FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Σήμερα τρώμε Ιταλικό

Ημερομηνία: 16-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Ιταλιάνικο το σημερινό μας μενού, εύκολες συνταγές και νόστιμες και βεβαίως γρήγορες γιατί τι κι αν δεν μπορείτε να πετάξετε ως τη Ρώμη, γευτείτε τουλάχιστον Ιταλικό φαγητό από τα χεράκια σας! Έτσι γι αλλαγή!

Πρώτη και καλύτερη η Carbonara , το γνωστό σε όλους μας ιταλικό πιάτο ζυμαρικών από τη Ρώμη, την αυθεντική όμως!  Έχει ως βάση τα αυγά, το τυρί (pecorino ή Parmigiano Regiano ή Romano), η pancetta affumicata (πανσέτα καπνιστή) ή μπέικον και το μαύρο πιπέρι. Ως ζυμαρικό συνήθως χρησιμοποιείται το spaghetti, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα fettuccine, rigatoni ή bucatini. Το καυτό ζυμαρικό συνδυάζεται με ένα μείγμα από ωμά αυγά, το τυρί και το λίπος, χωρίς αυτά να εκτεθούν απ’ ευθείας στη ζέστη της εστίας, αλλά αναμειγνύονται με τα καυτά ζυμαρικά στην κατσαρόλα ή σε πιατέλα, για να αποφευχθεί η πήξη του αυγού και να δημιουργηθεί μια κρεμώδης σάλτσα.Επόμενη συνταγή αγαπημένο στήθος κοτόπουλου με πικάντικες πιπεριές και ριζότο με άγρια μανιτάρια, συμπληρώνουν το μενού του Σαββατοκύριακου. Για γλυκάκι, υπέροχη μαμαδίστικη πάστα φλώρα!

 

Η αυθεντική συνταγή της καρμπονάρας

Υλικά

300 γρ. σπαγγέτι

Ελαιόλαδο

200 γρ. πανσέτα ή μπέικον

1 κρόκος αυγού

2 αυγά ολόκληρα

Τριμμένο τυρί (κατά προτίμηση πεκορίνο ή παρμεζάνα)

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζετε τα σπαγγέτι σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Όταν τα σπαγγέτι είναι σχεδόν έτοιμα, τηγανίζετε σε αντικολλητικό τηγάνι την πανσέτα ή το μπέικον, για λίγα μόνο λεπτά.Στραγγίζετε τα ζυμαρικά και κρατάτε λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν. Προσθέτετε την πανσέτα στα ζυμαρικά, μαζί με λίγο ελαιόλαδο.

Σε ένα μπολ αναμειγνύεται τα δύο αυγά, τον κρόκο, το τριμμένο τυρί και λίγο αλάτι.Προσθέτετε στο μείγμα λίγο από το νερό στο οποίο έχουν βράσει τα ζυμαρικά και το ρίχνετε απ’ ευθείας στα βρασμένα μακαρόνια, ανακατεύοντας γρήγορα για λίγα λεπτά.Σερβίρετε εκείνη τη στιγμή με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Την αυθεντική καρμπονάρα που προέρχεται από την Ρώμη θα την βρείτε στο  εστιατόριο Piatsa Macaroni – Πιάτσα Μακαρόνι- στην κεντρική πλατεία του Πύργου

Πέννες φιλέτο κοτόπουλο και πικάντικες πιπεριές

Υλικά

3 κομμάτια στήθος κοτόπουλο

1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο για σορτάρισμα

1 πιπεριά κόκκινη μεγάλη

1 πιπεριά πράσινη μεγάλη

1 πιπεριά κίτρινη μεγάλη

1 κρεμμύδι μεγάλο

1 κουταλάκι γλυκού πιπέρι

1 1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι

1 κουτάλι της σούπας τσίλι σκόνη κοφτή

Λιγο λιγότερο από κουτάλι σουπας κύμινο

1 κεφάλι σκόρδο λυωμένο

5 κούπες γάλα αραιωμενο ή φρέσκο

5 κούπες πέννες

100 gr τριμμένο τυρί πικάντικο

Λίγο μαϊντανό στο τέλος φρέσκο στο πιάτο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε σε κατσαρόλα βαθιά με το ελαιόλαδο και το σοτάρουμε για 10-15 λεπτά να ασπρίσει όλο το κρέας και μέσα. Στην αρχή θα κολλήσει στην κατσαρόλα το κρέας αλλά μη φοβάστε μετά θα ξεκολλήσει μόνο του. Όχι πολύ δυνατή η φωτιά.

Όσο σοτάρουμε το κρέας πλένουμε τις πιπεριές και τις κόβουμε κομμάτια μαζί και το κρεμμύδι. Όταν είναι έτοιμο το κοτόπουλο το βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και το βάζουμε σε ένα μπολ. Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε τις πιπεριές για 10 λεπτά και μετά βάζουμε το κρεμμύδι και τα σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά όλα μαζι

Όταν ετοιμαστούν τα λαχανικά, ρίχνουμε και το κοτόπουλο και τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε το γάλα και τις πέννες και σε χαμηλή φωτιά σκεπασμένη κατσαρόλα μαγειρεύονται. Ανακατεύουμε συχνά για να μη κολλήσουν.

Σε χαμηλή φωτιά τα αφήνουμε για 20 λεπτά. Μόλις πάρει τα υγρά ρίχνουμε το τυρί και τα αφήνουμε να χυλωσουν. Στο πιάτο βάζουμε μαιντανο και έξτρα τυρί.

Ριζότο με άγρια μανιτάρια

Υλικά

1 μερίδα σπιτικό  Ζωμός

500 ml νερό

½ κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

6 κ.σ. ελαιόλαδο

½ φλ. ρύζι αρμπόριο ή καρναρόλι

½ φλ. λευκό ξηρό κρασί

200 γρ. άγρια μανιτάρια, κομμένα σε φετούλες

1 κ.σ. ανάμεικτα φρέσκα μυρωδικά (θυμάρι, δεντρολίβανο, μαϊντανός, σχοινόπρασο), ψιλοκομμένα

1 κ.σ. λάδι τρούφας (προαιρετικά)

2-3 κ.σ. παρμεζάνα, τριμμένη

1-2 κ.σ. φρέσκος μαϊντανός για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Σε ένα κατσαρολάκι, βράζουμε το ζωμό με 2 φλ. νερό για 2΄. Χαμηλώνουμε και αφήνουμε τον ζωμό να σιγοβράζει.

Σε βαθύ τηγάνι, σοτάρουμε το κρεμμύδι στο μισό ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το ρύζι και σβήνουμε με το κρασί.

Ρίχνουμε σταδιακά τον ζωμό, μέχρι να βράσει το ρύζι για 20΄. Φροντίζουμε ώστε το ρύζι να απορροφά όλα τα υγρά, πριν προσθέσουμε την επόμενη δόση.

Σε δεύτερο τηγάνι, σοτάρουμε τα μανιτάρια στο υπόλοιπο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και το λάδι τρούφας. Αποσύρουμε και ρίχνουμε τα μανιτάρια στο ριζότο.

Σερβίρουμε γαρνίροντας με παρμεζάνα και λίγο φρέσκο μαϊντανό.

ΣΗΜ Η συνταγή μπορεί να εκτελεστεί  και με διάφορα μανιτάρια του εμπορίου

Πάστα Φλώρα

Υλικά

260γρ βουτυρο

200γρ ζαχαρη

4 αβγά

140γρ σιμιγδάλι

4 βανιλιες

420γρ. αλεύρι για ολες τις χρήσεις

2κουτ γλυκού αλάτι

4 κουτ. γλυκού μπεικιν

500γρ .μαρμελάδα

Εκτέλεση

Χτυπάμε με το μίξερ μιξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τις βανίλιες μεχρι να στρατέψει, μετά ρίχνουμε ένα ένα τα αβγά και κρατάμε από το τελευταίο αβγό το ασπράδι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμους Κελσιου.

Μετά βάζουμε το μίγμα σε ενα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και κάνουμε μια ωραία ζύμη. Παίρνουμε ένα. πυρίμαχο ταψί η πυρέξ και το αλείφουμε με βούτυρο και ρίχνουμε λίγο αλεύρι . Κρατάμε λίγο απο την ζύμη για να φτιάξουμε μπαστουνάκια που θα βάλουμε απο πάνω απο την. μαρμελάδα και την υπόλοιπη την απλώνουμε. με τα δάχτυλα μας καλύπτοντας και. τα πλαϊνά μεχρι 2 εκατοστα.

Ρίχνουμε την μαρμελάδα και την απλώνουμε με ενα κουτάλι .Φτιάχνουμε μπαστουνάκια με την ζυμη και και κανουμε οριζόντιες και κάθετες γραμμές πάνω απο την μαρμελάδα και τις περνάμε με ενα .πινελάκι με το ασπράδι. Ψήνουμε για 40 λεπτα μεχρι να κάνει ενα χρυσόξανθο χρώμα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος