FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Το τραπέζι της Λαμπρής

Ημερομηνία: 14-04-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Γράφει και επιμελείται η Ελένη Παπαδοπούλου

Πάσχα και πασχαλινό τραπέζι. Η μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή, που δεν λέγεται τυχαία γιορτή της Αγάπης, αφού όλοι οι αγαπημένοι μας κάθονται αντάμα στο ίδιο τραπέζι και οι καρδιές συναντώνται ξανά…

Τα καλούδια του Λαμπριάτικου τραπεζιού προέρχονται από την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμά μας και σημασία δεν έχει ο πλούτος των εδεσμάτων αλλά οι παραδοσιακές μας γεύσεις χωρίς μεγάλες πρωτοτυπίες και ιδιαίτερες γκουρμεδιές. Οι ιδέες βέβαια και οι Πασχαλινές συνταγές, απεριόριστες, προσωπικά όμως δεν θεωρώ ότι είναι η κατάλληλη ημέρα για να πρωτοτυπήσετε στη μαγειρική, άλλωστε η γεύση είναι αυτή που θα απογειώσει το Λαμπριάτικο τραπέζι μας.

Αν δεν έχετε την τύχη να βρεθείτε εις τα εξοχάς με το παραδοσιακό σούβλισμα του οβελία, μπορείτε άνετα να βάλε ένα αρνί μπούτι στο φούρνο που γίνεται λουκούμι. να το συνοδέψετε με μια ωραία πράσινη αυγοσαλάτα και το πρώτο σας πιάτο μια υπέροχη Πασχαλινή τυρόπιτα φτιαγμένη λίγο διαφορετικά θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους.

Αποβραδίς βεβαίως, η Αναστάσιμη παραδοσιακή μαγειρίτσα μας θα κλέψει την παράσταση και ειδικά για όσους νηστεύουν είναι το κατάλληλο «φάρμακο» μετάβασης στις συνήθεις διατροφικές μας συνήθειες.

Χρόνια πολλά λοιπόν σε όλους, Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα με αγάπη, ανθρωπιά και αλληλεγγύη για να γιορτάσουμε όλοι φίλοι μου…

Αρνί μπούτι στον φούρνο

Αρνίσιο μπούτι στον φούρνο ή στο καπνιστήρι. Πασχαλινή συνταγή με αρνί ιδανικό για το οικογενειακό τραπέζι!

  1. 2 αρνίσια μπούτια 1.5 κιλό το κάθε ένα

Παραδοσιακή μαγειρίτσα

Υλικά

1 συκωταριά αρνίσια, περίπου 1 κιλό (μαζί με τα πνευμόνια, γλυκάδια κλπ.)

1/2 κιλό εντεράκια

2-3 μαρούλια (ανάλογα το μέγεθός τους), χοντροκομμένα

5 κ.τ.σ ελαιόλαδο

1-2 μέτρια κρεμμύδια

4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο

Χυμό από 1 λεμόνι

100-150 γρ ρύζι καρολίνα

½ κούπα άνηθο, ψιλοκομμένο

½ κούπα μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Αλάτι, Πιπέρι

Για το αυγολέμονο

3 αυγά

2 λεμόνια τον χυμό τους

1 κουταλιά κορν φλάουρ (προαιρετικό)

Ξύσμα λεμόνι

Άνηθο

Ζωμός από τη μαγειρίτσα

Εκτέλεση

Πλένουμε τη συκωταριά και τα εντεράκια. Πλένουμε και τα μαρούλια και άνηθο και μαϊντανό και τα κόβουμε για την μαγειρίτσα. Ζεματάμε τη συκωταριά για 10 λεπτά και μετά την ψιλοκόβουμε. Έτσι θα πρέπει να έχεις ψιλοκόψει τα εντεράκια και όλη την πρασινάδα για την μαγειρίτσα σου!

Σε άλλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για την μαγειρίτσα.Προσθέτουμε και το σκόρδο και το σοτάρουμε για μερικά δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε τη συκωταριά, τη σοτάρουμε ρίχνουμε και τα εντεράκια, σβήνουμε με χυμό από 1 λεμόνι και προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί.Στη συνέχεια ρίχνουμε τα μαρούλια και το ρύζι για την μαγειρίτσα. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και νερό (έξτρα αν χρειαστεί) και τα σιγοβράζουμε περίπου 30–40 λεπτά.

Η συνταγή είναι του Πέτρου Συρίγου

Αυγοσαλάτα

Υλικά

12 αυγά βρασμένα
4 κλων. σέλερι (κομμένα σε μικρά καρέ)
1 ματσ. τρυφερά φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα)
2 καρότα ωμά (τριμμένα σε χοντρό τρίφτη)
2-3 πρέζα/ες καστανή ζάχαρη
1/3 φλ. ελαιόλαδο
1-1½ φλ. μαγιονέζα (σπιτική ή εμπορίου)
2 κ.σ. άνηθο (ψιλοκομμένο)
2 κ.σ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
4 αγγουράκια τουρσί (ψιλοκομμένα)
Λίγη κάπαρη (προαιρετικά)
Αλάτι
Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
2 κ.σ. ξίδι

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και τα βάζουμε σε σαλατιέρα. Φρέσκα κρεμμυδάκια, σέλερι, καρότο και μυρωδικά. Καθαρίζουμε τα βρασμένα αυγά και με ένα μαχαίρι ψιλοκόβουμε. Τα προσθέτουμε στο μπολ με τα υλικά για την αυγοσαλάτα. Κρατάμε 1 βραστό αυγό ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα.

Προσθέτουμε τη μαγιονέζα. Μπορείς να βάλεις από ένα έως ενάμισι φλιτζάνι μαγιονέζα.Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το ξίδι και ανακατεύουμε. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να ενωθούν όλα τα υλικά. Στην σαλάτα αυτή όλα τα υλικά πρέπει να ανακατευτούν σωστά και να μην ξεχωρίζεις τα κομμάτια αυγού. Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι κι αν χρειάζεται επιπλέον ξύδι.

Παγώνουμε την αυγοσαλάτα στο ψυγείο να δροσίσει. Όταν σερβίρουμε την αυγοσαλάτα, πασπαλίζουμε από πάνω με το ψιλοκομμένο αυγό που κρατήσαμε στην αρχή. Αν θέλετε βάλτε λίγα φύλλα από άνηθο και μαϊντανό.Ταιριάζει πολύ και το σχοινόπρασο. Αν έχετε προσθέστε το.

Η συνταγή ειναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Τυροπιτα Πασχαλινή

Υλικά

700 γρ. κολοκυθάκια τρυφερά (πρωτοφαντά)
10-12 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα πράσινα φύλλα τους
2 πράσα μικρά τρυφερά
3/4 φλ. ελαιόλαδο
6 αυγά χωρισμένα ο κρόκος από το ασπράδι
1 φλ. γάλα
1 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.γ. baking powder
1 φλ. ανθότυρο
2 φλ. φέτα σε τρίμματα
1 φλ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
1/2 ματσ. άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κ.σ. καλαμποκάλευρο για το ταψί
Λίγο ελαιόλαδο για το ταψί

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά και στεγνώνουμε όλα τα λαχανικά που θα βάλουμε στη πασχαλινή τυρόπιτα.Ψιλοκόβουμε χωριστά τα κολοκύθια και τα φρέσκα κρεμμύδια και έπειτα ψιλοκόβουμε το πράσο για τη πασχαλινή τυρόπιτα. Θα πάθετε πλάκα με αυτή τη πασχαλινή τυρόπιτα χωρίς φύλλο!
Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμύδια και τα αφήνουμε να μαλακώσουν ελαφρά για 10 λεπτά. Προσθέτουμε το κολοκύθι.

Αφήνουμε να μαραθεί και να πιει τα υγρά του. Τ’ αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν για 5-6 λεπτά.

Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε τα σοταρισμένα λαχανικά, τους κρόκους, το γάλα, το αλεύρι, το baking powder, τα τυριά, τα μυρωδικά, το αλάτι και το πιπέρι.Ανακατεύουμε να ενωθούν. Σε ένα μίξερ με κάδο, χτυπάμε τ’ ασπράδια σε μαρέγκα σε απαλές κορυφές για 2 λεπτά περίπου.Απαλά προσθέτουμε και ανακατεύουμε τη μαρέγκα στα υπόλοιπα υλικά για τη πασχαλινή τυρόπιτα.

Αδειάζουμε σε καλά λαδωμένο μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος. Ψήνουμε τη πασχαλινή τυρόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις για 45 λεπτά να ροδίσει ελαφρά και να σταθεροποιηθεί. Εναλλακτικά ψήνουμε στους 160°C στον αέρα στη μεσαία σχάρα του φούρνου γύρω στα 35 λεπτά.Αφήνουμε να κρυώσει και μετά κόβουμε τη κόβουμε.

Η συνταγή ειναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος