FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Βαδίζοντας προς την Μ. Εβδομάδα…

Ημερομηνία: 19-04-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Λίγες μέρες μας χωρίζουν ακόμα από το Πάσχα και ακόμα πιο λίγες από την Μ. Εβδομάδα όπου σχεδόν όλοι μας μπαίνουμε στην φάση της Νηστείας και το φαγητό μας θα είναι πλέον λιτό με σαρακοστιανά. Έτσι σήμερα είπα να σας δώσω συνταγές για νηστεύοντες αλλά και μη. Για τους τελευταίους που δεν κρατούν τη νηστεία, προτείνω εναλλακτικά μια εξαιρετική κιμαδόπιτα που μπορεί να είναι κυρίως γεύμα και θα αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.  Στα νηστίσιμά μας, μπορείτε να κάνετε γεμιστά καλαμάρια με ρύζι, μια συνταγή από την Μυτιλήνη, γευστικότατη και πολύ εύκολη. Επίσης κολοκυθοκεφτέδες που μπορείτε να ψήσετε στο φούρνο για να αποφύγετε τα τηγανητά και να τους συνοδέψετε με μια ωραία σαλάτα ή ακόμα και με θαλασσινά. Τέλος ορμώμενη από μια φοβερή σαλάτα που έκανα χθες το μεσημέρι, είπα να σας δώσω ωραίες συνταγές για βινεγκρέτ που στην κυριολεξία μεταμορφώνουν και απογειώνουν τις πράσινες σαλάτες μας. Στα υλικά μας και στο γούστο μας εναπόκειται η επιλογή -και αν θέλουμε μια σαλάτα έντονα όξινη ή μια σαλάτα που να αποπνέει το άρωμα και το γλυκόξινο χαρακτήρα των εσπεριδοειδών ή μια σαλάτα με απόλυτα μεσογειακό χαρακτήρα ή μια χειμωνιάτικη σαλάτα που θα εμπεριέχει και ξηρούς καρπούς ή φρούτα. Διαλέγετε και παίρνετε! Εμείς θα τα πούμε μεσοβδόμαδα ξανά με πολλές συνταγές στα Πασχαλιάτικα ένθετά μας!

Αποτέλεσμα εικόνας για Γεμιστά καλαμάρια μυτιληνιά

Γεμιστά καλαμάρια μυτιληνιά

Υλικά συνταγής

1 κιλό καλαμάρια ολόκληρα

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 κουταλιές σούπας κουκουνάρια

2 κουταλιές σούπας σταφίδα (ξανθιά ή μαύρη)

3/4 του φλιτζανιού για τσάι ρύζι

λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

3/4 φλιτζανιού για τσάι ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι

1/2 κιλό ντομάτες

Εκτέλεση συνταγής

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καλαμάρια αφαιρώντας το κόκκαλο και κόβοντας τα πλοκάμια σε κομματάκια. Ανακατεύουμε τα ψιλοκομμένα κεφάλια με τα κρεμμύδια, το κουκουνάρι, τη σταφίδα, το καλοπλυμένο ρύζι, το μαϊντανό, το μισό από το λάδι και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Γεμίζουμε τα καλαμάρια με το μείγμα και τα ράβουμε ή τα κλείνουμε με μία οδοντογλυφίδα.

Βάζουμε τα καλαμαράκια σε μία κατσαρόλα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και τις ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μερικούς κόκους μπαχάρι. Αφήνουμε να ψηθούν σε χαμηλή φωτιά. (Επίσης μπορούμε να τα ψήσουμε στο φούρνο σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο. Απλό και σπέσιαλ!)

Αποτέλεσμα εικόνας για Πασχαλινή κιμαδόπιτα

Πασχαλινή κιμαδόπιτα

Υλικά

2 φύλλα σφολιάτας

4 ντομάτες κομμένες σε φέτες

250 γραμ. κασέρι χοντροτριμμένο

2 φωλιές φιδέ σπασμένο

2 αυγά

100 γραμ. γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος

2 κ.σ. σουσάμι και μαυροσίσαμο

Για τον κιμά

1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο χοντροκομμένο

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 σκ. σκόρδο

1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι

2 καρότα χοντροτριμμένα

1 πράσο ψιλοκομμένο

1 κ.σ. πελτέ

½ φλ. λευκό ξηρό κρασί (ή κονιάκ)

1 δαφνόφυλλο

1 ξυλάκι κανέλας

2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για την πασχαλινή κιμαδόπιτα με σφολιάτα, ζεσταίνουμε πρώτα το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά πολύ καλά, να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα και το πράσο και τα αφήνουμε μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο, για 5-6′.

Προσθέτουμε τον πελτέ και τρίβουμε τη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί ο πελτές. Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά. Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο, το ξύλο κανέλας και 1/2 φλ. νερό.

Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να πιει ο κιμάς τα υγρά του. Αφαιρούμε τη δάφνη και την κανέλα. Πασπαλίζουμε τον κιμά με μαϊντανό ψιλοκομμένο. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Σε λαδωμένο ταψί στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας. Σπάμε τις φωλιές φιδέ πάνω στο φύλλο. Ρίχνουμε το στεγνό κιμά σε μία στρώση. Καλύπτουμε τον κιμά με τριμμένο κασέρι. Από πάνω βάζουμε μία στρώση φέτες ντομάτας.

Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά με την κρέμα, τα αλατοπιπερώνουμε και τα ρίχνουμε πάνω στον κιμά. Καλύπτουμε με το άλλο φύλλο σφολιάτας. Σφραγίζουμε τις άκρες τσιμπώντας τις ενώσεις.

Χαράζουμε σε κομμάτια την επιφάνεια της κιμαδόπιτας, τη λαδώνουμε ή την αλείφουμε με  διάλειμμα αυγού και προσθέτουμε το σουσάμι ή το μαυροσίσαμο. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα στους 180°C, έως ότου ροδίσει καλά.

Η συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου 

Βινεγκρέτ: H σάλτσα με τα χίλια πρόσωπα

Bινεγκρέτ φράουλα

200 γρ. φράουλες, καθαρισμένες, 25 γρ. ξίδι μπαλσάμικο λευκό, 10 γρ. μουστάρδα ντιζόν, 200 γρ. ηλιέλαιο, αλάτι, νερό. Χτυπάτε  τη μουστάρδα, τις φράουλες και το ξίδι μέχρι να ομοιογενοποιηθούν. Προσθέτετε σιγά σιγά το ηλιέλαιο, αραιώνετε, αν χρειάζεται, με λίγο κρύο νερό. Αλατίζετε δοκιμάζοντας. Οι αναλογίες είναι του σεφ Γιάννη Λουκάκου, ο οποίος συνδυάζει τη βινεγκρέτ αυτή με σαλάτα ρόκας-φράουλας-καραμελωμένων καρυδιών.

Για βινεγκρέτ με λεμόνι και μουστάρδα: ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, 1 κουταλιά κοφτή μουστάρδα, 4-5 κουταλιές χυμός λεμόνι, λίγο αλάτι

Για βινεγκρέτ με ξίδι βαλσαμικό και πορτοκάλι: ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, 4-5 κουταλιές χυμός πορτοκαλιού, 2 κουταλιές της σούπας ξίδι βαλσαμικό, αλάτι, πιπέρι

Για βινεγκρέτ με μέλι και μουστάρδα: 2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο, 3 κουταλιές της σούπας ξίδι από λευκό κρασί, 1 κουταλιά κοφτή μουστάρδα, 1 1/2 κουταλιά της σούπας μέλι, αλάτι, πιπέρι

Icookgreek.com

Αποτέλεσμα εικόνας για Κολοκυθοκεφτέδες στο φούρνο

Κολοκυθοκεφτέδες στο φούρνο

Υλικά

1 κιλό κολοκύθια

2 κρεμμύδια ξερά

1 ντομάτα

2 αυγά

Λίγο δυόσμο

Λίγο μαϊντανό

100 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα

200 γραμμάρια φέτα

Μισή κούπα φρυγανιά

Μισή κούπα μπορεί και λίγο παραπάνω αλεύρι

Αλάτι πιπέρι ρίγανη και λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Τρίβουμε τα κολοκύθια στον τρίφτη αλατίζουμε και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν το νερό τους.

Τα αφήνουμε για καμιά ωρίτσα.

Κατόπιν τα στύβουμε πολύ καλά και προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά ΄΄ το κρεμμύδι τριμμένο μία ντομάτα σφιγμένη να φύγουν τα υγρά και οι σπόροι τα μυρωδικά τα μπαχαρικά το τυρί λίγο αλάτι το αλεύρι με τη φρυγανιά.

Τα πλάθουμε πολύ καλά και αν έχουμε χρόνο αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο να σφίξει το μείγμα.

Λαδώνουμε τα δάχτυλα παίρνουμε ένα κομμάτι μείγμα το φτιάχνουμε κεφτεδάκια και το τοποθετούμε στη λαμαρίνα.

Ψήνω στους 220 βαθμούς για μισή ωρίτσα!!!!

Η συνταγή είναι της Μαρίνας Χατζηδάκη


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος