπιτικά μπέργκερ!

Ημερομηνία: 11-01-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Είναι αλήθεια ότι μετά τις γιορτές όλες μας έχουμε τεμπελιάσει λίγο… μαγειρικά, αφού τα δώσαμε όλα στην κουζίνα για δύο και τρεις εβδομάδες με την προετοιμασία των γλυκών αλλά και των εορταστικών μενού και ρεβεγιόν και  τώρα θέλουμε λίγη… ξεκούραση με εύκολες συνταγές!

Σκέφτηκα λοιπόν να φτιάξουμε ωραία σπιτικά και ζουμερά μπέργκερ με ζεστές πατάτες, που μόλις τα δουν τα παιδιά θα πάθουν την πλάκα τους και θα ξετρελαθούν! Στοίχημα ότι το πιάτο θα το εξαφανίσουν μέσα σε λίγα λεπτά! Διάλεξα δύο εύκολες συνταγές – επιλέξτε καλό κιμά- με κλασικό μπέργκερ από μοσχαρίσιο κρέας αλλά και ένα άλλο με κιμά κοτόπουλο, επίσης εξαιρετικά νόστιμο και υγιεινό. Εναλλακτικά για γρήγορο φαγητό, ετοιμάστε μια ζεστή πάστα, κοχύλια με ντοματίνια και μπέικον, έτοιμη σε 10 λεπτά! Για το γλυκάκι μας, μια σπέσιαλ λεμονόπιτα!

Burger, το κλασικό

Υλικά (για 7-8 μερίδες)

½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά
Κίτρινο τυρί της επιλογής σας, σε φέτες
1 αυγό
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 μεγάλες ντομάτες
1 μικρό ποτήρι ξύδι βαλσάμικο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
5 κ.σ. μουστάρδα dijon
Λίγη κέτσαπ
αλάτι/πιπέρι

Ψωμάκι: Στρογγυλά, μεγάλα ψωμάκια για χάμπουργκερ

Εκτέλεση

Βάζετε σε μια λεκάνη τον κιμά, το αυγό, το ελαιόλαδο, την μουστάρδα, προσθέτετε ένα κουταλάκι κοφτό αλάτι και μια πρέζα πιπέρι και ανακατεύετε έως ότου ενωθούν τα υλικά. Πλάθετε τα μπιφτέκια στο μέγεθος που θέλετε.
Κόβετε το κρεμμύδι σε ροδέλες και το σοτάρετε. Το σβήνετε με το ξύδι, προσθέτετε μια πρέζα αλάτι και λίγο πιπέρι και το αφήνετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να καραμελώσει.

Ψήνετε τα μπιφτέκια σε αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια φωτιά. Αφήνετε την κάθε πλευρά για 5-6 λεπτά, χωρίς να πιέσετε το μπιφτέκι με την σπάτουλα για να μην χάσει τα υγρά του και βγει στεγνό.

Όταν τα γυρίσετε, βάζετε το τυρί πάνω στα μπιφτέκια και σκεπάζετε το τηγάνι για να κρατήσει θερμοκρασία και να λιώσει το τυρί, το οποίο βρίσκεται στο πάνω μέρος.

Κόβετε τη ντομάτα σε ροδέλες. Απλώνετε την κέτσαπ στο κάτω μέρος του ψωμιού. Βάζετε το μπιφτέκι με το τυρί και από πάνω λίγη μουστάρδα. Στην συνέχεια τοποθετείτε μια ροδέλα ντομάτας και τα κρεμμύδια. Σκεπάζετε με το άλλο ψωμάκι και σερβίρετε με τηγανιτές πατάτες.

Συνταγή: www.sintagespareas.gr

Burger με μπιφτέκι κοτόπουλου

Υλικά (για 5 burger)

600 γρ. στήθος κοτόπουλου, περασμένο μια φορά από την μηχανή του κιμά

3 φέτες ψωμί του τοστ (μουλιασμένες σε νερό και στυμμένες)

1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι

3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

5 λεπτοκομμένες φέτες ντομάτας

5 φύλλα μαρούλι ή 5 λεπτοκομμένες φέτες αγγουριού

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κοφτή κ.σ. από μείγμα μπαχαρικών

αλάτι και πιπέρι

Για τη σως:

1 πακέτο τυρί κρέμα

χυμό από ½ λεμόνι

4-5 ψιλοκομμένα αγγουράκια τουρσί

1 κ.γ. σχοινόπρασο

2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

Ψωμάκι: Στρογγυλό ψωμάκι για burger ολικής άλεσης, ζεσταμένο στην τοστιέρα

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε τον κιμά, τον οποίο ζυμώνετε με όλα τα υλικά που αναφέρονται παραπάνω, και στην συνέχεια πλάθετε πέντε μεγάλα και χορταστικά burger. Ψήνετε τα burger σε αντικολλητικό τηγάνι.

Ωστόσο, ετοιμάζετε τη σως ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί. Δοκιμάζετε και αν κρίνετε ότι χρειάζεται προσθέτετε λίγο ακόμα χυμό λεμονιού.

Ζεσταίνετε και τα ψωμάκια στην τοστιέρα.

Φτιάχνετε τα burger σας όπως προτιμάτε, προσθέτοντας ή όχι ντομάτα, μαρούλι, κέτσαπ, μουστάρδα κ.λ.π.
Σερβίρετε με «τηγανιτές» πατάτες φούρνου, δηλαδή πατάτες που έχετε κόψει και αλατίσει όπως συνηθίζετε για τηγάνι, αλλά απλώνετε σε ένα ταψί, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, περιχύνετε με λίγο λάδι και ψήνετε στον φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 30-40 λεπτά.

Συνταγή: www.dailycious.gr

Κοχύλια με μπέικον και ντοματίνια

Υλικά

4 λωρίδες μπέικον ψιλοκομμένο

200 γρ. blue cheese

3 φλιτζ. ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών, αραιωμένο σε νερό

500 γρ. κοχύλια

φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1 κεσεδάκι ντοματίνια, ξεπλυμμένα και κομμένα

Εκτέλεση

Μαγειρεύουμε το μπέικον σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για περίπου 8-10 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανό. Αφαιρούμε το μπέικον από το τηγάνι και το βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Προσθέτουμε το ζωμό στην κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε τα ζυμαρικά και τις ντομάτες και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε το μπλε τυρί σε κομμάτια και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει μέσα στη σάλτσα. Σιγοβράζουμε λίγο ακόμα εάν είναι απαραίτητο και προσθέτουμε το μπέικον. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.

Mamapeinao.gr

Λεμονόπιτα

Για το παντεσπάνι

4 αυγά

1 κούπα ζάχαρη

1 κούπα αλεύρι (φαρίνα)

1 βανίλια

Υλικά για το σιρόπι

1 κούπα ζάχαρη

1 κούπα νερό

Υλικά για την κρέμα

2 ½ κούπες νερό χλιαρό

½ κούπα ζάχαρη

2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ

½ φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι μαλακό

Εκτέλεση

Σιρόπι

Βάζουμε σε μια  μικρή κατσαρόλα την ζάχαρη με το νερό και αφού βράσει λίγο ρίχνουμε το χυμό ενός πορτοκαλιού. Τα βράζουμε για 5-7 λεπτά.

Παντεσπάνι

Ανακατεύουμε στο μίξερ όλα τα υλικά και βάζουμε το μίγμα σε ένα βουτυρωμένο  ταψάκι. Ψήνουμε το μίγμα στο φούρνο (αερόθερμο) . Για να καταλάβουμε ότι έχει ψηθεί το παντεσπάνι μας , βάζουμε το μαχαίρι μας στο κέντρο του ταψιού μας και αν βγει καθαρό χωρίς να έχει κολλήσει ζύμη πάνω του  τότε είναι ψημένο. Μόλις βγει από τον φούρνο , το αφήνω λίγο να κρυώσει και ρίχνω το σιρόπι κρύο.

Κρέμα

Βάζω όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και ανακατεύω μέχρι να δέσει η κρέμα (όχι πολύ σφιχτή). Κατεβάζω την κρέμα από την φωτιά και ρίχνω 3 κρόκους αυγών χτυπημένους , 1 κουτ. Σούπας βούτυρο , ξύσμα από 2 λεμόνια και 5 κουτ. Σούπας χυμό λεμονιού.

Στήνουμε το γλυκό μας: Αφήνουμε  το παντεσπάνι στο ταψί που το έχουμε ψήσει, το σιροπιάζουμε και από πάνω απλώνουμε την κρέμα μας. Το βάζουμε για λίγα λεπτά στο ψυγείο και αφού παγώσει βάζουμε από πάνω σαντιγί και καβουρντισμένα αμύγδαλα (φιλέ).

kallitexnikesdimiourgies.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος