FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Τι να πρωτοδιαλέξω!!!

Ημερομηνία: 29-06-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Σήμερα αγαπημένες μου, σας έχω έναν πλούτο συνταγών, έβαλα όλη την καλή μου διάθεση και το… ψαχτίρι και είπα να σας προτείνω λίγο απ’ όλα! Και μάλιστα για όλα τα γούστα! Μπριζολίτσες χοιρινές με υπέροχη κρεμώδη σάλτσα, ψαράκι και μάλιστα ταπεινή σαρδελίτσα σαβόρο με σταφίδα που θα σας ξετρελάνει, μουσακά αλλά στο… τηγάνι, ναι καλά διαβάσατε και είναι για όσες από εσάς δεν έχετε ή δεν θέλετε να διαθέσετε πολύ χρόνο στην μαγειρική. Και βεβαίως στη λίστα μας ένα υπέροχο σφουγγάτο από την Κρήτη αλλά και ένα ριζότο με λαχανικά, εντελώς καλοκαιρινό για να τιμήσουμε και την εποχή και τα λαχανικά μας.  Δεν λησμόνησα όμως και το γλυκάκι μας, γιατί ειδικά τώρα με τις ζέστες μια λιγούρα παραπάνω την έχουμε κι είναι ένα ωραίο γλυκό με καραμέλα στο ποτήρι που θα σας ξετρελάνει. Αυτά φίλες μου, καλές βουτιές το Σαββατοκύριακο, αφού μπείτε λίγο πρώτα στην κουζίνα για να ετοιμάσετε ένα υπέροχο φαγητούλι για τους αγαπημένους σας!!!

Αποτέλεσμα εικόνας για χοιρινες μπριζολες αλα κρεμ

Χοιρινές μπριζόλες με υπέροχη σάλτσα μανιταριών

Υλικά

6 χοιρινές μπριζόλες λαιμού

650 γρ. μανιτάρια φρέσκα κομμένα σε φέτες

250 ml κρέμα γάλακτος

4 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο

2 κουτ. της σούπας Βούτυρο

2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1.5 κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη

0.5 κουτ. του γλυκού ρίγανη

2 κούπ. λευκό κρασί

3 ποτ. νερό

αλάτι και πιπέρι

2 κουτ. της σούπας μουστάρδα

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη  κατσαρόλα ρίχνουμε τις μπριζόλες μαζί με το νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 7 λεπτά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τη μουστάρδα, τις πιπεριές ψιλοκομμένες, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο,  το ελαιόλαδο, το Βούτυρο, τη ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι.

Έπειτα σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι μπριζόλες. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε  νερό. Όταν οι μπριζόλες είναι  έτοιμες τις αφαιρούμε από την κατσαρόλα και κρατάμε τα υπόλοιπα υλικά ως έχουν.

Στη συνέχεια σοτάρουμε τα μανιτάρια σε ένα τηγάνι και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να τραβήξουν τα υγρά τους. Μετά ρίχνουμε τα μανιτάρια στο μείγμα της κατσαρόλας  και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά.

Μόλις πάρει μια βράση, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να γίνει μια απαλή και λεία σάλτσα. Τέλος σερβίρουμε τις μπριζόλες α λα κρεμ με τη σάλτσα μανιταριών.

Αποτέλεσμα εικόνας για Μουσακάς στο… τηγάνι!

Μουσακάς στο… τηγάνι!

Υλικά

300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

3 μελιτζάνες

1 πατάτα

2 σκ. σκόρδο

1 κρεμμύδι

200 γρ. γραβιέρα

1 ματσ. μαϊντανό

1 ώριμη μεγάλη ντομάτα τριμμένη

1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο

½ φλ. ελαιόλαδο

Αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε στην φωτιά το τηγάνι και το αφήνουμε να κάψει καλά. Σοτάρουμε πρώτα τις μελιτζάνες σε χοντρές φέτες και κυβάκια πατάτας. Θέλουμε να θωρακιστούν καλά για να μην πιούν μετά πολύ ελαιόλαδο.Ρίχνουμε ελαιόλαδο και προσθέτουμε και το κρεμμύδι να σοταριστεί. Οι μελιτζάνες πίνουν όλο το λάδι που ρίχνουμε αλλά μην βιαστείτε και προσθέσετε εξτρα ελαιόλαδο, γιατί σε λίγο θα αρχίσουν να το βγάζουνε. Ρίχνουμε στο τηγάνι και τον κιμά, μαζί με ένα μίγμα μπαχαρικών. Αν ο κιμάς έχει σβολάκια, τα διαλύουμε έυκολα με έναν αβγοδάρτη. Ρίχνουμε το σκόρδο, ψιλοκομμένο. Το ρίχνουμε στο τέλος για να μην καεί πολύ και πικρίσει. Σβήνουμε με μια ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη. Χαμηλώνουμε την φωτιά όσο χαμηλότερα γίνεται. Σκεπάζουμε το τηγάνι με το καπάκι του και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει, 20 λεπτά. Στην συνέχεια προσθέτουμε κυβάκια τυρί και ανακατεύουμε προσεκτικά, για να λιώσει το τυρί. Πασπαλίζουμε με μπόλικο ψιλοκομμένο μαιντανό και κατεβάζουμε από την φωτιά. Σερβίρουμε.

Αποτέλεσμα εικόνας για Σφουγγάτο Κρήτης με κολοκυθάκια και πατάτες

Σφουγγάτο Κρήτης με κολοκυθάκια και πατάτες

Υλικά

700 γρ. κολοκυθάκια

500 γρ. πατάτες

400 γρ. ντομάτες

1 φλ. ελαιόλαδο

8 αβγά

Αλάτι

ένα τηγάνι αντικολλητικό 25 εκ.

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε σε ροδέλες. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες. Βάζουμε τα λαχανικά σε τρυπητό να στραγγίσουν. Πλένουμε και καθαρίζουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε κυβάκια.

Τηγανίζουμε τα κολοκυθάκια γυρίζοντάς τα πού και πού και όταν ετοιμασθούν, τα αλατίζουμε ελαφρά και τα βγάζουμε σε πιατέλα επάνω σε απορροφητικό χαρτί με τρυπητή κουτάλα. Στο ίδιο λάδι τηγανίζουμε και τις πατάτες, τις αλατίζουμε ελαφρά  και τις βγάζουμε σε άλλη πιατέλα επάνω σε απορροφητικό χαρτί με τρυπητή κουτάλα.

Αν το λάδι έχει λιγοστέψει πολύ, προσθέτουμε 1/5 φλ. ακόμα. Ρίχνουμε τη ντομάτα, αλατίζουμε ελαφρά και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά γύρω στα 10 λεπτά, να πιει τα νερά της. Όταν η ντομάτα είναι έτοιμη, βάζουμε στο τηγάνι τις πατάτες και τα κολοκυθάκια και ανακατεύουμε προσεκτικά με ξύλινη σπάτουλα. τα ανακατεύουμε χωρίς να τα σπάσουμε.

Χτυπάμε τα αβγά με τον αβγοδάρτη και τα ρίχνουμε στα λαχανικά. Κάνουμε τομές με τη  σπάτουλα στην επιφάνεια του φαγητού για να ψηθεί το αβγό (δεν ανακατεύουμε διότι θέλουμε να γίνει σαν πίτα). Όταν αρχίσει να ξεκολλάει από τις άκρες του τηγανιού, σηκώνουμε προσεκτικά τη μια άκρη γέρνοντας το τηγάνι, για να περάσει το αβγό από κάτω και να ψηθεί. Γλυστράμε προσεκτικά το σφουγγάτο σε μια πιατέλα και το αναποδογυρίζουμε ξανά μέσα στο τηγάνι για να ψηθεί και από την άλλη μεριά.  Το σερβίρουμε χλιαρό κομμένο σε φέτες. Ταιριάζει με φέτα και ψωμί καψαλισμένο.

Αποτέλεσμα εικόνας για Σαρδέλες σαβόρο

Σαρδέλες σαβόρο

Υλικά

1 κ. σαρδέλες

1 φλ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. πελτές ντομάτας (διαλυμένο σε 1 φλ.τσ. νερό)

4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο (15 εκ.) μόνο τα φυλλαράκια του

1 δαφνόφυλλο

1 κ.γ. ολόκληροι κόκκοι πιπεριού

4 – 5 κ.σ. ξύδι

μαύρες σταφίδες και σποράκια κύμινου, αν θέλουμε

αλεύρι, αλάτι

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις σαρδέλες. Τις βάζουμε σε σουρωτήρι, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε στο ψυγείο 30 λεπτά να τις πιάσει το αλάτι. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι, τις αλευρώνουμε, τις τηγανίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη, επάνω σε χαρτί κουζίνας.

Σουρώνουμε το λάδι για να το καθαρίσουμε και το ξαναβάζουμε στο τηγάνι. Σωτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το σκόρδο και μόλις μαλακώσει ρίχνουμε το πιπέρι, το φύλλο της δάφνης, τα φυλλαράκια του δεντρολίβανου, τις σταφίδες και το κύμινο, αν χρησιμοποιούμε. Ανακατεύουμε, σβήνουμε με το ξύδι και μόλις εξατμισθεί προσθέτουμε  τον πελτέ διαλυμένο σε ένα φλιτζάνι νερό.

Μαγειρεύουμε τη σάλτσα για 10 λεπτά να πήξει λίγο, αποσύρουμε και βάζουμε μέσα προσεκτικά τις σαρδέλες. Βάζουμε τις σαρδέλες σε μια στρώση σε βαθουλή πιατέλα και τις περιχύνουμε με σάλτσα (αν πρέπει να τις βάλουμε σε δύο στρώσεις εναλλάσσουμε μια στρώση ψάρια, μια στρώση σάλτσα).  Αφήνουμε το φαγητό να μείνει 3 -4 ώρες πριν το καταναλώσουμε για να αναμιχθούν οι γεύσεις. Διατηρούνται στο ψυγείο γύρω στη μια εβδομάδα και είναι καλύτερες την επομένη ημέρα.

Αποτέλεσμα εικόνας για Το ριζότο του καλοκαιριού

Το ριζότο του καλοκαιριού

Υλικά

1 κουταλιά ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη

250 γραμ, μπέικον/ ζαμπόν

χυμός και ξύσμα ενός λεμονιού

250 γραμμ. ρύζι αρμπόριο

900 ml ζωμός λαχανικών ζεστός

2 κολοκυθάκια τριμμένα

200 γραμμ. αρακάς κατεψυγμένος

4 κουταλιές της σούπας σκληρό τυρί τριμμένο

Eκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σε μέτρια θερμοκρασία ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και τηγανίζετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 5 λεπτά ή ώσπου να μαλακώσουν. Προσθέτετε το μπέικον και τηγανίζετε για 5 λεπτά ακόμα ανακατεύοντας, ώσπου να αρχίσουν να ροδίζουν.

Περιχύνετε με τον χυμό λεμονιού, πασπαλίζετε με το ξύσμα και προσθέτετε το ρύζι. Ανακατεύετε για 3-4 λεπετά. Προσθέτετε 300 ml από τον ζωμό λαχανικών και σιγοβράζετε για 5 λεπτά. Προσθέτετε ακόμα λίγο ζωμό και ανακατεύετε, ώσπου να απορροφηθούν τα υγρά.

Ρίχνετε και τον υπόλοιπο ζωμό λαχνικών, τα κολοκυθάκια και τον αρακά και βράζετε για μερικά λεπτά. Βγάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με το σκλητό τυρί. Σερβίρετε αμέσως.

Αποτέλεσμα εικόνας για Καλοκαιρινός πειρασμός με καραμέλα στο ποτήρι

Καλοκαιρινός πειρασμός με καραμέλα στο ποτήρι

Υλικά

1 κουτί γάλα ζαχαρούχο

6 μπισκότα ολικής αλέσεως

30 γραμμ. αμύγδαλα

30 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομμάτια

4 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο ή μαργαρίνη

4 ροδάκινα ψιλοκομμένα

200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά χτυπημένη σε σαντιγί

Εκτέλεση

Βράζουμε το ζαχαρούχο γάλα όπως είναι με την κονσέρβα κλεισμένη σε μια κατσαρόλα με νερό ως τα 3/4 για περίπου 2 ώρες σε μέτρια φωτιά. Χτυπάμε στο μίξερ τα μπισκότα με τα αμύγδαλα και τη σοκολάτα. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε καλά και το μοιράζουμε σε 4 ποτήρια. Πιέζουμε τη βάση στα ποτήρια και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά. Μοιράζουμε τα φρούτα στα ποτήρια, ρίχνουμε από πάνω το ζαχαρούχο γάλα που πλέον έχει γίνει καραμέλα και τα αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσουν για 15 λεπτά. Σερβίρουμε με τη σαντιγί.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος