FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Χυλοπίτες και τραχανάς σε… γκουρμέ εκδοχές!

Ημερομηνία: 23-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Αθλητικά

Ζυμαρικά σήμερα, τα αγαπημένα όχι μόνο του καλοκαιριού αλλά όλων των εποχών και των ωρών, με έμφαση όμως στις χυλοπίτες και τον τραχανό μια και τέτοια εποχή ετοιμάζουμε ποσότητες για να περάσουμε το χειμώνα μας, είτε στα χωριά μας σπιτικά, είτε σε καλά εργαστήρια ζυμαρικών με αγνά υλικά!

Όποια γιαγιά κι αν ρωτήσετε θα σας πει ότι σαν τη σούπα τραχανά με ντομάτα δεν έχει. Οι παραδοσιακές συνταγές πολλές: τον συναντάμε ως συνοδευτικό σε κρεατικά και πουλερικά, μαγειρεμένο με ντομάτα και λαχανικά και μπαίνει με μεγάλη επιτυχία σε πίτες για να τραβάει τα υγρά της γέμισης και να προσθέτει ωραία γεύση Με το νόστιμο αυτό ζυμαρικό όμως, μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα και πιο… καλοκαιρινές και γκουρμ εκδοχές.. Σε πιο δημιουργικές εκδοχές, ο τραχανάς γίνεται εξαιρετική σούπα βελουτέ, τραχανότο, ριζότο, αλλά και μους. Χαρκατηριστική η συνταγή που σας έχω σήμερα με τρχανά και μανιτάρια, που νομίζω πας η γεύση αυτού του ιδιαίτερου φαγητού συκλονίζει! Αν βάλετε και ποικιλία μαντιαριών, το ‘ χετε!

Αλλά και ταπεινές χυλοπίτες, μπορούν να μαγειρευτούν με δεκάδες τρόπους.  Έναν  από αυτούς σας έχω σήμερα με… καβουρμά! Αυτό το μοναδικής νοστιμιάς αλλαντικό συνδυάζεται αρμονικά με τις χυλοπίτες, σε ένα γρήγορο και νόστιμο πιάτο για κάθε ώρα. Ένα πανεύκολο και νόστιμο φαγητό που θα φτιάξετε σε λιγότερο από 30 λεπτά. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τις χυλοπίτες με όποιο άλλο ζυμαρικό σάς αρέσει. Τέλος σας έχω μια  εξαιρετικά νόστιμη παραλλαγή του κλασικού μουσακά  με την προσθήκη πράσων. Η συνταγή είναι από την περιοχή των Ιωαννίνων.

Κι επειδή ποτέ δεν ξεχνώ το γλυκάκι μας, ένας κορμός ψυγείου  αλλιώτικος από τους άλλους! Η γεύση του θα σας ξετρελάνει!

Pin on ᘻum's Greek Ƈooking (Autumn & Winter)

Χυλοπίτες με καβουρμά

Υλικά

1 πακέτο χυλοπίτες χοντρές ή ταλιατέλες ή παπαρδέλες

1 κουτί ντοματάκια κονκασέ ή 500γρ. ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες ξεσποριασμένες και κομμένες σε κυβάκια ή 500γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση

1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 κρεμμύδι ξυσμένο στον τρίφτη

1 πιπεριά πράσινη σε κυβάκια

300γρ. καβουρμά σε κυβάκια

4 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος

λίγο βασιλικό ξερό ή φρέσκο αν έχετε

μυζήθρα ξερή τριμμένη

αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Ζεσταίνετε στη φωτιά ένα βαθύ τηγάνι και ρίχνετε πρώτα το λάδι και μετά το σκόρδο, την πιπεριά και το κρεμμύδι. Σοτάρετε να μαλακώσουν λίγο τα υλικά σας και στη συνέχεια ρίχνετε τον καβουρμά, ανακατεύετε για 1 λεπτό και ρίχνετε την ντομάτα, τον ξερό βασιλικό και αλατοπίπερο. Μαγειρεύετε μέχρι να δέσει η σάλτσα της ντομάτας.

Παράλληλα βράζετε αλ ντέντε σε διπλανή κατσαρόλα τις χυλοπίτες μέσα σε αλατισμένο νερό.

Στραγγίζετε τις χυλοπίτες και τις ρίχνετε στο τηγάνι με τη σάλτσα. Ανακατεύετε για λίγο και προσθέτετε τον μαϊντανό. Μοιράζετε το φαγητό σε πιάτα και πασπαλίζετε με μπόλικη τριμμένη μυζήθρα.

Η συνταγή είναι από την Ιωάννα Σταμούλου

250 Σπέσιαλ φαγητά και γλυκα ideas in 2021 | φαγητό, ιδέες για φαγητό, γλυκά

Μουσακάς με πράσα και χυλοπίτες

Υλικά

300γρ. χυλοπίτες χωριάτικες

500γρ. κιμά μοσχαρίσιο

250γρ. ντομάτες αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες

1 κιλό πράσα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένο

400γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά

½ φλιτζάνι κεφαλοτύρι, τριμμένο

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας βούτυρο, λιωμένο

1 κουτ. γλυκού δυόσμο αποξηραμένο

3 αβγά

1/4 φλιτζανιού νερό

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζετε τις χυλοπίτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Τις σουρώνετε και στρώνετε τις μισές σε λαδωμένο στενόμακρο ταψί. Τις πασπαλίζετε με το μισό κεφαλοτύρι.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Σοτάρετε τα πράσα στο μισό ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτετε το νερό και τα σιγοβράζετε μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά. Σουρώνετε τα πράσα και τα στρώνετε πάνω από τις χυλοπίτες.

Ανακατεύετε το γιαούρτι με το λιωμένο σκόρδο και το ρίχνετε πάνω από τα πράσα ώστε να καλυφθούν.

Σοτάρετε τον κιμά στο υπόλοιπο ελαιόλαδο και προσθέτετε την ντομάτα, το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζετε τον κιμά μέχρι να σωθούν τα υγρά του.

Τον απλώνετε πάνω στο γιαούρτι και από πάνω απλώνετε τις υπόλοιπες χυλοπίτες. Χτυπάτε τα αβγά και το λιωμένο βούτυρο και ρίχνετε το μίγμα πάνω από τις χυλοπίτες. Τις πασπαλίζετε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι. Ψήνετε το φαγητό στο φούρνο για 50 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνειά του.

Η συνταγή είναι από την Ιωάννα Κοφινά

Pin on ΤΡΑΧΑΝΑΣ

Γλυκός τραχανάς με μανιτάρια

Υλικά

200γρ. τραχανά γλυκό

300γρ. μανιτάρια ανάμικτα (κοινά, πλερώτους, πορτομπέλο)

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

4 φύλλα δάφνης

½ κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο

1 ντομάτα τριμμένη

1 φλιτζάνι κρασί λευκό

2 κουτ. σούπας κονιάκ

3 λίτρα νερό

1 φλιτζάνι γάλα

1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Aφαιρείτε το μίσχο από τα μανιτάρια και τα σκουπίζετε καλά. Tα κόβετε σε μέτριες φέτες ή τα σπάτε με το χέρι.

Zεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.

Προσθέτετε τα μανιτάρια και το θυμάρι, και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται. Pίχνετε την ντομάτα και έπειτα από 1 λεπτό σβήνετε με το κρασί. Mόλις εξατμιστεί, βάζετε στην κατσαρόλα τη δάφνη, το κονιάκ και το νερό και μαγειρεύετε για μισή ώρα

Προσθέτετε τον τραχανά και το γάλα, και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 8-10 λεπτά ακόμη. Pίχνετε στη σούπα τη γραβιέρα, αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε καλά και σερβίρετε.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου

Preukusni kolač koji se topi u ustima! Ne peče se, jednostavan i dekorativan / Very Delicious Cake - YouTube

Κορμός σοκολάτας αλλιώτικος…

Yλικά

200 γραμμάρια μπισκότων

200 γραμμάρια καρυδιών

200 ml κρέμα γάλακτος

100 ml γάλα

200 γραμμάρια σοκολάτα

λικέρ η κονιάκ

Επικάλυψη

200 ml κρέμα γάλακτος

300 γραμμάρια γκοφρέτας σοκολάτα

100 γρ. τρούφα

Εκτέλεση

Σπάμε τα μπισκότα με τα χέρια.Τα βάζουμε σ ένα μπολ.

Απλώνουμε τα καρύδια στον πάγκο και τα θρυμματίζουμε με τον πλάστη.

Ρίχνουμε τα σπασμένα καρύδια στο μπολ με τα μπισκότα και ανακατεύουμε μπισκότα και καρύδια. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί όχι να βράσει προσθέτουμε το γάλα και τη σοκολάτα και ανακατεύουμε πολύ καλά να λιώσει.

Μόλις λιώσει ρίχνουμε το λικέρ και στη συνέχεια ρίχνουμε τη ζεστή σοκολάτα πάνω από τα μπισκότα και τα καρύδια και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Παίρνουμε τη μακρόστενη φόρμα του κέικ βάζουμε διάφανη μεμβράνη στον πάτο και ρίχνουμε το μείγμα μας. Το πιέζουμε να ισιώσει το σκεπάζουμε με την μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 2 ώρες.

Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το μίξερ την κρέμα γάλακτος σπάμε με τα χέρια μας τις γκοφρέτες τις θρυμματίζουμε καλά και ρίχνουμε μέσα την κρέμα γάλακτος.

Ανακατεύουμε πολύ καλά. Ξεφορμάρουμε τον κορμό σε μία πιατέλα και καλύπτουμε όλο τον κορμό με το μείγμα της σαντιγί και της γκοφρέτας.

Στρώνουμε πολύ καλά και γαρνίρουμε την επιφάνεια με τρούφα!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος