FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Πίτσα για την γιορτή των παιδιών!!

Ημερομηνία: 29-11-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Αυτό το Σαββατοκύριακο, θα το ονομάσω Σαββατοκύριακο των παιδιών και επειδή αρχίζει και επίσημα  το Φεστιβάλ Κινηματογράφου που περιμένουνε με λαχτάρα,  θα τα τιμήσω και εγώ σήμερα από την στήλη μου, μαγειρεύοντας γι αυτά τι άλλο, πίτσες και μακαρονάδες!  Ολοκληρωμένο δηλαδή αφιέρωμα για χάρη τους!!!

Λοιπόν, λαχταριστή  με αφράτη ή λεπτή ζύμη αλά ιταλικά, λιτή με τυρί και ντοματένια σάλτσα ή πιο πληθωρική-αλά γκρεκ- με μπόλικα υλικά, ανάλογα με τα γούστα, η πίτσα είναι από τις αγαπημένες επιλογές , γρήγορη, νόστιμη και είπαμε, η λατρεία των παιδιών. Σας δίνω λοιπόν τη βασική  συνταγή για την βάση της πίτσας και εσείς από πάνω ανάλογα με την φαντασία σας και την γεύση σας, , στολίζετε!  Εδώ σας προτείνω μια ωραία πιτσα με μοτσαρέλα, αλλά την Λαδένια Κιμώλου.  Μια πρωτότυπη πίτα που μοιάζει με την πίτσα, η λαδένια φτιάχνεται στο νησί από την εποχή της Ενετοκρατίας. Τη χαρακτηριστική της γεύση την παίρνει από το ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο και τη φρέσκια, ώριμη, ντομάτα.  Επισης καρμπονάρα αλλά η αυθεντική, χωρίς κρέμα γάλακτος.

Αποτέλεσμα εικόνας για ζυμη πιτσα

Ζύμη για πίτσα

Υλικά

4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον

½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

1½ φλιτζάνι νερό χλιαρό

2 φακελάκια μαγιά σε σκόνη

2 κουτ. γλυκού ζάχαρη

1 κουτ. γλυκού αλάτι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ αναμιγνύετε τη μαγιά με τη ζάχαρη, προσθέτετε ½ φλιτζάνι από το χλιαρό νερό και ανακατεύετε καλά. Περιμένετε 5 λεπτά να αρχίσει το μίγμα να κάνει φουσκάλες.

Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μεγάλο μπολ και το ανακατεύετε με το αλάτι. Προσθέτετε το μισό λάδι, το μίγμα της μαγιάς και το υπόλοιπο χλιαρό νερό. Αρχίζετε να ανακατεύετε και στη συνέχεια να ζυμώνετε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα.

Απλώνετε μια χούφτα αλεύρι στον πάγκο εργασίας και αδειάζετε πάνω το μίγμα. Ζυμώνετε περίπου για 10 λεπτά μέχρι να έχετε μια ομοιογενή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ακόμη αλεύρι αν είναι πολύ κολλώδης. Τοποθετείτε τη ζύμη σε ένα μεγάλο λαδωμένο μπολ (γιατί θα φουσκώσει), ραντίζετε με ελάχιστο ελαιόλαδο και καλύπτετε με ένα πανί. Την αφήνετε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Όταν φουσκώσει, τη χτυπάτε να μαζέψει και την αφήνετε να φουσκώσει ξανά για άλλη μισή ώρα.

Συνεχίζεται τη διαδικασία επικάλυψης με την ντομάτα πρώτα και με όποια υλικά θέλετεκαι αφήστε την φαντασία σας να δημιουργήσει.

Αποτέλεσμα εικόνας για california-style pizza

Pizza με ντομάτα, προσούτο και μοτσαρέλα

Υλικά

2 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη

λίγο ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

1 πρέζα ζάχαρη

βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο και μερικά ολόκληρα φύλλα

3 μπάλες μοτσαρέλα στραγγισμένες και κομμένες σε φέτες

100γρ. προσούτο

Εκτέλεση

Ενώ περιμένετε να φουσκώσει η ζύμη που έχετε προετοιμάσει σύμφωνα με την βασική συνταγή που σας έδωσα παραπάνω, ετοιμάζετε τη σάλτσα. Βάζετε την τριμμένη ντομάτα να βράσει με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και μια πρέζα ζάχαρη μέχρι να πήξει. Την αφήνετε να κρυώσει εκτός φωτιάς.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο μέρη και τα ανοίγετε σε δύο φύλλα τα οποία απλώνετε σε λαδωμένα τετράγωνα ή στρογγυλά ταψάκια. Αλείφετε με τη σάλτσα της ντομάτας, πασπαλίζετε με το βασιλικό, μοιράζετε ομοιόμορφα τη μοτσαρέλα και το προσούτο και ψήνετε τις πίτσες – θα βγουν τουλάχιστον δύο- στο φούρνο για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να λιώσει το τυρί.

Βγάζετε τις πίτσες από το φούρνο, διακοσμείτε με ολόκληρα φυλλαράκια βασιλικού, με το ειδικό εργαλείο χαράζετε την πίτσα σε κομμάτια και σερβίρετε αμέσως.

Olivemagazine.gr

Αποτέλεσμα εικόνας για λαδενια κιμωλου

Λαδένια Κιμώλου

Υλικά

500γρ. (περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη (ή 10γρ. νωπή μαγιά)

1 φλιτζάνι χλιαρό νερό

2 κρεμμύδια ξερά, μέτρια, ψιλοκομμένα

3 ντομάτες ώριμες, μέτριες, κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτετε ½ κουταλιά γλυκού αλάτι, 4 κουταλιές σούπας λάδι και λίγο αλεύρι. Ζυμώνετε προσθέτοντας όσο αλεύρι χρειάζεται μέχρι να γίνει μια ελαστική και μαλακή ζύμη.

Σκεπάζετε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 32 εκ. και τοποθετείτε στη μέση τη ζύμη. Ανοίγετε τη ζύμη με τις παλάμες, έτσι ώστε να απλωθεί και να γεμίσει το ταψί.

Σε ένα μπολ ανακατεύετε τις ντομάτες με τα κρεμμύδια, τρεις-τέσσερις κουταλιές σούπας λάδι, αλάτι, πιπέρι και στρώνετε το μίγμα πάνω στη ζύμη.

Περιχύνετε τη λαδένια με το υπόλοιπο λάδι και ψήνετε στο φούρνο στους 180οC για περίπου 1 ώρα.

Η συνταγή είναι από το olivemagazine.gr- Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης- Food Styling: Elena Jeffrey

Αποτέλεσμα εικόνας για απεργια ντελιβερι

Αυθεντική ιταλική καρμπονάρα

Υλικά

500 γρ. σπαγγέτι Νο 6

αλάτι

πιπέρι

150 γρ. guanciale ή πανσέτα ή μπέικον

1 κ.σ. βούτυρο

1 αυγό μεσαίο

4 κρόκους από μεσαία αυγά

Για το σερβίρισμα

πιπέρι

100 γρ. πεκορίνο ή παρμεζάνα

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει προσθέτουμε αλάτι, τα σπαγγέτι και βράζουμε 2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας.

Τοποθετούμε ένα τηγάνι στη φωτιά να κάψει.

Κόβουμε το guanciale σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε στο καυτό τηγάνι.

Προσθέτουμε το βούτυρο και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα.

Σε ένα μπολ βάζουμε το αυγό, τους κρόκους, πιπέρι, λίγο αλάτι και χτυπάμε καλά με ένα σύρμα χειρός.

Με μία κουτάλα της σούπας παίρνουμε περίπου 150 γρ. από το νερό που βράζουν τα μακαρόνια και τα ρίχνουμε σιγά σιγά στο μπολ με τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς.

Σουρώνουμε τα ζυμαρικά, τα βάζουμε στο τηγάνι με το guanciale, μία κουτάλα της σούπας από το νερό που βράσαμε τα μακαρόνια και ανακατεύουμε.

Αφαιρούμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε μέσα το μείγμα με τα αυγά και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά για να ψηθούν τα αυγά από τα καυτά μακαρόνια.

Βάζουμε την παρμεζάνα και ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε αμέσως με πιπέρι και πεκορίνο τριμμένο.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

Μπισκότα φουντουκιού γεμιστά με σοκολάτα!

Υλικά

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρίσεις.

100 γρ φουντούκια τριμμένα

200 γρ βιτάμ

150 γρ ζάχαρη

1 αυγό

1 κρόκο

ξύσμα πορτοκαλιού

1 πρέζα αλάτι

1 βανίλια ή 1/2 κ.γλ εσάνς πικραμύγδαλο

150 γρ φουντούκια τριμμένα για την επικάλυψη

1 ασπράδι για την επικάλυψη

2 κ.σ. λικέρ αμαρέτο

Για τη γέμιση:

100 γρ κουβερτούρα

30 γρ βούτυρο

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ το αλεύρι με το βούτυρο και τη ζάχαρη, να κάνει τρίμματα, προσθέτουμε τα τριμμένα φουντούκια, τη βανίλια, το αυγό και τον κρόκο, κάνουμε τη ζύμη μία μπάλα και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να παγώσει,( η ζύμη είναι μαλακιά  κολλάει στα χέρια).

Χτυπάμε το ασπράδι με ένα πιρούνι προσθέτουμε το ποτό.
Κάνουμε από τη ζύμη μπαλάκια όσο ένα μεγάλο κεράσι, το βουτάμε στο ασπράδι και μετά στο τριμμένο φουντούκι, (Τα χέρια μας να είναι πάντα υγρά από το ασπράδι γιατί κολλάει η ζύμη.)

Τα αραδιάζουμε στο ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα, και τα ψήνουμε στους 175 βαθμούς 18-20 λεπτά στον αέρα.

Λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο σε μπεν μαρί την αφήνουμε να κρυώσει και με ένα κουταλάκι γεμίζουμε τα μπισκότα.

zzcook.blogspot.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος